Hjem MINE OPPSKRIFTERKJØTT VERDENS BESTE RIBBE

VERDENS BESTE RIBBE

av Espen Nersveen

Det er med ribbe som med det meste annet her i livet. Gi det litt ekstra tid og kjærlighet og resultatet blir så uendelig mye bedre. Ekstremt saftig kjøtt og svor så porøs at selv de tannløse blant oss kan nyte den. Dette er verdens beste ribbe.

Jeg har flere oppskrifter på ribbe her på bloggen, og jeg har allerede en oppskrift på langtidsstekt ribbe som er ganske lik denne. Jeg tør allikevel påstå at denne er enda vassere. Den er noe mer nøyaktig hva gjelder temperaturer og ovnsinnstillinger. Og den er laget med argusøyne for å være helt sikker på at oppskriften er 100% nøyaktig.

Ribba er en ekstremt fleksibel råvare og det er litt synd at den har blitt låst til denne ene dagen i året. Men dersom den kun skal serveres den 24 dagen i desember så la oss hvert fall gjøre det ordentlig. La oss perfeksjonere ribba.

Og vet du, det er faktisk langt enklere enn man skulle tro. Så lenge du følger denne oppskriften så kan du heller bekymre deg for om den kjolen du kjøpte til frua faller i smak, eller om du klarer å kneppe igjen dressbuksa i år igjen. Bare lov meg en ting, ikke se på prislappen når du skal handle inn årets kanskje viktigste måltid. Kjøp en fersk tynnribbe til en pris grisen verdig. Hvorfor man gladelig kjøper smågodt til 169 kroner kiloen, men stusser over tilsvarende pris på et dyr som har blitt stelt med, matet, tatt vare på, slaktet, partert og fraktet til butikk er bare en av mange ting jeg aldri kommer til å forstå.

Men nok snikk-snakk. Her er den siste ribbe-oppskriften du noensinne vil trenge. Ribbe 2.0. Fra meg til deg. Gledelig jul.

Ribbeperf02

VERDENS BESTE RIBBE

Det er med ribbe som med det meste annet her i livet. Gi det litt ekstra tid og kjærlighet og resultatet blir så uendelig mye bedre. Ekstremt saftig kjøtt og svor så porøs at selv de tannløse blant oss kan nyte den. Dette er verdens beste ribbe. KJØTT VERDENS BESTE RIBBE European Print oppskriften
Nok til: 6 Forarbeid: Koketid:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hva synes du? 3.7/5
( 1264 vurderinger )

Ingredienser

  • 500 gram tynnribbe per person
  • 2,5 dl kyllingkraft
  • 7,5 dl vann
  • 3 laurbærblad
  • 2 stjerneanis
  • ½ kanelstang
  • 6 nellikspiker
  • 6 hvitløksfedd
  • 1 tommelfingerstor fersk ingefær delt i mindre biter

Sånn gjør du det

- Prosessen begynner kvelden 21 desember. Da skal du gni ribba inn med rause mengder salt og grovkvernet pepper. Få det inn i alle kriker og kroker og særlig godt inn i svoren. Pakk ribba inn i aluminiumsfolie og la ligge i kjøleskap til den store dagen.

- Jeg tar utgangspunkt i at middagen skal på bordet klokka 17.30. I så fall må du begynne omtrent klokka 08.00 om morgenen. Sett ovnen på 180 grader, over- og undervarme, ikke varmluft. Ribba tas ut av kjøleskapet og legges med svorsiden ned i en ildfast form eller en langpanne med litt dybde. Fordel krydder, hvitløk og ingefær rundt i formen og hell over kyllingkraft og vann. Forsegl formen med aluminiumsfolie og sett den inn i ovnen. La stå i 45 minutter.

- Ta ut ribba og skru ovnen ned til 90 grader. Vanlig over- og undervarme, ikke varmluft. Ta av aluminiumsfolien og krøll den til formen av en amerikansk fotball. Snu ribba så svoren vender opp. Legg folien under ribba så den får formen til en sval bro. Jeg vil anbefale å stikke et steketermometer inn i den tykkeste delen av ribba, men pass på så den ikke treffer noe ben. Når ovnen holder 90 grader settes ribba tilbake i ovnen. Ribbeperf03

- Stek ribba på lav varme i 7 timer til kjernetemperaturen viser 80 grader celsius. Da skrur du varmen opp til 275 grader og ser på matkunst bli til. Svoren som for inntil få minutter siden så helt katastrofe ut popper nå til luftig baconsvor inne i ovnen. Og etter en 20 minutters tid så har du en perfekt ribbe med svor fra ett hittil ukjent griseparadis. Skulle du slite med poppingen kan du ty til grill-elementet, men da må du følge med kontinuerlig så det ikke svir seg. La ribba hvile på kjøkkenbenken i omtrent 45 minutter (nei, ribba blir ikke kald) før du begynnner å dele den opp. Det er viktig at du ikke dekker den til da det kan ødelegge svoren.

