Brukte noen timer i kveld til å lage en kyllingkraft tiltenkt en risotto jeg har lyst til å prøve ut. Hadde restene av en Stange kylling i fryseren og kjøpte en hel kylling fra Prior i tillegg. Litt mire poix og en boquet de garni så var vi i gang. Det fins mange forskjellige varianter både på denne og på krafter generelt. Jeg valgte en kombinasjon av litt forskjellige retninger og denne løsningen funket veldig fint. Jeg var nok noe sløv på skummingen så ble ikke like klar som jeg hadde håpet på, så der får dere være litt mer pertentlig enn meg. 🙂
Slik gjør du det
Ingredienser
- 2,5 kg kylling/ben
- 4 liter vann
- 1/3 sellerirot
- 2 gulrøtter
- 1 purre
- 1 stor løk
- 1 hel hvitløk delt på midten
- timian
- persille
- 3 laurbærblad
- hel pepper
- salt og pepper
– Legg kyllingen i en stor kjele. Om du ønsker en mørkere kraft så bruner du kylling først. Hell over kaldt vann til det dekker all kyllingen, kok sakte opp og skum av hele tiden under oppkoking.
– Skyll og kutt grønnsakene i grove biter, ha de i gryta og kok opp igjen. Tilsett urter og krydder og la det småputre i 40 minutter. Sil av kraften.
– Om du ønsker en mer konsentrert kraft så koker du den nå videre inn så lenge du måtte ønske. På generell basis så vil jeg anbefale å koke inn til halvparten over middels varme. Dette tar fort noen timer.
– Avkjøl på kjøkkenbenken før du putter den i kjøleskap/fryser. Om du fryser den ned så kan det være smart å merke beholderene med dato kraftet ble kokt og hvor mye som er i hver.
14 kommentarer
Hei
Ikke kommentar spesielt til innlegget…men jeg oppdaget en ny matblogg…deres:) Jeg la dere til under «blogger jeg liker å følge..» … det blir spennende å se hva dere legger ut av fristelser!
Så hyggelig å bli oppdaget da, og forhåpentligvis fulgt videre. Får håpe vi greier å legge ut til matretter som frister da, skal hvertfall prøve så godt vi kan. 🙂
bruk av eggehvite i kraften helt på slutten at kokeprosessen gjør klaringen til en lek!
takk for tipset Jan, dette skal jeg prøve ut ved neste kraftanstrengelse
Takk for fin tilbakemelding her en dagen. Veldig lovende blogg dere har startet her, kul tittel! Hvordan gikk det med risottoen? God kraft er vel nøkkelen til suksess der som i så mange andre tilfeller.
Jeg har bladd litt i fotobloggen (heia espen). Så merkelig underholdende det kan være å lese reklameplakater! Kanskje et resultat av tre sesonger med Mad Men. Jeg er 30, men jeg tror jeg kommer til å vise leg uoppfordret likevel. Dritbra!
Bare hyggelig du og takk sjæl. Risottoen er fortsatt på to-do lista, satser på at den blir lagd i løpet av påsken.
Hehe, viktig å vise leg vettu, her er forøvrig min portfolio på nett – http://www.heiaespen.com
Vi blogges 🙂
[…] For oppskrift på kyllingkraften jeg brukte ta en titt her. […]
[…] 1 liter kyllingkraft […]
[…] kyllingkraft ca. 6 dl […]
[…] kyllingkraft […]
[…] 1 liter kyllingkraft […]
Hei! fremfor å bruke eggehvite når du ønsker en klar kraft anbefaler jeg å fryse ned den uklare kraften. For så å tine den opp igjen pakket inn i et kjøkkenhåndkle/osteklede i kjøleskapet over en beholder. Da får du en KRYSTALLklar fond.
Takk for fint (dog noe tidkrevende) innspill. Er blitt så lat at jeg som regel nøyer meg med å sile kraften, dersom jeg skal bruke den i risotto, saus eller lignende så er det ikke så nøye. 😉
[…] suppa. Alt med utgangspunkt i en strålende kraft laget på oksehaler, skalldyrrester eller kyllingvinger. Den enkleste, men særs snasne, kraften lager du utelukkende av […]
Det går ikke å kommentere