Hjem SJØLVE LIVET BYGGING AV VINKJELLER

BYGGING AV VINKJELLER

av Espen Nersveen

Jeg har riktignok aldri fått noen diagnose på det, men at personligheten min til tider virker å sprøyte anabole steroider inn i hjernens interessefelt er jeg overbevist om. Jeg er ikke så glad i, eller flink til å ha en interesse/hobby som jeg tar sånn halvveis seriøst. Det er alt eller ingenting. Alt på rødt, all-in, hodet først, med begge beina, bære eller briste. Mat har tatt det meste av tiden min de siste åra, i sommer spilte jeg golf annenhver dag, nå er det vin for alle penga.

Jeg har hatt mange rare, tidkrevende og varierte interesser opp gjennom åra, men jeg tror jeg nå begynner å finne essensen av hva som er viktigst. Og at de tingene jeg nå bruker tid på, er ting som vil være med meg i grava. Gravlagt med en oksehale og en flaske Barolo da altså. Denne matbloggen ble jo startet opp på et tidspunkt hvor min mat-kunnskap var på nivå med potensen til Olav Thon. Men i motsetning til Olav så har jeg tatt tak i problemet, brukt masse tid og energi på det, og jeg har lært meg å lage mat.

For ca. 10 måneder siden så la jeg ut et innlegg på bloggen fra vinmessen Vinfeber. Jeg hadde da i lang tid hatt lyst til å lære meg mer om denne druesaften, men fingeren ville ikke komme ut. Men på denne messen så gikk det opp et lite lys for meg, pokker så stas det er med vin a gitt. Som tidenes mest kunnskapsløse vinjournalist så skribla jeg ned noen ord, og like etter ingressen så kjente jeg at det rykket til i nakken. Faen heller tenkte jeg, jeg visste så uendelig godt hva det var. Basillen hadde bitt meg. Igjen. Jeg ringte frua og advarte henne mot tiden som ville komme, hun sukket tungt, men skjønte tidlig at denne delen av meg var noe hun bare måtte ta med på kjøpet. Jeg er jo tross alt perfekt på alle andre områder.

Vin-interessen har kommet for å bli, og den ble ikke akkurat mindre intens etter en ukes tid i Piemonte. Baroloens hjemsted, trøffelens krybbe, livsnytelsens opprinnelse. Jeg kom hjem og tok en tur ned i kjelleren. Denne relativt store, mørke, uisolerte og kjølige kjelleren som har vært fylt med rot, søppel, klær og flyttekaos fra to år tilbake. En Petter Smart-lyspære lyste opp, her er det potensiale. En søndag ble investert, rydding og kasting i høygir. Støvsuging, vasking. 40 kvadrat med rot, var plutselig 40 kvadrat med ledig plass, ordning og reda.

Og endelig kommer vi til sakens kjerne, Herr Nersveen skulle bygge vinkjeller. Vinreoler for enkeltvin ble kjøpt inn, polakker ble kontaktet, skisser ble tegnet. Og med undertegnede sittende i en varm stue med en kopp kaffe og en god bok, så ble det bygd kjeller, bokstavelig talt rett under beina mine.
O wielki wódz, piwnica jest zakończona, lød det fra kjelleren. Jeg styrtet ned, og jaggu hadde de ikke rett. I all sin prakt og pram stod den der, godt festet til veggen, sjefen sjøl sin splitter nye vinkjeller med plass til 1500 flasker. Hallejulah, nå vet jeg hva jeg skal ønske meg til jul hvertfall. Flasker. Mange flasker.

Mer snacks

21 kommentarer

Ronny Donberg november 28, 2012 - 10:02

Helt fantastisk! Artig å se at du gir full gass og gjennomfører.

Lykke til med å fylle opp da 🙂

Henrik november 28, 2012 - 10:25

Gratulerer! Ser meget bra ut. Har du satt inn noe som kjøler ned gjennom sommeren, eller satser du på at det holder seg relativt kjølig der nede uansett?

Espen Nersveen november 28, 2012 - 11:54

Har foreløpig ikke noe nedkjølningsmuligheter nei, men det er null varme der nede, og jeg har tettet for og isolert vinduene. Kommer selvfølgelig til å følge nøye med på temperaturmåleren der nede, så får vi se hvor varmt det blir til sommeren. Men jeg tror ikke det kommer til å bikke 18 grader, og da er det ikke noe problem.

Espen Nersveen november 28, 2012 - 23:17

😉

hilde november 28, 2012 - 10:37

oi oi, kudos for flott gjennomføringsevne!

Espen T november 28, 2012 - 21:00

Nå ble jeg meget misunnelig, flott kjeller du har fått deg. Hyggelig å se at det er flere der ute som ikke klarer å la ideer ligge og går «all in» når en interesse vekkes…Hilsen en Espen som også bruker litt for mye tid på mat, vin og golf 🙂

Fredrik Jensen november 29, 2012 - 16:12

Halla Baller!

Er det lov å spørre hva arbeidet kom på med materialer?

Jeg har litt dødplass iform av noen boder i kjellern jeg skulle ha funnet på noe fornuftig med…

FJ

Espen Nersveen november 29, 2012 - 18:16

Det er lov, men det vet jeg ikke enda, har ikke fått sluttsummen. Men gir lyd når jeg har fått endelig pris.
De enkeltvin-reolene koster 1000 spenn pr. hylle, med plass til 99 flasker i hver.

Vil uansett anbefale vin kontra dødplass i boden. 😉

Monica november 30, 2012 - 10:13

OMG… Sjalu er en underdrivelse 🙂 Får krysse fingrene for at jeg får presset inn et vinrom i kjelleren når vi starter oppussing.

