Hjem VIN TIL MATENGODE KJØP NERVI GATTINARA 2002

NERVI GATTINARA 2002

av Espen Nersveen

God mat ikke bare fortjener god vin, det forventer det. Og når vi her om dagen fikk hjelp til å spise opp lammelåret vårt så var det på sin plass med noe godt i glasset også. Vi hentet frem en flaske bestående av en av mine absolutte favoritt-druer, nemlig Nebbiolo. Vinen var fra appelasjonen Gattinara i Piemonte og produsert av Nervi. En absolutt innertier hva mat- og vinmatching angår.

Fremgang er alltid stas, og når vi skulle smake på denne vinen så merket jeg at det må ha skjedd en liten fremgang i mine vinkunnskaper. Vinen kom som seg hør og bør pakket inn i aluminiumsfolie så vi kunne smake blindt og prøve å gjette oss frem til hva vi ble servert. Jeg var raskt ganske overbevist om at det var en Nebbiolo i glasset, og jeg kjente også at den ikke var helt ung. Jeg gjettet 15 år gammel. Når jeg da fikk bekreftet at druen var korrekt, men at jeg bommet på 5 år så må jeg si at jeg var ganske så happy med det. For et halvt år siden så hadde jeg vært rimelig sikker på at vi snakket fargen rød, men så ville det vært stopp.

Nervi er det eldste vinhuset som fortsatt er i drift i Gattinara, et vinområde i nordpiemonte. Nervi er en av de største og mest betydningsfulle produsentene i distriktet og dyrker 24 hektar med Nebbiolo, eller Spanna som er det lokale og tradisjonelle navnet på druen som mange fortsatt bruker. Gattinara var fra tidligere av kjent som en av de fremste appellasjonene i nordpiemonte med en anseelse på høyde med Barolo og Barbaresco. Området fikk seg en knekk i etterkrigstiden grunnet industrialisering og fraflytting, men så ble Gattinara tildelt DOCG-status i 1990. Det markerte begynnelsen på en ny kvalitetsreform og bidro til et løft tilbake til dets fortjente storhet.
Nebbiolo er den klart største druen, men det dyrkes også litt Bonarda og Vespolina. Og det er tillatt med opptil 10% Bonarda og 4% Vespolina i tillegg til at det må være minimum 90% Nebbiolo i henhold til DOCG-statusen.

Luigi Nervi grunnla huset så langt tilbake som i 1906, og det har vært diverse eiere og drivere siden den tid, men i 2011 så skjedde det noe spennende. Da havnet Nervi i norske hender med iniativtaker og vinentusiast Erling Astrup i spissen, med seg på laget har han blant andre vinmaker Luca de Marchi og vinimportør Christopher Moestue.

Når de nye eierene tok over så var det masse vin i fat og tanker i kjelleren. Noe var dessverre dårlig grunnet dårlige fat osv, men særlig ett av fatene fra 2002 var meget bra og ble i fjor tappet til denne flasken.

Nervi Gattinara 2002
Pris: 198,-
Varenummer: 9500801
Bestillingsutvalget

Den er lysrød i fargen og kjølig i stilen. Rødbærsfrukt på duft og på smak kommer både bringebær og kirsebær frem. En elegant vin med mye finesse. Flott fruktkvalitet og godt balansert syre. Noe mineralitet kommer også frem i avslutningen, med fint integrerte tanniner. Veldig saftig og lang ettersmak.

Denne flasken bare bekrefter mitt finfine forhold til denne fantastiske druen og må være et av de bedre kjøpene på polet denne høsten. Det er en helt fantastisk kombinasjon til lam, men kan også drikkes til annet kjøtt samt risotto og harde oster. Neppe feil og knaske litt god parmesan på kvelden til et glass av denne.

Mer snacks

5 kommentarer

Helstekt lammelår | Heia Mat september 18, 2012 - 11:55

[…] bedre med en god vin. Til dette måltidet drakk vi en fantastisk Gattinara fra produsenten Nervi. Den kan du lese mer om her. Print […]

Gahr oktober 11, 2012 - 11:35

Si meg spiser du parmasan som knask? Selv bruker jeg kun parmasan til mat og ikke som munngodt. Det finnes jo uttalige oster som smaker mye bedre som knask enn parmasan, hvorfor vil du knaske parmasan? Det er som å sitte foran tv og gnage på på en brunost.

Espen Nersveen oktober 18, 2012 - 19:25

Det er tydelig at du ikke har smakt skikkelig god, moden, italiensk parmesan. Det er nemlig superdigg. Til og med som knask. 😉

Nyhetssmaking hos Moestue | Heia Mat januar 5, 2013 - 18:28

[…] 2010. Dagens overraskelse. Jeg kjenner godt til produsenten Nervi og har tidligere skrevet om deres Gattinara. I nord-Piemonte så kaller de Nebbiolo-druen for Spanna, og vips så hadde vinen blitt døpt. […]

Heia Mat – RISOTTO MED BRATWURST OG KANTARELL september 5, 2017 - 13:39

[…] med noe godt i glasset, og når vi først er såpass langt nord i Piemonte hvorfor ikke drikke en Gattinara fra Nervi eller […]

Det går ikke å kommentere