Hjem VIN TIL MATENHVITVIN HERLIG AROMATISKE RIESLINGER FRA GUT HERMANNSBERG

HERLIG AROMATISKE RIESLINGER FRA GUT HERMANNSBERG

av Espen Nersveen

Riesling er en av mine favoritt-druer, og på polet har vi heldigvis svært god tilgang på mange av de beste flaskene fra Tyskland. Konkurransen tøffer seg dog til, og det er ikke bare enkelt å bli lagt merke til. Hvertfall ikke om man er relativt fersk på det norske markedet. Produsenten Gut Hermannsberg fra Nahe har allikevel liten grunn til å bekymre seg, flere av vinene deres taler nemlig svært pent for seg selv.

Jeg var nylig (ehh, begynner vel å bli en stund siden nå – red.anm.) på en smaking med denne produsenten og fikk snust, slurpet, spyttet og svelget unna hele rekka deres. Det var slanke, friske og lettdrikkelige inngangsviner. Det var komplekse og svært aromatiske viner fra Tysklands svar på Grand Cru-vinmarker, og det var noen søte fristelser det var umulig ikke å bli sjarmert av. Rett og slett en fin rekke viner, og når smakingen foregikk på Alex Sushi, med tilnærmet uendelige mengder mat så var det vanskelig å kjenne på livets tunge stunder akkurat denne tirsdagskvelden i 2014.

hermannsberg02

Selv om denne vineiendommen har røtter helt tilbake til 1902, så var det først i 2010 da de skiftet navn til Gut Hermannsberg at dagens utgave så livets lys. Med intensivt arbeid i markene, solid oppgradering av kjeller og med nye mennesker bak spakene var det på tide å gjenreise en fordums stolthet.

I dag har de 30 hektar vinmark, men kun 25 er i bruk grunnet replanting. Alle disse vinmarkene er klassifisert som Grosse Lage (Grand Cru) gjennom VDP. Og en tørr vin laget fra en Grosse Lage vinmark får da betegnelsen Grosse Gewachs. Resten av de tyske vinlovene tar vi ved en senere anledning.

Men over til det viktigste. Vinene. Nedenfor følger smaksnotater og score for alle vinene jeg smakte. Felles for alle vinene er at de vil gå godt til fet fisk, gjerne med smørbaserte sauser. Skalldyr er selvfølgelig en super match, og ikke minst sushi.

SMAKSNOTATER

Gut Hermannsberg Just Riesling 2013
Pris: 169,-
Varenummer: 413301
Poeng: 84

Rik, aromatisk nese med aromaer av melon, hvit fersken, eple og lime. Vinen oppleves slank og relativt stram i munn. Savner litt av den fine frukten som åpenbarte seg på nesa. Tydelig syrlig avslutning, lett tørrende. God lengde.

Gut Hermannsberg Riesling Trocken 2012
Pris: 233,-
Varenummer: 160301

Intens nese med sødmefull frukt og grønne urter. Lett spicy, og en sitrusfrukt i retning av sitrondrops. Fersken, mango og pasjonsfrukt. Slank i anslaget før den vider seg ut i midtpartiet med en fin fruktprofil og god balanse. Sitrusfrukt, pasjonsfrukt, fersken og pære. Delikat, livlig og syrlig finish med god lengde.

Gut Hermannsberg Bastei GG 2013
Pris: 398,-
Varenummer: 1863501
Poeng: 91,-

Nydelig aromatisk og tiltalende nese med aromaer av nøtter, honning, aprikos og fersken. Dette følges opp i munn med sødmefull frukt med et noe eksotisk preg. Kremete tekstur som brer seg i munn og fyller ganen. Nydelig avslepen syre og flott lengde.

Gut Hermannsberg Hermannsberg GG 2013
Pris: 398,-
Varenummer: 1863301
Poeng: 90

Aromatisk nese med rik, sødmefull frukt. Stenfrukt, stikkelsbær og florale noter. Intens konsentrasjon, lett mineralsk. Den er fyldig og kremete med høy viskositet. Intens syre med lett bitter og tørrende utgang. Flott lengde.

Gut Hermannsberg Kupfergrube GG 2013
Pris: 409,-
Varenummer: 1863401
Poeng: 92

Noe dempet nese. Floral og mineralsk med aromaer av norske høstepler og grønne urter. Middels fyldig. Nydelig balanse mellom aromatisk, sødmefull pære og sursøte grønne epler og stikkelsbær. Tiltalende kjølig friskhet, vinen fremstår elegant og sublim. Flott syredominerende lengde, lett bitter.

Gut Hermannsberg Riesling Kabinett 2013
Pris: 189,-
Varenummer: 1863701
Poeng: 88

Overraskende frisk, delikat og kjølig nese. Intens konsentrasjon, superlivlig og vibrerende syre. Kremete tekstur. Sitrondrops, pasjonsfrukt, nektarin og kandisert appelsinskall. Velbalansert. Nydelig syre. God lengde.

Gut Hermannsbeg Riesling Spätlese 2012
Pris: 213,-
Varenummer: 160401
Poeng: 89

Dufter av hvit stenfrukt, aprikos og multer. Kremete tekstur, men frisk munnfølelse. Pasjonsfrukt og grønne epler. Deilig syrlig og god lengde. Innbydende og givende søt vin til en god pris.

Se om vinene er tilgjengelige på deres lokale pol, eller kjøp de på Vinmonopolet.no 

Mer snacks

1 kommentarer

STRÅLENDE RIESLING TIL GUNSTIG PRIS – Heia Mat juni 13, 2019 - 16:47

[…] fantastiske produsenter som aktuelle Kruger-Rumpf, Schäfer-Frölich, Rebholz, Diel, Dönnhoff og Gut Hermannsberg. Mange av disse er blant mine personlige favoritter, og det jeg ofte liker med vinene fra regionen […]

Det går ikke å kommentere