Hjem MINE OPPSKRIFTERDESSERT OG KAKER SITRONTERTE MED ITALIENSK MARENGS

SITRONTERTE MED ITALIENSK MARENGS

av Espen Nersveen

Dette er kanskje min favorittkake over alle kaker. Det er noe med kombinasjonen av det søte og det syrlige som skyter blink på mine smaksløker. Legg til tertebunn med sprø tekstur og en fløyelsmyk italiensk marengs og du er virkelig i søtsughimmelen. Nå fins det mange varianter av denne kaken, og flere er enklere enn denne oppskriften, men denne varianten leverer hvertfall til gull.

Det er i hovedsak sitronkremen som her er noe teknisk og tidkrevende. Det er fordi jeg har lært den av sjølvaste Heston Blumenthal. I boka hans Heston at Home så har han et vidt spekter med nydelige oppskrifter, uten at det kun blir teknikk i fokus. Tertebunnen og italiensk marengs er det lite hokus pokus med, der er de fleste oppskrifter ganske like.

INGREDIENSER

 • PAIBUNN
 • 120 gram melis
 • 4 eggeplommer + 1 eggeplomme til pensling
 • 300 gram hvetemel
 • 150 gram smør
 • 1/2 teskje salt
 • SITRONKREM
 • Saften fra 5 sitroner
 • Finrevet skall fra 5 sitroner
 • 3 dl kremfløte
 • 390 gram sukker
 • 9 egg
 • 1 ekstra eggeplomme
 • ITALIENSK MARENGS
 • 120 gram eggehvite (4 stk)
 • 40 gram sukker + 200 gram sukker
 • 1 dl vann

SLIK GJØR DU DET

– Visp sammen melis og eggeplommer. I en kjøkkenmaskin så blander du sammen mel, smør og salt til du får en smuldrete tekstur. Tilsett eggemelisen og bland sammen på lav hastighet i noen minutter. Bland det så kompakt sammen med hendene, kle deigen i plastfilm og sett den i kjøleskap. Dette kan med fordel gjøres kvelden i forveien, men en time i kjøleskap holder akkurat.

– Nå er den nok ganske hard, så noe tid på kjøkkenbenken er kanskje nødvendig, men ikke la den bli for myk. Når du skal kjevle ut deigen så er det enklest å gjøre det med deigen mellom to bakepapir.

– Kjevle ut deigen til den kun er et par millimeter tykk og kle en terteform på ca. 20 cm. Jeg fikk nok deig til både en stor og en liten terteform. Prikk deigen med en gaffel, og sett den kaldt i 10-20 minutter. Krøll sammen et bakepapir og legg over deigen, fyll den med tørre erter, bønner, mynter eller lignende. Dette er for å hindre at deigen hever seg ved steking.

– Stek deigen på 180 grader i 25 minutter. Ta ut bakepapiret og dets innhold. Med en stavmikser så blander du sammen en liten bit overflødig deig og en eggeplomme- Pensle så denne blandingen over eventuelle små sprekker i deigen og stek videre i 10 minutter til.

lemonpai03

 

– Putt så alle ingrediensene til fyllet i en stor bolle og pisk det sammen for hånd. Sett bollen over en kjele med såvidt kokende vann og la den stå der til innholdet holder 62 grader. Sitronkremen siles så over i en mugge som det er lett å helle fra.

– Sett ovnen på 120 grader, sett tertebunnen inn i ovnen og hell forsiktig sitronkremen over. Nå skal terten stekes til sitronkremen holder nøyaktig 70 grader. Det tar en 20-30 minutters tid. Ta så ut kaken og la den avkjøles i romtemperatur. Fyllet vil sannsynligvis se litt rennende ut, men fortvil ikke, konsistensen vil bli perfekt når den har fått avkjølt seg noe.

– Alle kjenner denne kaken som lemon meringue pai, og det er mye på grunn av ordet i midten at denne kaken er blitt en så stor slager. Sitronkremen er selvfølgelig sinnsykt digg, men den blir fort litt syrlig uten den italienske marengsen på toppen. Den er utrolig enkel å lage, alt du trenger er et digitalt steketermometer.

lemonpai04

 

– Pisk eggehvitene og 40 gram med sukker i en kjøkkenmaskin til det er halvstivt. 200 gram sukker blandes med 1 dl vann i en kjele og kokes i en 4-5 mintter til det får en sirupsaktig konsistens, følg med underveis og ta kjelen av varmen når innholdet holder 120 grader.

– Hell så den kokende sukkerlaken forsiktig i en tynn stråle ned i eggehvitene. La maskinen gå på halv hastighet. Når alt er blandet så pisker du videre på full hastighet i en 10 minutters tid til den er romtemperert.

– Om du skal være fænsi så har du marengsen i en sprøytepose og lager noen fine former, ellers så kan du bare spre den pent utover med en sleiv. Finn frem en skibrenner/gassbrenner og svi av kantene på marengsen.

