Det er med ribbe som med det meste annet her i livet. Gi det litt ekstra tid og kjærlighet og resultatet blir så uendelig mye bedre. Ekstremt saftig kjøtt og svor så porøs at selv de tannløse blant oss kan nyte den. Dette er verdens beste ribbe.
Jeg har flere oppskrifter på ribbe her på bloggen, og jeg har allerede en oppskrift på langtidsstekt ribbe som er ganske lik denne. Jeg tør allikevel påstå at denne er enda vassere. Den er noe mer nøyaktig hva gjelder temperaturer og ovnsinnstillinger. Og den er laget med argusøyne for å være helt sikker på at oppskriften er 100% nøyaktig.
Ribba er en ekstremt fleksibel råvare og det er litt synd at den har blitt låst til denne ene dagen i året. Men dersom den kun skal serveres den 24 dagen i desember så la oss hvert fall gjøre det ordentlig. La oss perfeksjonere ribba.
Og vet du, det er faktisk langt enklere enn man skulle tro. Så lenge du følger denne oppskriften så kan du heller bekymre deg for om den kjolen du kjøpte til frua faller i smak, eller om du klarer å kneppe igjen dressbuksa i år igjen. Bare lov meg en ting, ikke se på prislappen når du skal handle inn årets kanskje viktigste måltid. Kjøp en fersk tynnribbe til en pris grisen verdig. Hvorfor man gladelig kjøper smågodt til 169 kroner kiloen, men stusser over tilsvarende pris på et dyr som har blitt stelt med, matet, tatt vare på, slaktet, partert og fraktet til butikk er bare en av mange ting jeg aldri kommer til å forstå.
Men nok snikk-snakk. Her er den siste ribbe-oppskriften du noensinne vil trenge. Ribbe 2.0. Fra meg til deg. Gledelig jul.
Ingredienser
- 500 gram tynnribbe per person
- 2,5 dl kyllingkraft
- 7,5 dl vann
- 3 laurbærblad
- 2 stjerneanis
- ½ kanelstang
- 6 nellikspiker
- 6 hvitløksfedd
- 1 tommelfingerstor fersk ingefær delt i mindre biter
Sånn gjør du det
- Prosessen begynner kvelden 21 desember. Da skal du gni ribba inn med rause mengder salt og grovkvernet pepper. Få det inn i alle kriker og kroker og særlig godt inn i svoren. Pakk ribba inn i aluminiumsfolie og la ligge i kjøleskap til den store dagen.
- Jeg tar utgangspunkt i at middagen skal på bordet klokka 17.30. I så fall må du begynne omtrent klokka 08.00 om morgenen. Sett ovnen på 180 grader, over- og undervarme, ikke varmluft. Ribba tas ut av kjøleskapet og legges med svorsiden ned i en ildfast form eller en langpanne med litt dybde. Fordel krydder, hvitløk og ingefær rundt i formen og hell over kyllingkraft og vann. Forsegl formen med aluminiumsfolie og sett den inn i ovnen. La stå i 45 minutter.
- Ta ut ribba og skru ovnen ned til 90 grader. Vanlig over- og undervarme, ikke varmluft. Ta av aluminiumsfolien og krøll den til formen av en amerikansk fotball. Snu ribba så svoren vender opp. Legg folien under ribba så den får formen til en sval bro. Jeg vil anbefale å stikke et steketermometer inn i den tykkeste delen av ribba, men pass på så den ikke treffer noe ben. Når ovnen holder 90 grader settes ribba tilbake i ovnen.
- Stek ribba på lav varme i 7 timer til kjernetemperaturen viser 80 grader celsius. Da skrur du varmen opp til 275 grader og ser på matkunst bli til. Svoren som for inntil få minutter siden så helt katastrofe ut popper nå til luftig baconsvor inne i ovnen. Og etter en 20 minutters tid så har du en perfekt ribbe med svor fra ett hittil ukjent griseparadis. Skulle du slite med poppingen kan du ty til grill-elementet, men da må du følge med kontinuerlig så det ikke svir seg. La ribba hvile på kjøkkenbenken i omtrent 45 minutter (nei, ribba blir ikke kald) før du begynnner å dele den opp. Det er viktig at du ikke dekker den til da det kan ødelegge svoren.
