Hjem VIN TIL MATENRØDVIN RØDVIN FRA ØSTERRIKE ER DEN NYE VINEN!

RØDVIN FRA ØSTERRIKE ER DEN NYE VINEN!

av Espen Nersveen
På min oppdagelsesferd etter gode vinopplevelser så kom jeg over noe ordentlig snacks her om dagen. En trio røde vidunderligheter fra produsenten Uwe Schiefer. Han holder til i Burgenland i Østerrike, og druen som er benyttet er blaufränkisch. Om denne velklingende druesorten er ukjent for deg så kan dette være en strålende start på et nytt og følelsesladet bekjentskap.

Det er vel i hovedsak hvite viner man forbinder med Østerrike, og i særdeleshet viner laget på grüner veltliner, men på rødvinsfronten er det også mye spennende som foregår. Og da spesielt viner laget på nevnte blaufränkisch og den lokale zweigelt.

Burgenland som betyr «borgenes land» ligger helt øst i Østerrike og er et særdeles flatt område, det er allikevel her de beste røde vinene produseres. Og her, som de fleste andre steder, blir vinene stadig mer subtile, delikate og terroir-drevne. Mindre alkohol, mindre ekstraksjon og mindre preg av eikefat.

Uwe Schiefer holder til helt sør i Burgenland, og viner laget i dette underområdet og av druen blaufränkisch utgjør underappellasjonen Eisenberg DAC. Uwe er en purist som har troen på at naturen gjør en bedre jobb enn han selv for å lage de beste druene. Han besitter 14 hektar vinmark og er regnet som en av foregangsfigurene i appellasjonen.

Det er overraskende høy kvalitet på alle disse tre vinene. Ren frukt med strålende syre, tydelig spicy og pepret karakter med økende konsentrasjon og kompleksitet ettersom prisen stiger. Dersom syrah, gamay og grenache hadde fått et avkom så kanskje det hadde vært en blaufränkisch? Enkeltvinmarksvinen Szapary er virkelig en nytelse, men jeg synes Eisenberg til 229,- fremstår som det beste kjøpet. Viner som vil takle et vidt spekter av matretter, alt fra pasta og grillet kylling, via krydrete svinepølser til høstens lammeretter. Popp en kork og gi de et forsøk.

Uwe Schiefer Burgenland Blaufränkisch 2015
Pris: 185,-
Varenummer: 1972001
Bestillingsutvalget

En duft som består av dyp, bløt kirsebærfrukt, pepper og jordlige aromaer. Saftig og urtepreget bærfrukt på smak, med solid og bærende syrlighet. Noe bitterhet i avslutningen, men en utrolig delikat stil.

Uwe Schiefer Eisenberg Blaufränkisch 2014
Pris: 229,-
Varenummer: 5295001
Bestillingsutvalget: På lager på Røa og Vinderen

Kompleks og nyansert duft av mørkerøde bær og plommer. Saftig og frisk på smak, med en utrolig ren fruktkarakter. Mineralitet, urter og lakris. God ettersmak med fin stofflighet i avslutningen. Nam.

Uwe Schiefer Eisenberg Szapary Blaufränkisch 2013
Pris: 375,-
Varenummer: 7811801
Bestillingsutvalget

Mineralsk, kjølig og noe spicy kirsebærfrukt på duft. Flott konsentrasjon i munn med saftig, energisk, rik og mørk frukt. En dyp vin med tekstur hele veien, elegante tanniner, god lengde og en fascinerende ettersmak av pepper. Okey, en slurk til da.

Mer snacks