Hjem MINE OPPSKRIFTERKJØTT OKSEHALER MED PASTA

OKSEHALER MED PASTA

av Espen Nersveen

Det er fascinerende hvor mye god mat som fins der ute. Hvem skulle trodd at halen på oksen, kroppsdelen som stort sett brukes til å vifte bort fluer, er så innihampen digg. Førstemann som valgte å tilberede dette kjøttstykket må ha vært ganske så sulten og smått desperat, men vi er mange som skylder vedkommende en stor takk den dag i dag. «Oksehalens venner» er nå et medlem rikere.

Det var i forrige uke, under mitt første besøk i Mathallen at råvaren ble kjøpt inn. Jeg saumfarte disken hos Slakterhuset, og fikk øye på oksehalene. Og til en meget god pris, kun 59,- kroner kiloen. Dette skulle jeg ha med hjem. En sveip innom Sultan for noen grønnsaker og middagen var i boks.

Denne mengden er for 3 personer.

INGREDIENSER

  • 1,4 kg oksehaler
  • 2 gulrøtter
  • 1 selleristang
  • 2 løk
  • 4 hvitløksfedd
  • 3 dl hvitvin
  • 2 laurbærblad
  • 2 stjerneanis
  • olivenolje
  • salt og pepper
  • timian

SLIK GJØR DU DET

– Finn frem en passe stor kjele med lokk som du også kan sette i ovnen. Sett ovnen på 160 grader.

– Kutt gulrot, selleristang og løk i mindre biter. Del hvitløksfeddene i to.

– Salte og pepre oksehalene godt og brun de i en varm kjele. Gjør det i flere omganger slik at du får en ordentlig brun og fin karamellisering. Legg så kjøttet tilside.

– Fres grønnsakene i samme kjele til det er blitt blankt. Hell så hvitvinen over grønnsakene, la det koke i et par minutter for å få bort alkoholsmaken. Imens det koker så skraper du godt i bunnen av kjelen slik at du får løsnet alt som eventuelt har satt seg fast.

– Ha så oksehalene tilbake i kjelen sammen med stjerneanis og laurbærblad. Fyll så opp med vann til det akkurat dekker.

– Sett kjelen i ovnen, sett på lokk og la stå i 4-5 timer. Kjøttet skal lett falle av benet når det er ferdig.

– Ta kjelen ut av ovnen og la det kjøle seg litt ned. Plukk så kjøttet av oksehalene, du kan godt fjerne eventuelle større fettbiter, kast bena. Fjern stjerneanis og laurbærblad.

– Kok så grønnsakene, kjøttet og kraften ned i en 20 minutters tid til du har fått en saftig kjøttragu.

– Hiv oppi en god neve med finhakket timian, salte og pepre godt og hell over noen gode klunker med olivenolje. Her er det viktig å smake seg frem til det er perfekt. Ikke vær redd for saltbøssa.

– Jeg serverte oksehalene til pasta, men her kan du være kreativ. Kanskje lage en sykt god sandwich? Eller hjemmelaget gnocchi? Fylte ravioli? Husk å riv over en god mengde fersk parmesan uansett hvordan du serverer det.

Velbekomme. Heia oksehaler.

oksehaler03

Mer snacks

40 kommentarer

Magne D. Antonsen oktober 25, 2012 - 15:03

Bra blogg!

Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [æ] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

Espen Nersveen oktober 25, 2012 - 17:14

Så bra Magne. Takk skal du ha. Oksehaler til folket. 😉

Elisabeth oktober 26, 2012 - 08:03

Nam! Har aldri forsøkt meg selv, men ble frista til å sette oksehale opp på søndagsmenyen. Spiste himmelsk oksehale på Plaza Mayor i Madrid, utendørs i mars. Fantastisk.

Takk for oppskrift og takk til vg som ledet meg til en ny leseverdig blogg.

Name Required oktober 26, 2012 - 08:58

Bare seks timers tilberedning?

Elisabeth oktober 26, 2012 - 09:21

Oksehaler er fantastisk godt. Kokte en ladning selv forrige helg, og fryser så ned kjøtt og kraft for seg. Laget utrolig digg taco med deler av kjøttet, evt kan en prøve seg på Trattoria popolares fantastiske oksehaleravioli, som jeg gjorde: http://litentanketank.blogspot.no/2011/07/oksehaleravioli-la-trattoria-popolare.html

Gahr oktober 26, 2012 - 12:22

Bra at noen husker på oksehalene for de er kundervurderte.
Men hvorfor velger du å fjerne beinet midt i kokingen? Min erfaring er at beinet skal være på til det bitter end, det blir det mer dybde og fylde i retten.

