Hjem VIN TIL MATENFRANSK VIN EN BURGUNDERRØD FAVORITT

EN BURGUNDERRØD FAVORITT

av Espen Nersveen

Helt siden jeg begynte å skjønne hva jeg likte innen vin så har jeg blitt trukket mer og mer mot Burgund. Ergerlig nok det området der prisene bare øker og øker samtidig som tilgjengeligheten krymper tilsvarende. En av mine absolutte favoritter herfra er produsenten Domaine de Montille.

Legendariske Hubert de Montille er mannen som løftet domainet til nye høyder etter at han tok over i 1954. En mann som sovnet stille inn midt i en lunsj med gode venner en novemberdag i fjor. I glasset var selvfølgelig en Pommard fra deres rikholdige vinkartotek. I dag er det hans sønn Etienne og hans datter Alix som har tatt over driften og har ansvar for henholdsvis de røde og de hvite vinene, samt et mindre negosiantforetak.

Domaine de Montille holder til i Volnay, men har sine 20 hektar med vinmark fordelt utover en rekke appelasjoner i Burgund. Vinene deres kjennetegnes ofte av en veldig klarhet, de er slanke og presise med klokkeklar frukt. Produksjonen legger vekt på økologisk drift og i økende grad biodynamisk landbruk.

Mange av deres produkter er i Bestillingsutvalget til vinmonopolet, men et økende antall (inklusive denne flasken) er nå flyttet over til importørens Spesialutvalg grunnet svært lave avlinger og ekstremt redusert produksjon de siste årene. For alle Oslo-folk (og Oslo-besøkende) så vil jeg i aller høyeste grad anbefale en tur til det nye vinmonopolet på Aker Brygge, et mekka for Burgund-elskere og vin-nerds generelt med et ekstremt bra utvalg. Du skal heller ikke se bort ifra at det kanskje ligger noen flasker fra Domaine de Montille der også.

MONTILLE POMMARD 1er CRU LES PÉZEROLLES 2009

  • Produsent: Domaine de Montille
  • Vin: Pommard 1er Cru Les Pézerolles
  • Land: Frankrike, Burgund
  • Drue: 100% Pinot Noir
  • Årgang: 2009
  • Alkohol: 13%
  • Utvalg: Spesial
  • Varenummer: 1735901
  • Pris: 760,-
  • Poeng: 93

SMAKSNOTAT

Flott, elegant og feminin nese dominert av frisk og kjølig rødbærsfrukt. Bringebær og roseblader, men også litt knust pepper og urter som sannsynligvis kommer fra at Montille bruker hele drueklaser under gjæring. Ekstremt delikat og tiltalende.

Vektløst anslag, aromatisk og feminint, men samtidig fyldig og kjøttfull frukt. Saftig og solmoden rødbærsfrukt, touch av lær, urter og lakris. Flott strukturert kjernefrukt. Syrlig og akkurat passe fast finish. Delikat teppe med tanniner. Nydelig lengde. Dette er en strålende vin, og selv om den drikker ekstremt godt nå så kan du gjerne la den ligge i hvertfall 5-10 år til.

Så får vi bare satse på at haglstormene holder seg unna, at interessen og prisene daler og tilgjengeligheten øker. Så også menigmann kan få fylt opp kjelleren sin med disse eksemplariske vinene fra dette unike lille geografiske området øst i Frankrike.

Mer snacks