Kristian desember 4, 2012 - 23:19

Hei Espen!
Ble inspirert av prosjektet ditt og tenkte fort på min egen kjeller. Jeg har en kjellerbod som ligger under bakkenivå (ca 70% av den). Målte temperaturen nå (-11 grader ute) og da målte den + 8 grader. Har lest meg opp til at alt fra 8 til 15-16 grader er bra, så lenge temperatursvingningene er jevne og sakte. Men; vil ikke en kjeller svinge ganske fort i temperatur, været kan jo forandre seg fort, mens et rom i en leilighet/hus vil vel ha en jevnere temperatur (selvom den dog kan være noe høy) ? Har du gjort deg noen tanker rundt dette?regner også med at hvis jeg finner ut av at kjellern er et godt sted, så er det vel ganske fritt frem med hyller osv, og at man kan gjøre dette ganske enkelt og greit og unngå særlige store kostnader?

Takk for bra blogg!

Espen Nersveen desember 5, 2012 - 12:55

Heisann
Min kjeller holder også ca 8 grader nå, med -10 ute. Og alt fra 8-16 som du sier er helt problemfritt. Så sant det ikke er andre varmekilder i nærheten så vil temperaturforskjellene komme av at bakken kjøles ned og varmes opp av været, dette skjer såpass gradvis at det ikke vil være noe problem for flaskene. Dersom flaskene lagres for varmt så vil de modnes langt raskere og kan bli dårlig, særlig til som skal lagres lenge vil påvirkes negativt av dette. Jeg tror kjellerboden din vil funke helt fint, men pass på å dekke til eventuelle vinduer og passe på at det ikke er lys på i rommet.
Hyller er du fritt frem med, men tenk på at vin skal stables stabilt, så ikke ha for store «rom». Kjedelig å flytte 100 flasker for å få tak i 1 konkret.

Lykke til 🙂

Kjetill Nybø januar 2, 2013 - 15:39

Hei Espen!
Fin nettside! Hvor kjøpte du vinreolene?

K

Espen Nersveen januar 3, 2013 - 18:01

Hei Kjetill

Vinreolene er kjøpt fra vin og bar i Sannergata. Veldig fine, så de anbefales. Litt tidkrevende å sette sammen bare, Ikea-style.

http://vinogbar.no/index.php?cPath=190_370

Markus januar 3, 2013 - 19:05

Hei Espen, super artikkel!

Hvor kjøpte du de hyllene som ikke er fra vinogbar?

Markus

Espen Nersveen januar 3, 2013 - 21:40

Det er planker fra Maxbo som er snekra sammen. 😉

Ørjan juni 6, 2013 - 14:13

halla!

Har endelig fått kjøpt meg hus:) og planleggingen er i gang av vinkjeller så klart. har du kledd veggene?taket? hva med isolasjon? regner med døren er isolert slikat varme/kulde ikke kommer inn?

Espen Nersveen juni 7, 2013 - 08:14

Hallaisen
Hus er gøy, hvor ligger det?
Jeg har foreløpig ikke kledd noen ting, kjelleren vår er uisolert og jeg har kun dekket til vinduene med en isoleringsplate. Døren er heller ikke isolert. På vinterstid holder den en jevn temperatur på 8 grader, det meste den har vært oppe i på sommerstid er 16, men stigningen er gradvis. Jeg har også to kjøleskap for de mer sårbare tingene.

Men etter hva jeg har lest så er ikke temperaturforskjell noe problem så lenge den skjer sakte. Blir det for varmt får jeg vurdere hva jeg skal gjøre. Men foreløpig lar jeg det skure og gå.

Stian Ellefsen september 1, 2013 - 18:59

Hei!

Ser at du har 2 kanskje 3 stk hyller à 99 enkelflakser i høyden, har du tenkt hvordan dette blir ang vekt? Tåler dem nederste hyllene dette?
På hovedbilde ser det ut som du kun har slike hylle øverst, mens en åpne hylle nederst?

Uansett, rålekkert! Er det begynt å fylle seg opp? 🙂

Espen Nersveen september 2, 2013 - 12:48

Heisann
Jeg fikk håndverkere til å sette opp kjelleren da jeg ikke stoler på egne kunnskaper. Så vi lagde et støttesystem rundt vinreolene for å være helt sikker på at vekten ikke blir noe problem. Jeg har to reoler over hverandre, med støtte mellom. Støtte under hyllene med solide ben.

Er langt mer enn på bildet hvertfall, men det drikkes jo også. 🙂

Lars februar 27, 2014 - 14:48

Hei!

Spennende prosjekt – har også store planer om tilsvarende, men fungerer ikke like bra når man bor i leilighet 🙂

Vurderer derfor å kjøpe meg et større vinkjøleskap til samlingen min.

Har du eller andre her noen erfaringer eller tanker om plassering av vinkjøleskap et sted hvor omgivelsestemperaturen er delvis korrelerende med utetemperaturen?

Vurderer å plassere vinkjøleskapet på et kaldloft som har en temperatur som svinger noe med utetemperaturen – så ca. -5C til +30C avhengig av årstid.

Har hørt at disse termoelektriske skapene bør være i romtemperatur, mens kompressorskapene er mer robuste – men det er vel en grenses her også?

Alle tips og erfaringer mottas med takk!

Hilsen Lars

Espen Nersveen februar 28, 2014 - 10:48

Heisann

Jeg har dessverre ikke så mye kunnskap rundt vinkjøleskap, men min kjeller svinger fra 4-5 grader på vinterstid til 16 på sommerstid. Jeg har 2 vinkjøleskap og 1 vanlig kjøleskap i min vinkjeller i tillegg til reoler og hyller.

Sjekk ut Vin-Forum på facebook, der har det blitt diskutert mye rundt vinkjøleskap tidligere.

Det går ikke å kommentere