Hjem MINE OPPSKRIFTERFISK OG SKALLDYR SALMALAKS MED SOYANØTTESMØR

SALMALAKS MED SOYANØTTESMØR

av Espen Nersveen
Både denne måten å servere laksen på, samt sausen har jeg skrevet om tidligere på bloggen, men ikke kombinert. Og det er nemlig sammen at disse to smaker så helt fantastisk. Saftig laks, med en sprøstekt loffskive, servert med en smaksrik og salt saus. Nam.

Dette ble servert som en del av en stor meny, så for at det skal bli en komplett forrett så man kan fint legge til en komponent eller to. Men prøv gjerne denne sausen til både torsk og kamskjell også. Og trikset med en loffskive på fiskestykket kan overføres til mang en råvare. Det er den knasende teksturen som bidrar så mye til helheten av opplevelsen.

INGREDIENSER

  • 1 bit laks pr pers (80-100g)
  • 1 tynn loffskive pr pers
  • sjalottløk
  • hvitløk
  • ingefær
  • bladpersille
  • soyasaus
  • smør

SLIK GJØR DU DET

– Denne sausen er en trofast venn, og jeg har skrevet om den her tidligere. Men jeg tar en kjapp gjennomgang her også.

– Du tar 1 del saltet smør, og 1 del usaltet smør. F.eks. 50 gram av hver. Smeltes til fargen er blitt nøttebrun. Da siler du den gjennom en finmasket sil, og det du sitter igjen med da kalles nøttesmør. Og er en gave fra oven.

– Mens smøret smelter så finhakker du like mye (ca. 2 ts) ingefær, sjalottløk, hvitløk og bladpersille. Finn frem soyasausen.

– Kutt opp laksen i serveringstykker og skjær til en supertynn loffskive til hver laksebit. Uten skorpen. Salte og pepre fisken og legg loffen på fiskens skinnside.

– Ha litt smør og olje i en varm panne og stek laksen med loffskiven ned, når du ser at fisken begynner å bli stekt opp mot midten av fiskestykket så snur du den. Slå av varmen og la den hvile seg ferdig. Jeg liker laksen min ganske så rosa i midten.

– Nå hviler laksen, og da gjør vi ferdig sausen. Ha 4 spiseskjeer nøttesmør og 2 spiseskjeer soyasaus i en panne. Tilsett garnityret og la det bli varmt, men sausen skal ikke koke. Så gjør dette på under middels varme.

– Etter et par minutter nå så er både fisken og sausen ferdig. Velbekomme. Dette er en av mine absolutte smakskombinasjons-favoritter. O lykke.

Mer snacks

3 kommentarer

Sten-Andre Karlsen mai 27, 2013 - 15:42

Hei! Dette ser helt nydelig ut, men jeg har et par spørsmål..

1.Hvordan får du loffskiven til å sitte fast til fisken? Sitter den av seg selv, eller er det luft å pensle med noe?

2. Noen tips til vin? 🙂

PS: Fantastisk side du har her!! 🙂

Espen Nersveen mai 27, 2013 - 18:57

Loffskiven setter seg greit til fisken når du steker den, men du må være litt forsiktig når du snur den rundt.

Her må du ha en riesling for å takle alle de kraftige smakene, gjerne en med litt restsødme. Kanskje prøve en vin fra Mosel, eller en Spätlese av et slag.

Vincent Girardin Terroir Noble Chardonnay 2010 | Heia Mat oktober 14, 2013 - 13:53

[…] drakk denne til laks med nøttesmør, og det er en perfekt match. Funker til alt av fisk og skalldyr. Og syrligheten til denne vinen tar […]

Det går ikke å kommentere