Hjem VIN TIL MATENFRANSK VIN DRIKK MER CHENIN BLANC

DRIKK MER CHENIN BLANC

av Espen Nersveen
Ja, så enkelt er det faktisk. Og det gjelder både deg og meg. I Frankrike er det særlig i Loire-dalen denne druen får skinne, og jeg har i det siste fått ekstra sansen for viner fra området Savannières. Og vet du hva, det tror jeg du også vil få om du gir det et forsøk.

Vinene fra denne appelasjonen er alltid laget på Chenin Blanc og er særdeles tiltalende. De er mineralske og knusktørre med masse energi, de har kropp, men er ikke fleskete, de har en distinkt syrlig karakter, men den tar ikke overhånd. Se for deg en saftig aprikos, skvis over saften av en sitron, og server det hele nede ved sjøen på en varm skiferplate. Der har du smaksprofilen. Dette er viner som ofte lagrer svært godt, og tidligere var mange tilkneppet og lite tilgjengelige unge. Nå er det heldigvis flere og flere produsenter som lager vin med et ønske om umiddelbar tilfredstillelse. Det kan de utålmodige iblant oss (les; meg) like.

Patrick Baudouin besitter 13,5 hektar vinmark, og dyrker i tillegg til Chenin Blanc både Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. Han driver økologisk og har vært sertifisert siden 2002. Han bruker en miks av nye og eldre fat og er sparsommelig med svovelbruken.

Vinen jeg nylig drakk var 2011-årgangen, men nå er det 2014 som er tilgjengelig på polet. Begge årganger har høstet lovord både innenlands og utenlands.

Patrick Baudouin Savennières 2011 | 290,-
Fargen er dyp og gyllengul. Den dufter av salt sjø og moden gul stenfrukt i retning eple og aprikos. Den byr inn på dans og fremstår forfriskende og vital. Delikat munnfølelse med slepen fylde. Integrert syrlig avslutning med flott ettersmak. Kombinasjonen lubben og moden frukt samt knusktørr og syrlig mineralitet er helt nydelig.

En vin som vil drikke fint til retter av kylling og sjømat. Prøv gjerne med hummer eller sjøkreps om du skal slå på den største tromma. Ja, til og med noen faste oster vil gå godt med disse edle dråpene.

Mer snacks

1 kommentarer

Heia Mat – LAKS MED LOFF, ROTMOS OG SOYANØTTESMØR desember 1, 2017 - 14:04

[…] Kanskje krone måltidet med en sexylubben chenin blanc fra Savennieres eller en rik Alsace-riesling med litt moden […]

Det går ikke å kommentere