Gahr oktober 26, 2012 - 12:24

Ikke bare hadde jeg skriveleif med jeg klarte også å lese feil.
Beklager du kan slette de to innleggene fra meg her. Trodde først du kokte kjøttet uten bein i 4-5 timer, men ser nå at jeg tok feil. Du kokte halene MED bein i 4-5 timer.

Espen Nersveen oktober 26, 2012 - 23:00

Så sant du ikke absolutt vil at jeg skal fjerne de så tenker jeg det er greit at man ser nok engang at kjøttet skal kokes med bein i 4-5 timer. Så fjernes kjøttet fra benet og reduseres litt til. Oksehaler er en perfekt råvare.

Tommy løkke oktober 27, 2012 - 13:20

Oksehale sous vide anbefales også på det varmeste. Helt fantastisk

Espen Nersveen oktober 28, 2012 - 17:58

Har ikke prøvd det enda, hva har du i posen for å få frem den knallgode smaken som langtidskokt kjøtt får?

Eirik Sand Johnsen november 12, 2012 - 11:53

Dette er noe av det diggeste som finnes!

Her kommer forresten trykkokeren til nytte. Med 1/3 koketid, så blir dette fin hverdagsmat.

Dersom du ikke bruker all kokekraften er en deilig brodo et godt alternativ. Se min oppskrift her: http://enotria.no/2010/06/13/oksehalebrodo/

Server brodo med et par tynne skiver steinsopp? Det heteste tipset er kanskje et par store oksehaleravioli delikat servert i et tynt lag klar brodo..

Oh my..

Lise von Krogh november 22, 2012 - 22:23

Perfekt at jeg fant blogginnlegget ditt. I dag vi fikk en haug med slakteavfall fra naboen som vi skal bruke som bikkjemat, innvoller, klover, hode etc. PLUSS en rykende fersk oksehale. Den kan du jo lage oksehalesuppe av flirte bonden og slo seg på låret. Men fra spøk til alvor, den den skal snart flås (hvis jeg får det til) og deretter bli deilig suppe! Gleder meg!

Espen Nersveen november 24, 2012 - 11:40

En rykende fersk oksehale kan jeg like, hvordan ble suppa? Det kan vel ikke ha blitt noe annet enn suksess?

Lise von Krogh november 24, 2012 - 13:07

Oksehalesuppen er på gang nå 🙂 En enhalessuppe.

Når enden er god – oksehalesuppe – Lise von Krogh november 27, 2012 - 23:04

[…] Oppskriften er tilpasset fra heiamat.no […]

Don Panza desember 2, 2012 - 21:59

Lagde en porsjon med 3,2 kg haler til en masse gjester i dag. 4,5 timer i ovnen ble i snaueste laget. Gryta jeg brukte var nok litt stor. Den hadde behøvd kanskje 6 timer. Måtte koke hardt ned, så pille kjøttet av beina på de stedene det ikke var løsnet. Burde holdt tettere tilsyn med gryta. Mpt slutten kokte det da den stod i ovnen. Den burde nok altså fått koke lengre inne i ovnen…Uansett! Smaken var det ikke noe å si på!

Espen Nersveen desember 2, 2012 - 22:08

Både mengden kjøtt og størrelsen på gryta spiller så absolutt inn på tiden, så dette kan være vanskelig å vurdere på forhånd. Mitt tips dersom man skal lage dette til gjester vil være å lage det ferdig tidligere på dagen, eventuelt dagen før, og så gjøre siste finish og oppvarming like før servering. Men det er bra det smakte hvertfall, dette er blitt en av mine favoritt-råvarer.

Hjemmelaget ravioli med oksehaler | Heia Mat februar 24, 2013 - 16:29

[…] har i et tidligere innlegg skrevet om oksehaler her på bloggen, ett av mine favorittstykker på oksen. Det er så smaksrikt, så saftig, så godt […]

Oksehale med fersk pasta | Mat og Vinnett april 3, 2013 - 06:08

[…] i gryten mens vi kunne sitte ute i vår lille byhage og nyte solen. Oppskriften er inspirert fra Heia Mat og Lise von Krogh sine blogger, med noen […]

Krister mai 27, 2013 - 19:57

Hei, hvordan er det å bytte ut oksehaler med svinekjaker i denne oppskriften, tror du?

Espen Nersveen mai 27, 2013 - 20:08

Du kan fint kjøre en tilsvarende teknikk med oksehaler. Altså braisere de i øl med diverse grønnsaker, men du må nok legge til et par timer for oksehalene.

Jeg har en oppskrift på oksehaler her om du ikke har sett den før – https://heiamat.no/2012/10/24/oksehaler/

Stine mai 28, 2013 - 19:20

Hei!
Bra blogg, og oksehale ser deilig ut. Skal ha gjester på fredag, uten tid til å gjøre hele kokinga etter jobb. Hva ville du ha gjort? Koke de 4-5 timene dagen før og fortsette derfra på selve dagen?