- Grattis. Du er nå familiens helt, og vil få ribbeansvaret ved enhver julemiddag til du en vakker dag velger å dele oppskriften med et annet familiemedlem. Nei nei, du trenger ikke betale meg. Du mener at jeg har fortjent en belønning? Ja, selvfølgelig, men glede er mitt drivstoff. En Nobels julefredspris holder i massevis.
446 kommentarer
Heisan.
Prøvde denne i helja, med meget bra resultat. Nå er det mulig at begge i heimen må jobbe litt julaften, så da går den planen i vasken, men:
har du prøvd å gjøre unna dampefasen kvelden før, og så sette ribba inn «rette» veien morgenen etter?
Hei Svein
Jeg har ikke det nei så aner ikke hvorvidt det vil funke eller ei.
Lagde den forrige langtidstekte sist, nå står denne i ovnen,, øver til julaften. Spent på forskjellene 🙂
Kult.
Håper denne også blir bra. 🙂
Hei.
Vil ikke ribba bli kald av å stå utildekket i 45 minutter?
Nope.
Holder seg varm leeeeenge.
Jeg ser oppskriften er beregnet på tynnribbe, men tror du det går an å bruke den på en familieribbe også? Det er visst det jeg har kjøpt, fra en glad Grøstad-gris. Bør jeg modifisere framgangsmåten noe?
Utfordringen med familieribbe er at den tykkere kjøttbiten på enden, denne vil kreve lengre tid for å oppnå samme kjernetemperatur. Kanskje kutte av denne biten før steking slik at du kan ta ut tynnribben når den er ferdig.
Heisann.
Når du kjører opp temperaturen på slutten til 275 grader, bruker du da grillelementene i ovnen, eller kun over-, og undervarme uten varmluft?
Jeg bruker ikke grill-elementet eller varmluft nei, kun over- og undervarme. Om det mot formodning ikke skulle funke så får du dra på med sterkere saker.
Hvor mye vanner du ut kyllingkraften Jacobs?
Jeg blander den på en måte ut ved å tilsette 7,5 dl vann. Men ikke noe utover det.
Hei
Prøvde denne oppskrifen i dag. Kongeresultat 🙂 Skal sende deg bilde.
Har du prøve å tilberede Svineribbe Sous Vide? Det vil nok fungere bra til Fanilieribbe da ud får full kontroll på temperaturen!
Har selv en Sirkulator fra Anova. anovaculinary.com
Fantastisk redskap 🙂
http://nrk.no/mat/ribbe-sous-vide-1.12095236
Hei.
Prøvde fremgangsmåten med stort hell for en uke siden på et ribbestykke på ca 2 kg 🙂
Men det tok litt lengre tid en beregnet å få den opp i 80 grader.
Skal steke på samme måte på julaften, men da på en bit på ca 4 kg.
Bør jeg starte stekinga tidligere?
Heisann
Det er vanskelig å vite nøyaktig hvor lang tid det tar for et stykke kjøtt å nå 80 grader, men det skal ikke være veldig stor forskjell på 2 og 4 kg, da tykkelsen fortsatt er lik. Jeg ville beregnet like lang tid som du gjorde sist, og dersom det skulle gå enda tregere så kan du fint skru opp temperaturen noe mot slutten for å få den opp til 80 grader.
Hei igjen.
Ja, det var det jeg håpet du skulle svare, he, he.
Regner med det går bra, for det er den beste ribbe-oppskriften jeg har prøvd.
Svoren ble sprø som kjeks….
Blir det et problem å følge denne oppskriften på en familieribbe på 2,6 kg?
