Hjem MINE OPPSKRIFTERFISK OG SKALLDYR LAKS MED LOFF OG BEURRE BLANC

LAKS MED LOFF OG BEURRE BLANC

av Espen Nersveen

Første gangen jeg så denne retten var på Masterchef, der superkokk Lise Finckenhagen lagde en rett med ørret på melbatoast. For litt tid tilbake fikk jeg servert en lignende variant av mine gode matvenn Eirik. Han brukte salmalaks og loff. Det smakte fantastisk og jeg måtte selvfølgelig prøve jeg også.

Det som gjør denne retten så nydelig er teksturkombinasjonen. Du har en sprø loffskive på toppen av et herlig stykke fet og saftig laks. Tekstur er noe av det viktigste innen matlaging og det har stor påvirkning på opplevelsen av måltidet.

Jeg liker små retter uten for mange ingredienser, morsommere med mange små enn en stor rett. Så her har jeg valgt å kun servere fisken med litt beurre blanc.

INGREDIENSER

  • salmalaks
  • basilikum
  • fersk loff
  • sjalottløk
  • hvitvin
  • kapers
  • smør
  • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

Fisk
– Del loffen i veldig tynne skiver og forsiktig skjær bort skorpen. Del laksen i passende, jevnt store biter. Salte og pepre fisken og legg den med skinnsiden ned. Ha på et par blader med basilikum og en skive med loff. Ha en god klump med smør i en panne og la det få en fin nøttebrun farge. Skru ned varmen til nesten minimum, det er viktig å steke på svært svak varme da loffen veldig lett blir brent. Legg i fisken med loffen ned, stekes til loffen har fått en gyllenbrun og sprø overflate, snu fisken og la den steke videre i et halvt minutt. Gjør ikke noe om den er litt rå i midten, men den må være varm hele veien gjennom.

Beurre blanc
– Ha litt olivenolje i en panne og fres noen spiseskjeer med løk til de er blanke. Ha i litt hvitvin og kok dette inn til det hele har en slags marmeladeaktig konsistens. Nå skal det piskes inn biter med kaldt smør, ta panna litt frem og tilbake fra varmen. Det er viktig at smøret ikke smelter, men at det blir pisket inn i blandingen. Husk å bruke usaltet smør, kun da har du kontroll på smaken. Når du er fornøyd med konsistensen kan du ha i litt kapers og smake til med salt, pepper og sitron.

– Legg en liten porsjon med beurre blanc på tallerkenen og anrett fisken oppå. Smaksløkene dine vil elske deg.

– Til denne retten drakk vi en favoritt på rieslingsiden, en Von der Fels av Keller.

 

Mer snacks

8 kommentarer

Henrik juni 30, 2010 - 10:34

oh man, dette er matporno av ypperste klasse!

Eirik oktober 19, 2010 - 19:37

Får lyst til å lage dette igjen!

E.

Espen Nersveen oktober 19, 2010 - 21:13

Det fikk jaggu jeg også, sykt digg rett og slett.

Thomas oktober 20, 2010 - 18:50

Mmm.. godt tips med loff.. Det må testes.

Når jeg mekker beurre blanc, pleier jeg også å bruke litt hvitvinseddik og hele pepperkorn når jeg lager reduksjonen. Pepperkorna siler jeg ut etterpå (evt plukker dem opp). Synes også at Beurre Blanc blir veldig mye mer spennende om man har oppi bittelitt cayennepepper på slutten..

Espen Nersveen november 4, 2010 - 17:25

Sweet, høres digg ut. Må testes. Når jeg tenker over det så bruker jeg egentlig aldri cayennepepper, på tide å begynne med det kanskje.

Laks på melbatoast med skalldyr-risotto | Heia Mat februar 11, 2011 - 17:38

[…] for en tid tilbake, oppskrift på den kan du se her. Laksen er jo også en slags modifikasjon av denne. Dæven, ble mye linker og gjentagelser gitt. Slenger ut en kjapp gjennomgang her også […]

Keller Riesling “Von der Fels” 2010 | Heia Mat mai 13, 2012 - 11:09

[…] drakk den til laks melba med soyanøttesmør. Veldig godt. Den passer bra til sjømat generelt og da kanskje sushi […]

Heia Mat – DELICIOUS CHENIN BLANC oktober 24, 2016 - 12:19

[…] En vin som vil kle en fiskerett der smør også er en viktig komponent. Kanskje laks med beurre blanc kan være noe? […]

Det går ikke å kommentere