Hjem MINE OPPSKRIFTERGRILL & BBQ SNASEN BBQ-SAUS

SNASEN BBQ-SAUS

av Espen Nersveen
Nå var det ikke jeg personlig som laget denne sausen, jeg fikk kun den æren av å spise opp denne syrlige go’biten av en saus, men den var så definitivt innafor. Hvis noen mener noe annet så skal jeg gladelig spise hatten min, med BBQ-saus.

Jeg har jo skaffet meg en ny grill i år, den fantastiskuløse, mirakuløse, fabulistiske Primo Oval XL. Det vil være en underdrivelse å si at jeg er ekstremt fornøyd med produktet. Rent presse-etisk så er det vel på sin plass å informere om at jeg jobber litt for importøren, Gastronaut, men uavhengig av det, grillen er konge.

primo

Min faste matpartner-in-crime Eirik har vært nesten like entusiastisk som meg for denne nye grillen, og det var i forbindelse med en grillmatseanse at dette mat- og vinvidunderet hadde kokt ihop denne sausen som vi skulle bruke til noen kilo med spareribs. Sånn, introduksjonen er ferdig. La oss koke.

INGREDIENSER

  • 6 sjalottløk
  • 6 fedd hvitløk
  • 1 dl nøytral olje
  • 100 g smør
  • 2 ss mykt brunt sukker
  • 2 ss honning
  • 2 ss tomatpuré
  • 2 ss sennep
  • 2 ss soyasaus
  • 2 ss worchestershire
  • 1 ts løkpulver
  • 1 ts hvitløkspulver
  • 1 ts spisskumin
  • 1 ts pepper
  • 1/2 ts cayennepepper
  • 1 dl rødvin
  • 1 dl hvitvin
  • 1 dl eplecidereddik
  • 1 dl mørkt øl
  • 1 dl eplemost
  • noen gode splasher tabasco

SLIK GJØR DU DET

– Varm opp en dyp panne eller liten kjele, tilsett oljen og smelt inn smøret.

– Så kutter du opp løk og hvitløk og tilsetter kjelen. La småputre i et kvarters tid til løken er blank og myk.

– Tilsett så mykt brunt sukker, honning, tomatpure, sennep, soyasaus, worchestershire og krydder og la dette smelte godt inn i løken.

– Så er det bare å helle oppi rødvin, hvitvin, mørkt øl, eplejuice og epleeddik og koke dette inn til du får en tykk, kremete og smaksrik bbq-saus. Du bør være langt på vei etter en halvtimes tid.

– Frem med stavmikseren og kjør den jevn.

– Til slutt tilsetter du litt tabasco og smaker til sausen med eventuelt salt, sukker og litt syre. Denne sausen får en veldig fin balanse med det søte og det syrlige, men litt større fokus på syre kontra sødme.

– Mengdemessig så vil du med denne oppskriften ende opp med ca. 4 dl saus.

– Når alt dette er sagt så er BBQ-saus en saus der alt er lov, og jeg oppmuntrer dere til å smake til deres egne varianter. Hvorvidt det betyr å tilsette ketchup, kaffe eller cola så fyr løs. Og tips meg gjerne om hva som funker og ikke funker.

– Happy BBQ’ing.

ribs

Mer snacks

15 kommentarer

Elin juli 30, 2013 - 22:51

Oppskriften ser fantastisk ut! 🙂

Reply
Catrin august 26, 2013 - 17:29

Lurer på om denne kan brukes til dip også, eller om den bare skal brukes til marinering? Ser uansett fantastisk ut!

Reply
Espen Nersveen august 26, 2013 - 18:36

Den kan brukes til alt, dipp, marinering og saus. Den er driiiitgod.

Reply
Catrin august 27, 2013 - 08:57

Bra! Vi friterte kylling her om dagen (din megagode oppskrift), og tenkte bruke denne BBQ-sausen til dip neste gang. Gleder oss allerede.

Reply
Roger Moore september 23, 2013 - 19:16

Nå er sausen en god time på vei, og ser jo ut som tynn suppe pt. Sikker på at alt stemmer?

Reply
Espen Nersveen september 24, 2013 - 07:50

Hmmm. Det var jo veldig synd da? Hvordan utviklet den seg?

Reply
JonasB januar 11, 2014 - 13:21

Hei og godt nytt år

Hva vil holdbarheten på denne være i kjøleskap?

Reply
Espen Nersveen januar 18, 2014 - 19:49

Usikker, 1-2 uker bør vel gå fint?

Reply
Heia Mat – PULLED PORK BABY september 23, 2015 - 09:12

[…] og flaks for deg så har jeg allerede oppskrift på det her på bloggen. Og en skikkelig digg saus. Jaggu, har visst en oppskrift på det også jeg. I utvalgte butikker så kan man nå faktisk få tak i BBQ-saus av decent kvalitet, krydderblanding […]

Reply
Bjørn Myklebust februar 14, 2016 - 03:00

Lagde dobbel porsjon av denne idag, men utvidet (selvfølgelig) oppskriften litt 🙂
Doblet peppermengden og brukte like mye cayennepepper som de øvrige krydrene. I stedet for “vanlig” honning brukte jeg bringbærhonning.
La også til like mengder med tabasco med chipotle i tillegg til vanlig tabasco. Og justerte smaken med et par gode “klunker” portvin underveis.
Resultatet ble skikkelig godt og passet veldig bra til svinenakken som hadde kost seg på grillen i natt.
Oppskriften kan absolut anbefales.

Reply
Espen Nersveen februar 15, 2016 - 09:34

Godt å høre at den smakte, og kult at du freestyler inn en egen vri. 😉

Reply
Heia Mat – PULLED PORK MED COLESLAW OG HJEMMELAGDE BUNS juni 17, 2016 - 13:50

[…] Pork Sandwich – BBQ Rub – BBQ Saus – BBQ Buns – Pulled Pork – […]

Reply
Cola mai 2, 2017 - 23:16

Ser det var spørsmål vedrørende holdbarhet. Om en bruker vanlige sylte og safting regler når en lager sausen, så slår en ferdig saus på beholdere som er både renvasket og stekt i stekeoven på ca 150 grader. En en slår varm saus i varm beholder så blir det vacuum når ting kjøles ned og sausen bør da fint kunne stå i ett års tid kanskje to. Personlig så bruker jeg farget glass til alt som skal lagres lenge slik at ikke sollys forringer varene.

Reply
Espen Nersveen mai 3, 2017 - 18:07

Tommel opp!

Reply
Heia Mat – BBQ RIBS MED MANGOSALAT OG SØTPOTETPURE mai 27, 2017 - 14:23

[…] å kutte de i skiver. Skjær langs bena. Server så kjøttet med søtpotetpuré, mangosalat og bbq-saus. […]

Reply

Legg igjen en kommentar til Espen Nersveen Avbryt

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.