Hjem VIN TIL MATENGODE KJØP RIK OG SØDMEFULL RIESLING FRA ALSACE

RIK OG SØDMEFULL RIESLING FRA ALSACE

av Espen Nersveen

Familien til Marc Kreydenweiss har holdt hus i Alsace i 300 år. Noen generasjoner har naturlig nok falt fra i løpet av disse årene, men Marc har eid og forvaltet eiendommen siden 1971. Og allerede i 1989 la han om til biodynamisk dyrking, som en av de aller første i Alsace.

Han har i dag 12 hektar vinmark i kommunen Andlau, og druene til denne flasken ligger inntil Grand Cru vinmarken Wiebelsberg. Alsace har et helt unikt kontinentalt klima, med varme og tørre somre og kjølige, til tider snørike, vintre. Det er særlig Vosges-fjellene som bidrar til dette der de står i vest og tar både vind og regn på haka for at vinbøndene skal få jobbe under optimale forhold.

Tørr riesling fra Alsace har en tendens til å bli både rikere, mer aromatiske og fyldigere enn sine tyske slektninger, når de også har den friske syren så blir resultatet helt nydelig. Men siden de ofte har litt kropp så kan de også matches til litt annen mat.

Jeg åpnet denne flasken, noe tilfeldig, til saltbakt piggvar med remulade, nypoteter og asparges. Kanskje ikke en helt åpenbar match, men jeg synes det fungerte fint. Dersom man har planer om en fet smørsaus så kanskje en rik hvit burgunder vil passe bedre. Nå skal det allikevel sies at jeg som regel praktiserer god vin + god mat = god stemning, uten at matchen nødvendigvis trenger å være helt finstemt. Ofte er det ikke helt samstemt hva jeg har lyst til å drikke og hva jeg har lyst til å spise. Heldigvis har jeg som regel kun én gjest som skal ha både spise og drikke, i tillegg til meg selv, og det gjør matching av mat og vin til en ganske lav-risiko-aktivitet.

Men at dette er en god vin er det ingen tvil om, og særlig prisen tatt i betraktning. En vin som kan åpnes uten anledning, og som ikke trenger timesvis med luft. To av de viktigste punktene for at en vin skal kunne kvalifisere som hverdagsvin. Det brukes kun naturgjær, og vinifikasjonen foregår på gamle foudre-fat. Vinen får i tillegg ligge minst 11 måneder på bunnfallet.

Marc Kreydenweiss Andlau Riesling 2015
Pris: 189,90,-
Varenummer: 5842901
Bestillingsutvalget

Sjø, gul sitrus, gule blomster og en eim av tropisk frukt på duft. Eminent rikhet og smaksintensitet i munn. Søt og konsentrert aprikos, eple og sitrus med pen fedme. Strålende mineralpreg og delikat, frisk og syrlig avslutning. Nydelig ettersmak som sitter lenge.

Mer snacks