Hjem VIN TIL MATENITALIENSK VIN FORTREFFELIG FRA FORADORI

FORTREFFELIG FRA FORADORI

av Espen Nersveen

Jeg må innrømme at jeg er en smule betatt av Elisabetta Foradori. Denne grasiøse, elegante og særdeles talentfulle vinmakeren som nærmest egenhendig bærer regionen Trentino på sine skuldre. Med Dolomittene ruvende i bakgrunnen håndterer hun 26 hektar vinmark på biodynamisk vis, og i kjelleren finner man store eikeliggere, amforakrukker, sementfat og tanker i rustfritt stål.

Dette er en kvinne som verken hviler på laurbær eller druer, men som stadig utforsker og utfordrer i jakten på best mulig kvalitet. Helt nord i Italia, ikke så langt fra grensen til Østerrike i et billedskjønt landskap holder hun hus. Størstedelen av hennes produksjon er rødvin laget på den lokale druen Teroldego og her briljerer hun, men hennes hvite viner laget på de lokale variantene Nosiola og Manzoni Bianco er også særdeles interessante og innehar stor personlighet.

Domenet ble startet av hennes farfar, og selv om hun nærmest har vokst opp i vinmarken ble det en brå omveltning i livet hennes da faren døde uventet i 1985. Elisabetta som var enebarn og kun 19 år på tidspunktet så seg tvunget til å overta, og har over tid tatt domenet til stadig nye høyder. Fra årtusenskiftet innså hun at konvensjonell drift hindret henne i få frem det hun ønsket fra druene og jordsmonnet, og hun er i dag sertifisert både økologisk og biodynamisk.

Vinen jeg har trukket frem i dag er hennes standard Teroldego. Druene er hentet fra 10 hektar vinmark fra forskjellige plotter, fermenteringen foregår i rustfritt stål før vinen får 12-15 måneder på store eikeliggere og sementtanker. Druene er håndplukket, spontanfermentert og verken klaret eller filtrert. Dette er en strålende inngang til hennes rekke av fremragende rødviner, og er garantert starten på et nytt og fruktbart vennskap. En vin som vil være fint å få servert noen grader under romtemperatur og gjerne med litt okse, lam eller viltkjøtt på tallerkenen.

Foradori Teroldego 2015
Pris: 251,-
Varenummer: 1082301
Bestillingsutvalget

Kompleks duft av kirsebær, plomme, hengt kjøtt og rålakris. Saftig, ren og presis smak av røde bær og urter, med mørkere og dypere frukt utover i smakskurven. Forfriskende og syrlig med en lang og nydelig ettersmak.

Smaksnotat

Mer snacks