Hjem MINE OPPSKRIFTERKJØTT OVNSSTEKT SVINENAKKE

OVNSSTEKT SVINENAKKE

av Espen Nersveen

Hva er vel bedre enn et stort deilig, saftig, smakfullt kjøttstykke som bare ber om at du setter tennene i det. Det var det jeg ville ha, samtidig ville jeg bruke et stykke kjøtt jeg ikke hadde tilberedt før. Jeg endte opp med en stor og fersk svinenakke. Som regel blir disse delt opp og solgt som nakkekoteletter, men hvis man besøker spesialister som Strøm-Larsen så kan man få tak i hele stykker med svinenakke.

Det som er så fantastisk med svinenakke er at det er helt uten bein og svor, samt at det har isprengt fett. Det vil si at fettet ligger spredt rundt inne i kjøttet og ikke som en fetthinne rundt. Dette bidrar til at kjøttet blir ekstremt saftig og smakfullt hvis tilberedt riktig.

INGREDIENSER

  • ca. 200 g nakke pr pers
  • hvitløk
  • rosmarin
  • timian
  • olivenolje
  • hvitvin
  • sitron
  • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

Å tilberede et stykke svinenakke er uhyre enkelt. Men det tar litt tid, så husk å være ute i god tid før servering. Kjøttet bør også være romtemperert før steking og når man snakker om såpass store stykker som her så tar det fort et par timer fra man tar det ut av kjøleskapet.

– Begynn med å finhakke hvitløk og ferske urter. Ta en god slump olivenolje og gni hele stykket godt inn med olje, hvitløk, urter, salt og pepper. Bruk mer enn du tror er nødvendig. 🙂

– Forvarm ovnen til 200 grader, ikke bruk varmluft. Plasser et steketermometer der stykket er tjukkest. Legg det i en ildfast form og inn i ovnen, la det steke på 200 grader i underkant av en halvtime, sett så temperaturen ned til 130 grader.

– Nå skal det steke til kjernetemperaturen er 60 grader. Ca. halvveis i prosessen kan du gjerne ha litt hvitvin i formen, det blir nemlig en fantastisk sjysaus av å steke kjøtt på denne måten.

– Når kjøttet er ferdig pakker du det inn i folie og kjøkkenhåndkle og lar det hvile i en halvtimes tid.

– Del kjøttet opp i serveringsklare biter, hell over litt sitronsaft og stekesjy. Digg.

Mer snacks

8 kommentarer

Eirik juli 1, 2010 - 16:11

Definitivt en av mine favorittkjøttstykker, som er strålende å grille..

e.

Henning juli 10, 2010 - 07:56

Svinenakke er strålende mat, i tillegg til at det er rimelig kjøtt. Det er dog bein på svinenakken, så om den du får ikke har så har slakteren beinet den ut for deg:-)

paul henry august 10, 2011 - 03:06

Tror dette måtte vært noe å tilberedt sous vide. Hva tror andre?
Har en pakker som kan ta svære poser langt over halvmeteren bred så det skulle være mulig å få vacuum pakket en svinenakke. Hvor mange grader og hvor lang tid?

Espen Nersveen august 10, 2011 - 16:21

Definitivt sousvide-materiale. Jeg er litt usikker på temperatur, må nok være noe høyere enn ønsket kjernetemperatur for å bryte ned alt fettet.

Ida oktober 2, 2013 - 20:16

Sånn omtrentlig hvor lang tid vil du anslå denne trenger på såpass lav temperatur? Har en stor (1,5kg men stramt surret) Grøstad-nakke jeg vurderer å prøve å rekke på en hverdag. 🙂

Espen Nersveen oktober 2, 2013 - 22:41

Det tar ikke så veldig lang tid med 1,5 kg, jeg vil tippe et sted mellom 1 og halvannen time? Såfremt kjøttet holder romtemperatur idet det går inn.

Ingrid Gusdal februar 15, 2015 - 10:39

Jeg bor i Italia og strevde litt med å finne ut hva kjøttstykket jeg hadde kjøpt i slaktedisken egentlig var… Arrosto di maiale oversatt betyr skinkestek men til og med jeg så at dette ikke var det vi i Norge kaller skinkestek. Etter litt research fant jeg bilder som bekreftet at det må være svinenakke det kjøttstykket jeg har i kjøleskapet – og her fant jeg en fristende oppskrift. Tusen takk!!!

Anita Larsen november 10, 2019 - 20:16

Vel, 60 grader er alt for lite, kjøttet var skikkelig rått…

Det går ikke å kommentere