Hjem VIN TIL MATENITALIENSK VIN STRØKEN HALVGAMMEL BAROLO FRA CAPPELLANO

STRØKEN HALVGAMMEL BAROLO FRA CAPPELLANO

av Espen Nersveen

Cappellano er en liten, men velkjent Barolo-produsent som holder til like utenfor Serralunga i Piemonte. Cappellano har eksistert helt siden 1870, og ble først kjent for sin Barolo Chinato, som de også er blitt tilkjent oppfinnelsen av. Men dette er mange år, og mange generasjoner siden, og selv om de fortsatter høster respekt for sin Chinato er de blitt vel så kjente for sine Baroloer.

Det var da Teobaldo Cappellano tok over på starten av 70-tallet at det for alvor skjedde interessante ting. Han gikk mot mye av normen på den tiden ved å gå helt bort fra kunstgjødsel og sprøytemidler og fokuserte utelukkende på vinmarken og dets terroir. I dag er det hans sønn Augusto som skal fylle Cappellanos store sko, og de har i dag 4 hektar med vinmark der det produseres Dolcetto, Barbera og Nebbiolo. Vinene lages på tradisjonelt vis uten bruk av kunstig gjær, og minimalt med svovel.

Med kun 4 hektar vinmark sier det seg selv at det ikke produseres voldsomt med vin, men begge hans Baroloer er tilgjengelige på polet. Sist jeg var i Piemonte var jeg så heldig å få besøkt Cappellano, og det var svært inspirerende. For en tid tilbake så fikk jeg tak i tre eldre utgaver av hans Pie Rupestris-barolo, henholdsvis 1998, 2000 og 2001 via spesialbestilling. Viner som med fordel kan bli liggende i kjelleren i mange år til.

Det var allikevel på tide å åpne en av de, og det var 1998-utgaven som nå skulle få se dagens lys og innsiden av min gane.

FAKTABOKS

  • Produsent: Cappellano
  • Land: Italia, Piemonte, Barolo
  • Drue: 100% Nebbiolo
  • Årgang: 1998
  • Alkohol: 14%
  • Utvalg: Bestilling
  • Varenummer: 9065101 (2009 utgaven)
  • Pris: 420,- (2009 utgaven)
  • Poeng: 93

SMAKSNOTATER

Klar, transparent, rød i fargen med oransjbrun kant. Kompleks og typeriktig nese som innleder med forføreriske aromaer av roseblader, mynte og rødbærsfrukt. Røyk, lær, lakris og asfalt kommer sigende etter. Den er lett utviklet, og har noen modne karakterer, men oppleves saftig og frisk i anslaget. Tett og konsentrert i midtpartiet med kraftige aromaer av krydder, lakris og tobakk. Fortsatt flott frukt, og innslag av mineralitet. Faste, men inkorporerte tanniner. Svært god lengde. Vinen er flott balansert, drikker nydelig nå, men kan fint få ligge i mange år til. En stor vin.

Se om de har flasken på ditt lokale pol, eller kjøp den på Vinmonopolet.no.

cappellano

 

Mer snacks

1 kommentarer

Heia Mat – BIBRINGE MED GRØNNKÅL OG SKORSONNEROTPURE oktober 5, 2017 - 07:55

[…] og så litt urteolje for å bryte opp. Hugg innpå med noe deilig rødt i glasset. Vi drakk en Barolo fra Cappellano fra 1998. Rimelig strøken vin for å si det […]

Det går ikke å kommentere