- Grattis. Du er nå familiens helt, og vil få ribbeansvaret ved enhver julemiddag til du en vakker dag velger å dele oppskriften med et annet familiemedlem. Nei nei, du trenger ikke betale meg. Du mener at jeg har fortjent en belønning? Ja, selvfølgelig, men glede er mitt drivstoff. En Nobels julefredspris holder i massevis.

Ribbeperf01
Denne oppskriften stod nylig på trykk i det nye magasinet fra Fornebu Senteret. Da så oppslaget slik ut. Trykk på bildet for å få det større.
446 kommentarer
287

Mer snacks

446 kommentarer

Raymond desember 16, 2015 - 19:30

Hei, har laget denne med stor suksess flere ganger, men har et spørsmål. Jeg skal ta med denne til noen venner på julaften. Kan jeg lage den ferdig til kl 15, kjøre den fra a til b liggende i en langpanne uten tildekning og hive den inn i ovnen dit jeg skal par timer før servering på rundt 50-60 grader for å holde den varm? Hvordan tror du det går med svoren da?

Espen Nersveen desember 18, 2015 - 00:09

Skulle tro det kan gå fint. Uten at jeg er helt sikker så ville jeg nok tatt sjansen selv. På eget ansvar. 🙂

Lise desember 17, 2015 - 13:26

Fantastisk ribbeoppskrift! Lagde 3(!) ribber til jul i fjor etter denne metoden, og tilogmed min bror som er svært sparsom med komplimentene spurte etter oppskriften 😉 Nå måtte jeg inn og lete den opp igjen, for dette ble knallbra!

Kate desember 17, 2015 - 14:19

Hei Espen
Kan man bruke denne langtidsmetoden på frossen tynnribbe som er opptint og krydret??

Espen Nersveen desember 18, 2015 - 00:09

Det burde gå greit.

Jeanette Hauan desember 17, 2015 - 16:01

Hei. Trenger 2 store ribber til julaften (2 langpanner) kan jeg steke to om gangen, ovenfor hverandre? Bytte plass innimellom, poppe svoren på den ene først/øverst, ta den ut, og deretter den andre?
Ser du har skrevet at den holder seg varm 1 t på benken. Bare tenkte på hviletiden du skrev på 45, lar man ribba ligge i langpannen? Den blir altså ikke kald? Kan man evt putte den inn 5 min før man skjærer den i biter?
Gleder meg til å prøve oppskriften, tror det blir bra??

Espen Nersveen desember 18, 2015 - 00:10

Jeg har ikke prøvd det, men vil anta at det vil gå. Det kan være at de vil trenge litt lengre tid i ovnen siden de tar større plass. Når det gjelder temperatur så tåler en ribbe på noen kg fint å stå 45 minutter på kjøkkenbenken. Trenger ikke være i langpannen nei.

Camilla Bentzen desember 19, 2015 - 10:20

Hei! Dette ser jo fantastisk ut! Men ovnen vår blir bare 250 grader. Er det nok til magisk svor? Eller må vi belage oss på gamlemåten med grill og falkeblikk? 🙂

Espen Nersveen desember 19, 2015 - 14:58

Heisann
250 bør nok kunne funke ja, det er varmt det også. Men meget mulig at litt grill til slutt er nødvendig for den siste prikken over i’en. Men da gjelder det å sitte foran ovnen og følge med. 🙂

Hilde desember 20, 2015 - 10:35

Halloi Espen!
Denne fristelsen må bare prøves ut!
Men.. her er det familieribbe som skal brukes.. Jeg bekymrer meg da litt over steketiden.
Tror du den må ha mye lengre steketid?
Jeg er IKKE noen morgenfugl som synes det er stas å stå opp tidlig :p Så det å stå oppi 5-6 tiden for å putte ribba i ovnen frister veldig lite :p
Kyllingkraft! Har du noen gode forslag på ferdigprodukter vi kan kjøpe der? 😉

Espen Nersveen desember 21, 2015 - 11:40

Heisann
Jeg har ikke lagd familieribbe så det vet jeg ikke. Men det vil neppe ta veldig mye lengre tid, det avhenger helt av hvor tykk kotelettbiten her.