Du kan vurdere å ta av koteletten, hvis ikke så kanskje det vil ta noe lengre tid. Kan være lurt å sjekke kjernetemperatur både på kotelettkammen og i tynnribben.
Hei,
Det ser ut som en utrolig god oppskrift.
Jeg lurer på hvordan du ville gjort det hvis du skal lage ribba hjemme også ta den med deg et sted?
Hører gjerne fra deg!
//Son
Hei,
Hvordan ville du gjort det hvis du skulle lage ribba hjemme for å så ta den med bort?
Hei Son
Jeg ville lagd den helt ferdig, latt den avkjøle og tatt den med videre. Dele den i serveringsstykker og varme den opp i ovnen på ca. 180 grader. Forhåpentligvis vil svoren fortsatt være ganske bra, men ikke like porøs som rett etter steking.
Hei Espen. Takk for superduper blogg. Jeg har laget ribbe i mange år med like mange ulike oppskrifter. De siste 2-3 år etter oppskrift á la Helstrøm. Blir ok det men har aldri fått helt 100% dreis på svoren. Dvs, den blir gjennomgående greit nok sprø, men skal jeg være skikkelig pirkete, og det må man jo med mat, så har den ikke vært perfekt. Har nå fulgt oppskriften din og gitt seriøst gass på salt og pepper. Siden jeg har forsøkt langtidssteking (og koking!) på mange andre kjøttretter, har jeg stooooor tro på dette. Legger ut resultatet (dommen) senere. Takk for deling. Hilsen helårsribbeentusiast.
Hei. Hvor mye ribbe skal ingrediensene i oppskriften dekke? Hvor stor er altså utgangsribba?
Disse ingrediensene er for kraften/sjyen så de trenger du ikke justere uavhengig av størrelse på ribba. Men væsken må dekke svoren.
Hei, Skal man fylle på vann i langpanna i løpet av de 7 timene? Og er 80 grader kjernetemp viktigst bestemmende, eller Skal den stå i 7 timer uansett? Den har stått i 2 timer, og kjernetemperaturen har blitt 70 grader.
Hei Tom.
Du skal ikke trenge å fylle på med væske nei. Opp til 70 grader på to timer var raskt, ribba er ferdig når kjernetemperaturen har nådd 80, men jo lengre tid det tar jo bedre. Kanskje skru ned ovnen til 80 grader. Skulle ribba nå 80 grader for tidlig, kan du skru ned temperaturen noe og bare la den stå i ovnen til du ønsker å få opp svoren.
Hei,
Vet ikkje om jeg fikk noe respons på om du hadde prøvd Svineribbe Sous Vide?
Min familie har alltid laget bokna Svineribbe til julaften… Kutter opp ribben i porsjonsstykker fra kjøttsiden og lar stykkene henge sammen med svoren.
Salter den lett med fint salt og henger den opp i ca 2 uker til tørk en luftig og kald plass. Dampes på toppen av pinnekjøttet siste timen.
Skjerper både pinnekjøtt og ribbe i ovnen før servering 🙂
Har ikke hatt noe særlig suksess sous vide enda, kjøttet blir godt, men jeg savner svoren.
Hei.
Litt off-topic men hva tror du om å bruke den samme teknikken når man lager kalkun?
Holde seg på rundt 80 grader til riktig kjernetemperatur og øke temperaturen i ovnen kun for skinnet sin del.
Det kan funke, men jeg vil anbefale en noe høyere temperatur, typ 120 grader for langtidssteking. Anbefaler også å ta av lårene for en jevnere steking.
Hvis man skal i kirken sånn i totida, har du noen tips? Spør på vegne av en venn…
Det er vel bare å dra i kirka det? Ribba står bare og koser seg i ovnen imens.
Har forsøkt Heia langtidstekt ribbe de to siste årene med godt resultat. Skal i år forsøke Heia ribbe 2.0. Har i dag saltet og pepra ribba godt etter anvisning fra Heia. Fortsettelsen følger den 24. desember.
