Hjem MINE OPPSKRIFTERGRILL & BBQ BBQ RIBS MED MANGOSALAT OG SØTPOTETPURE

BBQ RIBS MED MANGOSALAT OG SØTPOTETPURE

av Espen Nersveen
Noe av det aller beste jeg vet er saftig ribs fra grillen. Dynket i krydder og saus, med delikat smak av røyk. Her gjelder det å lage mye for er det en ting folk alltid overspiser seg på så er det ribs. Det som er mest tilgjengelig her til lands er baby back ribs, og selv om det er knallgodt så er det enda bedre med større spare ribs. Lengre og rettere ben, samt mye mer kjøtt og dermed større sjans for et superjuicy og digg resultat.

 

Ribs er ikke vanskelig, det eneste du trenger er en grill der du kan ha ganske god temperaturkontroll over flere timer. Så lager de seg selv. Til dette måltidet lagde jeg en frisk og smaksrik mangosalat og en puré på søtpotet. Knallgodt.

INGREDIENSER

 • 500 g ribs pr. pers (minimum, jeg beregner ofte rundt 800 g)
 • krydderblanding
 • bbq-saus
 • brunt sukker
 • epleeddik
 • søtpotet
 • melk
 • smør
 • mango
 • avokado
 • chili
 • lime
 • koriander

SLIK GJØR DU DET

– På undersiden av ribsene så er det en membran som dekker hele stykket, den må du ta av. Bruk kjøkkenpapir å tak i membranen på den ene siden og dra den av. Litt knøl første gang, men etterhvert så går det raskt. Hvis du ikke fjerner den så trenger ikke krydderet inn, samt at den er litt usexy å gnage over.

– Lag din egen krydderblanding etter min oppskrift, eller kjøp inn en ferdig en. Dekk kjøttet med krydder, vær megaraus på begge sider. Rist av det overflødige.

 

– Få fyr på grillen og få den stabilisert på en temperatur rundt 120-130 grader, husk at de skal grilles indirekte. Legg på ribs med bena ned og la ligge til en kjernetemperatur på 76 grader. Det tar fort et par timer med baby back ribs og enda lengre med spare ribs.

– Når de har oppnådd riktig temperatur tar du de inn på kjøkkenbenken og legger de på et ark med aluminiumsfolie. Dryss over litt brunt sukker, et par spiseskjeer med epleeddikk og noen skiver med smør. Pakk det tett sammen, men la det være mulig å komme inn med en temperaturmåler.

– Legg kjøttet tilbake på grillen og la ligge til kjernetemperatur på 92 grader. Da er maten klar.

 

– Samtidig som kjøttet jobber seg opp mot riktig temperatur så skreller du og koker søtpotetene møre, har i et par klumper med smør og sper med melk til riktig konsistens. Smak til med salt og pepper.

Hakk opp og bland sammen alle ingrediensene til mangosalaten og smak til.

– Når kjøttet er ferdig så legger du det på en solid fjøl med bena opp, da er det langt lettere å kutte de i skiver. Skjær langs bena. Server så kjøttet med søtpotetpuré, mangosalat og bbq-saus. Velbekomme.

– Dette er mat som kler den klassiske pilsen, kjøleskapskald og leskende, men om jeg skal ha vin så drikker jeg ofte en riesling med litt restsukker, som Feinherb fra Markus Molitor, Moselriesling fra Julian Haart eller Feinherb fra Katharina Wechsler. Digg.

 

Mer snacks