Hjem VIN TIL MATENRØDVIN CHATEAU MUSAR 2005

CHATEAU MUSAR 2005

av Espen Nersveen

Grunnen til at vin er så umåtelig populært er fordi folk liker å drikke det, enkelt og greit. Men det er så mye mer rundt vin, så mye mer enn en væskeholdig drikk med alkohol-prosent. Du har historien, kulturen, folkene bak og ikke minst geografien. Og foruten den fantastiske kvaliteten så er det også geografien som gjør denne vinen så interessant. Den er nemlig fra Bekaa-dalen i Libanon.

Et vin-område som kalles Libanons Bordeaux, og ikke uten grunn. I dag drives Chateau Musar av Gaston Hochar (med samme navn som sin bestefar som etablerte eiendommen), men det var hans Bordeaux-opplærte far, Serge Hochar, som satte standarden allerede på 60-tallet. I et krigsherjet område er det svært imponerende at de år etter år leverer vin av ypperste klasse. Vineriet ligger ca. 2 mil nord for hovedstaden Beirut, og vinmarkene ligger 3-4 mil øst for Beirut. De har alltid jobbet økologisk og leverer en vin med svært varierende årgangs-karakter, noe som både er elsket og hatet blant kjennere. Som i Bordeaux så har de Chateau i navnet og Cabernet Sauvignon er en av de viktigste druene.

Dagens flaske er fra 2005, som er årgangen som nå er tilgjengelig på polet, og består av like deler cabernet sauvignon, cinsault og carignan. Dette er viner som er ekstremt lagringsdyktige, men denne flasken drikker også veldig bra nå.

FAKTABOKS

  • Produsent: Chateau Musar
  • Land: Libanon, Bekaa-dalen
  • Drue: Cabernet Sauvignon, Cinsault, Carignan
  • Årgang: 2005
  • Alkohol: 14%
  • Utvalg: Basis
  • Varenummer: 1005301
  • Pris: 285,-
  • Poeng: 90

SMAKSNOTATER

Vinen har en utrolig tiltalende duft. En overraskende frisk karakter, man forventer mer varme og sødme med tanke på hvor vinen kommer fra. Litt tobakk og lær tar også turen innom. På smak kommer sødmen fra frukten tydeligere frem med en plomme-aktig karakter, samt innslag av tørket frukt, den er rund og frisk. Også på smak kommer det frem et streif av lær.

Vinen er svært konsentrert og har en aromatisk og fyldig smak. Fra kjellertemperatur så kan den kjølige og friske stilen minne veldig om mer klassiske vinområder. En vin som er veldig morsom å servere blindt. Vinen har en veldig fin balanse, en lang ettersmak og en nydelig kompleks smaksintensitet. En fantastisk vin til en meget god pris.

Vinen kan med fordel dekanteres et par timer i forkant, og bør serveres lettere nedkjølt, 16-18 grader. Den drikker godt til lam, vilt og grytekjøtt.

Den kommer også i Magnumflaske med varenummer 1005305 til en pris på 560,- kroner.

Se om de har flasken på ditt lokale pol, eller kjøp den på Vinmonopolet.no.

Mer snacks

1 kommentarer

Chateau Musar 1974 | Heia Mat oktober 31, 2013 - 10:51

[…] har tidligere skrevet om 2005-årgangen til Chateau Musar, den kan du lese om her. Jaggu har jeg ikke 1995 liggende i kjelleren også, gleder meg til å […]

Det går ikke å kommentere