Og har du et godt vintips til dette?

Espen Nersveen mai 29, 2013 - 10:32

Heisann
Du kan fint koke kjøttet dagen i forveien, riv kjøttet i strimler og legg det kjølig. Dagen etterpå varmer du det opp med litt av kraften, blander inn noen finkutta grønnsaker og smaker til med olivenolje, sitron, salt og pepper. Litt ferske urter er også bra.

I glasset ville jeg hatt en god utgave av en Barbera. F.eks. en fra Aldo Conterno, Sandrone eller Scarpa.

Stine mai 29, 2013 - 19:55

Takk takk:)

Ole august 20, 2013 - 21:05

Hei!

Hvordan ville du gjort dette sous vide?
Jeg tenkte i retning 60grader i 100timer, som Sous Vide Norge anbefaler, men hvordan ville du laget raguen? Brune oksehaler før de sous vides, også koke alt sammen 20 min til slutt?

Espen Nersveen august 26, 2013 - 18:36

Selv kan jeg ikke se hvordan oksehaler vil bli noe særlig bedre med sous vide, og tenker at man kanskje gjør det for å ha gjort det. Fullt mulig det blir bra, men siden det blir så hinsides bra med vanlig koking så foretrekker jeg nok det.

John Erik oktober 12, 2013 - 22:52

Da fikk jeg endelig handlet oksehaler og prøvd meg på denne oppskriften. Utålmodig som jeg er brukte jeg trykkoker istedenfor å la kjelen stå i ovnen. Det ble knallbra! Og til de i hovedstaden som er på leting etter oksehaler kan jeg tipse om at kjøtthandleren nede i kjelleren på Gunerius har til en rimelig penge.

Espen Nersveen oktober 13, 2013 - 17:43

Godt å høre. Oksehaler er jo helt sinnsykt digg.

Braiserte oksekjaker | Heia Mat desember 13, 2013 - 21:49

[…] de litt mindre opplagte stykningsdelene til dyrene jeg spiser, og har tidligere lagt min elsk på oksehaler og svinekjaker her på bloggen. Og takket være de fisefine folka på Maschmanns så har jeg god […]

Stine januar 18, 2014 - 19:11

Har siklet på denne oppskriften lenge, og fikk i dag endelig kjøpt inn oksehaler. Dette skal altså bli søndagsmiddag i morgen, men har visst ikke hvitvin i huset. Du har ikke tilfeldigvis et tips om hva jeg kan bruke i stedet? Har fx eplejuice, rødvin, hvitvinseddik.

Stine januar 18, 2014 - 19:12

Har øl også forresten, kan det funke?

Espen Nersveen januar 18, 2014 - 19:50

Både rødvin og øl (helst mørkt) vil funke utmerket. Bare vann går også fint. Litt eplejuice funker også fint. Fleksibel rett. 😉

Inspirasjon og ideer mai 2, 2014 - 16:32

[…] og kraft Dette ser jo helt utrolig godt ut – mørt og smakfullt kjøtt som har kokt i flere timer sammen med […]

Nina august 30, 2014 - 16:36

Kommentaren i heimen etter å ha servert dette, «når kan vi få dette igjen, neste helg?»

Espen Nersveen august 30, 2014 - 19:19

Godt å høre. Serverte du kjøttet med pasta eller noe annet snacks? Neste helg anbefaler jeg at du prøver oksekjaker eller svinekjaker som jeg har oppskrift på her på bloggen. Fantastisk godt.

Nina august 30, 2014 - 19:34

Pasta. Spennende, gleder meg til oppskriften:-) Ellers, takk for mange gode og inspirerende matopplevelser:-)

Victoria Aresvik september 10, 2014 - 10:56

Nydelig! Jeg serverte den med sellerirot/potetmos. Kan anbefales!

Espen Nersveen september 10, 2014 - 14:22

Godt at flere får øynene opp for halen, for en råvare.

Magnus september 19, 2014 - 14:37

Hei Espen.
Har testet denne en gang tidligere med glimrende resultat.
Men har et raskt spørsmål, noen grunn til at du bruker hvitvin isteden for rødvin? Føler liksom at rødvin ville passe bedre.
Har handlet inn 4.5 kg til hyttetur i helga, og kjøpt inn hvitvin denne gangen også, men tenkte jeg skulle høre hva du tenker rundt valget av vin.
Har du selv lagd retten med rødvin?

Espen Nersveen september 19, 2014 - 14:50

Hei du
Jeg har prøvd begge deler ja, og opplever at hvitvin tilfører en friskhet til retten som jeg liker. Kjøtt som kokes så lenge blir jo fort ganske tungt uansett, så alt som kan friske det opp er positivt. Det blir virkelig ikke feil med rødvin, men jeg foretrekker hvit.

Kos deg på hytta. 🙂

Det går ikke å kommentere