Lagde den i går, ble helt perfekt! Makan til sprø svor! Lurer på 2 ting. 1. Hvor mye salt bruker du? (jeg brukte M Y E) og 2. Kan jeg få samme sprø svor på kortidsstekt ribbe ved å følge avslutning på oppskriften til langtidsstekt gris? Tipper det.
Du vil kunne få sprø svor med kortiddstekt også, men ikke på samme nivå som her. Det krever tid for å bryte ned svoren for så å poppe den. Så har du tid så kjører du lang tid, hvis ikke blir det også godt på kortere tid. Jeg bruker forholdsvis mye salt, drysser over maldonsalt på alle sider.
Ser meget bra ut, men savner veiledning på hvordan du lager sausen? Presser du alt gjennom en sil? Tilsetter du noe? Er stjerneanis nødvendig? Brukte det forleden og ble ikke helt fornøyd med smaken på sausen.
På forhånd takk for svar
Sausen kan fint brukes som den er. Altså kun siles. Men du kan også tilsette andre smaker som honning, sennep og smør. Stjerneanis er ikke noe must, men jeg liker smaken den gir til kraften.
Hva tror du om å kombinere denne metoden med ingrediensene fra denne? https://heiamat.no/2011/05/16/ribbe-med-asiatiske-smaker/
Det tror jeg skal gå veldig bra.
Hei og takk for spennende oppskrift. Jeg har planer om å kline til med denne på julaften, med såpass god beskrivelse kan det vel ikke gå galt? 🙂
Hva gjør du med sjyen etter at ribba er ferdig? tror du den vil egne seg til å koke inn i en smørjevning til en mer brun saus, evt med litt fløte? Eller egner den seg best som rein stekesjy?
Du kan fint bruke sjyen som den er, men vil funke utmerket med smørjevning til brun saus også.
Hei. Jeg har bestemt meg for å prøve denne varianten i år, da denne ser grisedigg ut 😉 Men bare et kort spørsmål: Går det an å bruke kraft laget av slik kyllingbuljong? Tviler på at de har kyllingkraft i den lokale matbutikken her….
Det går an det. Jeg liker kyllingkraften til Jacobs utvalgte hos Meny, men om du ikke har Meny i nærheten så får du ty til det beste som er tilgjengelig.
Takk for kjapt svar. Hvor i ovnen skal ribben stå, i midten antar jeg?
Da kona forventer samme ribbe og saus som jeg alltid lager, holder jeg meg til hvitløk og sjarlottløk i tillegg til kyllingkraften, bør vel gå bra det? Ønsker å ikke å ta for mange sjanser, skal uansett bli morsomt å gjøre noe annet enn Hellstrøm-metoden.
En siste ting, ser at du har risset helt ned til kjøttet. Jeg har lært at man skal bare gjøre det ned til litt inn i fettet. Hva tenker du om det?
På forhånd takk for svar og god jul.
Da er vi i gang med ribbe 2.0, om 9 timer spiser vi.
Man bør være oppmerksom på at selv om man stiller ovnen på 90grader er det ikke sikkert det blir 90grader inne i ovnen.
Jeg sjekka lufttemperaturen inne i ovnen med steketermometer, og det viste under 80, da blir det vanskelig å få 80 grader inne i kjøttet.
Jeg måtte justere opp til 110 grader før lufttemperaturen viste 90.
Jeg har ikke prøvd det selv, men er overbevist om at saltlake vil fungerer utmerket. Mange som sverger til det. Ribba vil jo ha en mye bløtere svor etter saltlaken, men tviler på at det er noe negativt med tanke på sluttresultatet.
Så hyggelig å høre Petter og Anne. 🙂
Hjemmelaget kyllingkraft er selvfølgelig knall. Selv bruker jeg som regel kyllingkraften til Jacobs Utvalgte sin serie på Meny. Den er konsentrert og veldig god.
Det går ikke å kommentere