Når det gjelder kyllingkraft så bruker jeg veldig ofte den de har på Meny som heter Jacobs Utvalgte. Den er veldig god.

Veronika desember 20, 2015 - 12:41

Hei jeg har veldig lyst til å prøve denne ribba,men er litt skeptisk til alle disse krydderne ☺ lurer på om det ikke smaker ribbe som vi er vant til her hehe?

Espen Nersveen desember 21, 2015 - 11:39

Heisann
Den vil smake fantastisk, og ribben vil nok fremstå velkjent. Men det er heller ikke noe problem å sløyfe noen av krydderne om ønskelig.

merete desember 21, 2015 - 12:39

Hei. Med to små i hus er middag så sent uaktuelt, forslag til stekemetode hvis middag serveres ca. kl.16? I pappas gaaaaamle ovn ?

Espen Nersveen desember 23, 2015 - 10:34

Stå opp tidlig? Jeg har også oppskrift på vanlig steketid på bloggen, funker bra det og.

Bosgj desember 21, 2015 - 13:13

Pleier å benytte meg av steking over natt med ovnstemperatur på 75 grader. Synes det gir en fabelaktig effekt. Prinsippet er det samme, men man slipper å stå opp ukristelig tidlig juleaften 🙂
Har du forsøkt 18 timers steking av ribbe?

Espen Nersveen desember 23, 2015 - 10:34

Har ikke prøvd det enda, det får bli neste test.

Kristin desember 21, 2015 - 13:49

Hva med tilbehør? Vanlig standard juletilbehør eller noe litt sprekere?

Espen Nersveen desember 23, 2015 - 10:35

Rimelig vanlig her, men gjort ordentlig så er det sprekt nok for meg.

Øyvind desember 21, 2015 - 19:13

Hvordan lager du saus til denne rivba?

Espen Nersveen desember 23, 2015 - 10:35

Jeg bruker kun sjyen jeg.

Stine Marie desember 21, 2015 - 22:39

Hei ? Ser helt fantastisk ut, tusen takk for at du deler så mye herlig mat. Går for denne på den store dagen, er helt grønn på ribbe! Tror du det blir bra hvis jeg bruker risten (til en ribbeform) under ribben i stedet for aluminiumsfolie i langpannen? Ribben er såpass stor (4kg), så er litt redd for å ikke lage god nok bro med aluminiumsfolien.

Forresten, du er veldig flink til å forklare 🙂

Ønsker deg og dine en fantastisk god jul!

Espen Nersveen desember 23, 2015 - 10:36

Det burde gå bra, kan putte hva som helst under egentlig.

Anne desember 23, 2015 - 08:56

Er i gang nå, men ser at ovnen ikke går høyere en 250. Hvordan går det da med svoren tror du?

Espen Nersveen desember 23, 2015 - 10:37

Det burde gå bra.

Anne desember 23, 2015 - 08:59

Litt trøtt ennå, ser du allerede har svart på samme spørsmål ?
Eneste jeg er skeptisk til nå er at det lukter lakris her, håper ikke det blir lakris smak på ribba ??

God jul!

Espen Nersveen desember 23, 2015 - 10:38

Anis er aromatisk, men gir ikke så mye smak til selve ribba.

Anne desember 23, 2015 - 15:32

Ferdig nå, superduper!!
Gleder meg til å smake i morgen. Det var virkelig svor-magi ?

Hans desember 23, 2015 - 16:45

Hei

Kan man bruke sjyen som blir igjen etter steking som grunnlag til sausen?

Espen Nersveen desember 23, 2015 - 22:18

Jada, jeg bruker sjyen som den er, men om du ønsker å lage saus på den så værsegod.

Bente Rolén desember 23, 2015 - 17:43

Forsto jeg deg riktig. ? 18 timers steking?
Dette tror jeg at jeg vil prøve i dag.

Patrick desember 23, 2015 - 19:25

Hei Espen. Riesling til Ribba? Har en Schloss Johannisberg’er 2013. Hva tror du om den til oppskriften din?

Espen Nersveen desember 23, 2015 - 22:18

Riesling til ribba er gull. Kjenner ikke den du nevner, men en tørr/halvtørr riesling med rik frukt, og kanskje litt restsødme er knall. Kommer til å drikke riesling selv i morgen.

