Hjem MINE OPPSKRIFTERKJØTT OKSEKJAKER MED ROTMOS

OKSEKJAKER MED ROTMOS

av Espen Nersveen
Tid er kjærlighet er det noe som heter. Hvis så er tilfelle så er jeg bekymret på kjærlighetens vegne, det er jo ingen som har tid til noe som helst lengre. Når det kommer til mat så virker det som om det kun eksisterer kjærlighet til retter som tar mindre enn 30 minutter. Jeg er også glad i raske middager, men det er ikke kjærlighet. Det er bare et kjapt ligg, digg iblant, men trist i lengden.

oksekjake04

Jeg har svært sansen for de litt mindre opplagte stykningsdelene til dyrene jeg spiser, og har tidligere lagt min elsk på oksehaler og svinekjaker her på bloggen. Og takket være de fisefine folka på Maschmanns så har jeg god tilgang på mye moro mat. I dag var det kjakene som skulle til pers, og etter første smak var det liten tvil. Dette var kjærlighet. Hvor lang tid det tok? Ikke mye, 4-5 timer bare, og maten lager seg jo selv.

Selve teknikken på denne type råvarer er jo ekstremt enkel. Kjøttet deles opp i passe stykker, brunes i en gryte, grønnsaker tilsettes og alt dekkes med kraft, mørkt øl, vin eller vann. Inn i ovnen på 140 grader og noen timer senere er maten klar. Himmelsk mat.

oksekjake04b

INGREDIENSER

 • 350 gram oksekjaker pr pers
 • gulrot
 • løk
 • hvitløk
 • selleristang
 • fennikel
 • rødvin/hvitvin
 • oksekraft
 • vann
 • ferske urter
 • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Oksekjakene er på ca. 500 gram hver, og trenger litt renskjæring. Bort med sener og overflødig fett. Jeg deler de så opp i passe serveringsstykker.

– Kjakene saltes og brunes hardt i en gryte, gjerne av støpejern om du har det i skapet.

– Kutt opp grønnsakene og fordel de i to hauger. Den ene halvparten skal gi smak til kraften, og den andre halvparten skal i helt til slutt.

– Når alle kjakene er godt brunet legger du de til side, og freser så halvparten av grønnsakene i samme gryte. Hvilke grønnsaker du bruker er helt opp til deg, dette skal kun gi smak til kraften. La gjerne en stjerneanis eller to frese med grønnsakene i denne prosessen, men fjern de før du går videre til neste punkt.

oksekjake04c

– Når grønnsakene er blitt blanke og fine så har du kjøttet tilbake i gryta, hiver i litt ferske urter og fyller på med en salig blanding av rødvin, hvitvin, oksekraft, og litt vann. Igjen er mulighetene mange da råvarene er så omgjengelige at de blir gode nesten uansett hva du bruker av væske og blandingsforhold så bruk det du har tilgjengelig. Noen desiliter med kraft, noen desiliter med vin og resten vann funker supert.

– Kok opp væsken på komfyren, og sett så gryte med lokk inn i ovnen på 140 grader. Sånn, knappe 30 minutter med arbeid, og nå har du 4 timer til rådighet. Bruk den fornuftig, kanskje bruke tid på noe som fortjener litt kjærlighet?

– Etter 4 timer løfter du ut kjøttstykkene. Siler av kraften og heller denne tilbake i gryta. Tilsett den resterende halvparten av grovkuttede grønnsaker og kok disse i en 15 minutter til de er møre.

oksekjake05

– Til oksekjaker liker jeg å servere en luftig og smaksrik pure, enten laget på potet eller rotgrønnsaker som sellerirot, pastinakk eller persillerot.

– Legg en solid mengde pure i en dyp tallerken, så en oksekjake og følg opp med å øse over kraft og grønnsaker. Fantastisk mat med intens smakskonsentrasjon og smeltende konsistens. Dette er selvfølgelig mat for Mons, men også for alle de som måtte være døpt noe annet.

– Noen av dere vil sikkert mene at oppskriften er for lite konkret, med fokus på valgfrihet og muligheter, men jeg mener at det er viktig å slippe seg litt løs på kjøkkenet, prøve og feile. Og dette er mat som det nesten er umulig å kløne til. Gode råvarer og godt med tid er alt som skal til.

– Velbekomme.

oksekjake06

LagreLagre

14 kommentarer
17

Mer snacks

14 kommentarer

Sion desember 14, 2013 - 12:02

Digge greier. Så de hadde noen solide kjaker hos Annis på Mathallen nå for noen dager siden. Må testes snarlig!

Espen Nersveen desember 15, 2013 - 09:32

Mye bra på Annis Pølsemakeri ja, de er flinke til å ta inn et variert utvalg kjøtt.