– Værsågod. En av verdens beste dessertkaker er nå servert. Umulig å stoppe å spise.

lemonpai02

 

Mer snacks

20 kommentarer

Marianne august 27, 2014 - 09:13

Nam nam… Den må testes altså. Det er så utrolig godt, og denne så jo helt uimotståelig ut! 🙂
Må rett ut og kjøpe et skikkelig steketermometer.
Takk for fine/morsomme sider! Er innom og titter rett som det er!

Kristine oktober 11, 2014 - 11:04

Hei! jeg har lenge siklet på denne kaken, og i dag skal den endelig lages. Men hva er det som det skal være 300 dl (?) av i sitronkremen? litt i meste laget kanskje? 😉
Hilsen heiamat-fan nr 1 , Kristine

Espen Nersveen oktober 11, 2014 - 13:33

Der hadde det sneket seg inn en skrivefeil. Lagde den igjen i går skjønner du og har dermed gjort et par endringer. Det skal være 3 dl kremfløte. 🙂

Espen Nersveen oktober 11, 2014 - 13:34

Forøvrig hyggelig at du er fan nummer 1. Det er stort. 🙂

Caroline desember 30, 2014 - 21:18

Hei! Laget mye sitronpai, og enig i at det er det aller beste! Har lyst til å prøve din oppskrift med marengs:) hva gjør man hvis man ikke har gassbrenner? Kan marengsen stekes i ovnen? Caroline

Espen Nersveen desember 31, 2014 - 10:21

Nei, den skal ikke stekes. Den kan fint serveres uten den brente finishen.

Øyvin februar 14, 2015 - 14:24

Hei,

Tenkte å teste ut denne i dag, men det er en ting jeg er usikker på. Når i prosessen tar du ut bunnen av forma? Ser for meg at den kan falle sammen?

Kjempefin blogg, de detaljrike oppskriftene gjør det mye enklere å oppnå gode resultat. Ting som anbefalt kjernetemperatur på brød, ingredienser i gram osv er toppers! 🙂

Espen Nersveen februar 14, 2015 - 15:42

Takk for hyggelige ord. Når det gjelder terten så tar jeg ikke ut bunnen av formen før jeg skal begynne å dele den opp i stykker og servere den. Jeg bruker en form med løs bunn så da bare løfter jeg ut bunnen med kaken, deler opp og serverer.

Mari mars 23, 2015 - 21:45

Terta ble perfekt! Lurt å bruke steketermometer. Jeg satt den inn i ovnen med grillfunksjonen på, det fungerte helt fint.

Espen Nersveen mars 24, 2015 - 08:44

Godt å høre. Sitronterte er noe av det aller beste jeg vet. 🙂

Heia Mat – ENKEL SITRONTERTE MED MARENGS juni 26, 2015 - 11:26

[…] har tidligere lagt ut en oppskrift på sitronterte med italiensk marengs, og selv om den også var uhyre god så var oppskriften fra Heston Blumenthal og da faller fort […]

Irene oktober 12, 2015 - 12:58

Kan denne lages på forhånd og fryses?

Espen Nersveen oktober 12, 2015 - 13:30

Heisann
Det har jeg aldri prøvd, men jeg vil anta at selve kaken med sitronkremen vil kunne fryses og så tines opp. Men marengsen må nok lages og serveres fersk.

Kari Ekkje januar 7, 2016 - 13:34

Dersom fyllet ser veldig flytende ut etter fremdeles å ha stått kaldt natten over, vil jeg kunne sette den inn i ovnen igjen?

Espen Nersveen januar 19, 2016 - 10:07

Hvordan gikk det? Jeg vet ikke, min har alltid stivnet korrekt.

Marthe mars 30, 2016 - 10:13

Denne oppskriften ser jo fantastisk ut 🙂
Kan en lage både terten og marengsen dagen før, eller bør marengsen lages den dagen den skal serveres?
For terten holder seg en natt i kjøleskapet?

Espen Nersveen mars 30, 2016 - 10:16

Terten er sjukt god dagen etter også, både terte og marengs. Men har du mulighet så ville jeg lagd marengsen samme dag, da blir den aller best. Selve terta er det ikke noe problem med.

Helene november 11, 2017 - 19:18

Hm har ikke skibrenner. Kan man slenge den inn i ovnen et par minutter under grill i stedet?

Espen Nersveen november 11, 2017 - 19:19

Hei
Det vil jeg anta, uten at jeg har prøvd det selv. Jeg ville hvertfall tatt sjansen, men sørg for at det er veldig varmt, og sett terta høyt i ovnen.

Inger Skår-Andersen februar 20, 2021 - 18:15

Veldig mye sukker i denne oppskriften. Går det an å redusere eller bruke annen søtning?

Det går ikke å kommentere