Håkon desember 23, 2015 - 20:20

Hei Espen.

Jeg har kuret ribba med salt og pepper siden i går. Mitt spørsmål er: Lar du alt av salt og pepper være med videre i prosessen? Jeg har laget ribbe etter din oppskrift tidligere, og den ble helt fantastisk, men sjyen ble litt vel salt og dermed også salt sjysaus. Bør jeg skylle av ribba før den går i ovenen?

Espen Nersveen desember 23, 2015 - 22:17

Hei
Jeg skyller ikke bort saltet, men akkurat her vil det jo variere hvor mye man salter, hvor mye grisen tar til seg osv. Det er selvfølgelig kjedelig dersom sjyen blir for salt, men hos meg så pleier det å gå bra.

Dag desember 23, 2015 - 20:21

Jeg kommer til å lage en brun saus til ribba, med skyen som kraft. Tror du det fungerer bra eller vil nellik og anis gi for mye smak?

Ellers gleder jeg med stort til å prøve denne oppskriften og ser frem til en svor som ikke setter tennene i fare. 🙂

Espen Nersveen desember 23, 2015 - 22:15

Jeg synes ikke krydderet gir for mye smak, de bidrar bare til at sjyen smaker noe annet enn grisefett. 🙂

Hans desember 23, 2015 - 21:01

et spørsmål til; skal ribben dekkes over igjen ved steking over lenger tid? Tenkte å forsøke 75 grader over 14 timer…

Espen Nersveen desember 23, 2015 - 22:15

Har ikke prøvd så lang tid, men ribba dekkes kun til når den er vendt med svoren ned. Lykke til. 🙂

Heidi desember 23, 2015 - 22:21

Blir den ikke kald på 45 minutter uten tildekking?

Espen Nersveen desember 23, 2015 - 22:24

Neida, den holder seg lun og fin. Hvileperioden er viktig for å holde den mest mulig saftig.

May Britt Meisfjord desember 23, 2015 - 23:39

Hei! Ser frem til å prøve oppskrifta di i morgen, men hvilket tilbehør bruker du?

Johanne desember 23, 2015 - 23:57

Jepp du fortjener absolutt nobel julefredspris- har aldri verken sett eller smakt så perfekt ribbe og jeg ble husets helt. Tusen tusen tusen takk! Skal aldri bruke en annen oppskrift så lenge jeg lever!

Lisa-Marie desember 24, 2015 - 00:18

Kutter du opp anis og kanelstang? Eller bare lar det være større biter du tar ut før du bruker sjy til saus.?

Therese desember 24, 2015 - 07:11

Jeg leter og leter i oppskrifta, men finner ikke ut hvilken rille i ovnen den skal stå på.

Jorunn desember 24, 2015 - 07:27

Der blir bare garantert den beste ribba jeg har smakt og laga , noen gang , og det er mange det , den smelter i munnen , så mør og nydelig , alltid garantert god ribbe , ingen ribbe angst ,

Quyen N. desember 24, 2015 - 07:48

Hei! Det står ingentkng om hvor i ovnen du plasserer ribba under hele prosessen. Er det nederste rille du putter langpannen inn i, eller midten? Og mot slutten for å få sprø svor, tar du den lenger opp?

Riktig god jul – og tusen takk for en fin oppskrift!!

Espen Nersveen desember 24, 2015 - 07:53

Sett den slik at ribben kommer omtrent midt i ovnen. Hos meg er det nest nederste rille. Da er ribba rett under midten. Du må ikke flytte den opp når du skal ta svoren, det avhenger litt av ovnen også.

Espen Nersveen desember 16, 2015 - 10:13

Jeg ruter svoren i forkant, og med en skarp kniv så er ikke det noe problem. Litt av poenget med dampingen er at svoren skal «åpne» seg opp litt, men det er fullt mulig man kan rute svoren også etter den prosessen, men det har jeg ikke prøvd selv.

Espen Nersveen desember 16, 2015 - 10:15

Jeg tror ikke det vil funke så veldig bra. Ved nedkjøling vil svoren og fettet bli hardt, og da tviler jeg på at man vil få den poppingen man ønsker. Jeg liker denne ribben godt også dagen etter, men svoren er dessverre best rett etter steking. Den er ikke noe glad i å bli nedkjølt.

1 2 3 4 5 6 9

Det går ikke å kommentere