Henning Bakken desember 27, 2013 - 16:11

Oksekjaker er en suveren råvare. Noe av det beste kjøtt jeg får. Et tips er å jevne sausen ved å blende noen av grønnsakene inn i sausen, får fin konsistens. Ellers bra tips med fennikel, det har jeg ikke prøvd før. Gir fin anissmak.

Nini Ritzau januar 17, 2014 - 18:12

Oksekjaker må jo være en opplagt «sak» for sous vides’en! Er igang nå. 60 grader i ca 25 timer.Noen med erfaring? Er det for lite? Well, time will show…. (Men hva heter kjaker på engelsk? Cheek? Og på «gourmet-fransk ?

Espen Nersveen januar 21, 2014 - 15:08

Hvordan gikk det med kjakene dine?
Tror «Cheeks» er det korrekte på engelsk, kanskje «les joues» på fransk?

Nini Ritzau januar 21, 2014 - 23:18

Kjakene ble gode! Men påvirket av sous vides-brosjyren satte jeg opp temperaturen til ca. 70 grader og brukte ca.25 timer. Det var unødvendig….Tror generelt de anbefaler både for høy temperatur og for lang tid. Litt tyggemotstand er bare godt! Jeg hadde pepret og tilsatt litt rødvin i posen og det ble en deilig kraft. Laget en tradisjonell gryterett med grovstykket løk, kålrot, sellerirot, persillerot, gulrot, purre og hvitløk surret i olje/smør, kjøttkraften, litt fløte og rødvin + litt urtekrydder i ca. en time. Ternet også kjøttet, svitset det m salt og pepper i varm panne, og lot det surre med i gryta siste 10 minutter. Deilig!! Neste gang tar jeg masse frisk timian i gryta for å få den ekte «franske» grytefølelsen!

Stian Gårdsvoll januar 25, 2014 - 11:21

Kjakene skal ikke ha tyggemotstand. Jeg bruker, just to make a point, å servere med skje som eneste bestikk. Mandelpotetpure med trøffel, oksekjaker i saus og raust med frisk rosmarin. Og rustikk rødvin fra magnum….

Vidar Hansen januar 29, 2014 - 21:19

Hei,
Takk for inspirasjon! Ønsker å teste ut denne oppskriften på lørdag, har du et vintips?
En italiensk rød kanskje?

Barolo og oksekjaker | Jeppes vinverden mars 2, 2016 - 10:18

[…] Det finnes flere gode oppskrifter på hvordan tilberede oksekjaker, bl.a på bloggen til heiamat.no. Vinvalget til denne retten ble en 1990 Roagna La Rocca e La Pira barolo. Denne vinen smakte jeg […]

Heia Mat – BBQ BUNS juni 17, 2016 - 13:47

[…] Fiffig. Svært enkelt å lage, smaker nydelig og passer utmerket til pulled pork, brisket, braiserte oksekjaker og masse annet […]

Niklas september 24, 2018 - 07:18

Testet dette i helgen og det ble helt fantastisk! meget enkelt og man trengte ikke ha en eksakt oppskrift. 🙂
jeg kjøpte 2 stk oksekinn på tilsammen 1600g. Det blir mye avskjær så det er fint å kjøpe litt ekstra. det ble perfekt til 6 personer.

Jan Waaler Modahl oktober 30, 2020 - 20:20

Jeg la en seig filet av hjortenakke, med 1/2 rødvin, laurbærblader salt og hel peppe, alt oppi en gryte med lokk, ca 8 timer 100 Celcius, den ble mør. I morgen lager jeg en saus med kraft fra gryta og matfløte, smaker til og jevnerut, hvis den blir tynn, jeg kan også blande inn forvellet traktkantarell

Barolo og oksekjaker – Jeppes vinverden mars 18, 2021 - 10:47

[…] Det finnes flere gode oppskrifter på hvordan tilberede oksekjaker, bl.a på bloggen til heiamat.no. Vinvalget til denne retten ble en 1990 Roagna La Rocca e La Pira barolo. Denne vinen smakte jeg […]

Ingjerd mai 22, 2021 - 11:50

Nå har jeg nettopp satt gryten med (stekte) grønnsaker og hardstekte oksekjake-stykker i ovnen. Helt sikkert med en god del sener i! For hvordan i ale dager går man fram for å fjerne alle senene? Jeg har ikke aning om hvordan anatomien i en oksekjake ser ut, og det var jo så mye. Hadde kanskje ikke skarpe, spisse nok kniver? Det ble kastet en god del kjøtt… Men jeg gleder meg til å spise om noen timer, og antar smaken blir like god som oksehaler 🙂 (Håper noen som kan det legger ut en video om rensing av oksekjaker på youtube!)

Det går ikke å kommentere