Hjem MINE OPPSKRIFTERKJØTT SVINEKJAKER MED HJEMMELAGET PASTA

SVINEKJAKER MED HJEMMELAGET PASTA

av Espen Nersveen
Det beste kjøttet er ofte det billigste. Oksehaler har i lang tid vært min absolutte kjøttfavoritt, men jaggu lurer ikke svinekjakene like bak. Utrolig smaksrikt, mørt og saftig. En råvare jeg vil anbefale dere alle å gi et forsøk.

Det er dessverre ikke det enkleste å få tak i, jeg kjøpte mine kjaker på Mathallen, men bør være mulig å få tak i via en god kjøttdisk/slakter. Jeg valgte å nyte kjøttet med hjemmelaget pasta, men spis det med noen gode grønnsaker og en smaksrik potetpos eller lag verdens beste sandwich.

kjake02

INGREDIENSER

 • 2-300 gram kjøtt pr. pers
 • Godt mørkt øl
 • 1 finhakket løk
 • 1 finhakket selleristang
 • 3-4 knuste hvitløksfedd
 • 1 finhakket gulrot
 • et par laurbærblad
 • 1-2 stjerneanis
 • sitron
 • ferske urter (f.eks.timian,bladpersille,salvie
 • god olivenolje
 • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Vi begynner med å renskjære kjakene, fjerne eventuelle hinner osv.

– Brun kjakene i litt olje i en kjele, tilsett så grønnsakene, laurbærblader, stjerneanis og urtene, fres videre i et par minutter.

– Fyll opp med mørkt øl til det nesten dekker kjøttet.

– Gi det et lite oppkok og sett kjelen med lokk på i ovnen på 140 grader og la stå i 2-3 timer til kjøttet er helt mørt. Du kan også ha kjelen på komfyren og la den småputre hvis du foretrekker det.

kjake03

– Følg med underveis og spe på med mer væske om det trengs, her kan du godt fylle på med vann.

– Når kjøttet er ferdig tar du det ut av kjelen, siler kraften og koker det ned til den tykner. Smak til med salt og pepper, sitronsaft og masse god olivenolje. Dryss gjerne over litt finhakkete ferske urter.

kjake04

– Kjøttet kan serveres i sin opprinnelige form, eller du kan rive det i mindre biter og tilsette det i kraften. Jeg fortrekker det siste, da blir det mer en slags ragu. Sinnsykt digg.

– Jeg serverte svinekjake-raguen med hjemmelaget pasta. Det var virkelig ingen dum ide. Dæven døtte så godt.

kjake05

LagreLagre

Mer snacks

5 kommentarer

Kaja mai 27, 2013 - 19:45

Hyggelig med nytt innlegg!:) Har du prøvd deg med oksenakke på grillen? På toscansk vis legger du kjøttet i vann i 24 timer, og skyller av. Så marinerer du i rødvin, oliven olje, hvitløksfedd, rosmarin og salvie (evt andre urter). Lag spyd med kjøtt og skiver av usaltet brød – salte alt og legg på grill, lav/indirekte varme, lang grilletid. Pensle med marinaden underveis – «scamerita alla brace»!

Espen Nersveen mai 27, 2013 - 19:46

Ikke prøvd, men det høres ikke akkurat feil ut. 🙂

beavis juli 16, 2013 - 13:24

Fy flate – nå kom det mange gode minner gitt.
Fikk ofte svinekjaker hos min farmor da jeg var liten. Men har aldri laget det selv, er rett og slett gått i glemmeboken. Hm kanskje en annen glemt hedersrett passer godt til forrett, nemlig stekte torsketunger. Dette var favorittrettene mine hos farmor da jeg var liten. Rett nok ikke sessong for torsketunger men kanskje i en fryseboks?

Noen gode vintips til kjakene og evt. til torsketungene?

JonL oktober 24, 2013 - 20:05

Hei.
Ikke mange som skriver om svinekjaker på norsk, hehe
Jeg måtte ty til en amerikansk oppskrift da jeg skulle ha de i min SousVide Supreme.
Et utrolig råvare 🙂

Braiserte oksekjaker | Heia Mat desember 14, 2013 - 11:32

[…] opplagte stykningsdelene til dyrene jeg spiser, og har tidligere lagt min elsk på oksehaler og svinekjaker her på bloggen. Og takket være de fisefine folka på Maschmanns så har jeg god tilgang på mye […]

Det går ikke å kommentere