Hjem MINE OPPSKRIFTERKJØTT RIBBE MED PLOMMESAUS OG AGURKSALAT

RIBBE MED PLOMMESAUS OG AGURKSALAT

av Espen Nersveen

Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen. Jeg elsker ribbe. Det er noe av det aller beste jeg vet og jeg kan knapt få nok. Det har i alle år vært selve essensen av julaften, men det er altfor godt til og bare spise det en gang i året. Og da surkål og ertestuing ikke er det som frister mest en solrik mai-dag så gjelder det å finne noen nye smaker til. Jeg fant de denne gangen i Asia.

Denne retten ble servert som del av en ganske så ambisiøs 9-retter så porsjonen er deretter, men beregn 500 gram kjøtt per person, og legg gjerne på litt ekstra tilbehør for en komplett middag. Kombinasjonen av fet ribbe, søt og syrlig saus sammen med frisk og crispy agurksalat fungerte overraskende godt. Agurk, plumme og grønn chili er ikke de første ingrediensene jeg tenker på sammen med ribbe, men det er jo det som er så gøy med mat. Smakskombinasjoner og ny lærdom.

INGREDIENSER

 • 1,5 kg tynnribbe
 • 2,5 dl vann
 • 4 dl kyllingkraft
 • 2 ss soyasaus
 • 1 dl hvitvin
 • 55 g mykt brunt sukker
 • 2 hvitløksfedd
 • 20 g ingefær
 • 1 kanelstang
 • 1 ts tørket chili
 • 6 nellikspiker
 • 1 ts fennikelfrø
 • 8 plommer
 • AGURKSALAT
 • 1 agurk
 • 1 lang grønn chili
 • 1 neve mynte
 • 1 ss olivenolje
 • 1 ss sitronsaft
 • 1 ts sukker

SLIK GJØR DU DET

– Vi begynner med ribba da den tar lengst tid. Med en skarp kniv så ruter du opp svoren. Dersom beina ikke allerede er skåret over så bør du gjøre dette, men det kan være ganske vrient. Jeg har en strøken kjøttøks og kutter heller bena i etterkant når stykkene skal deles opp. Gni ribba godt inn med masse salt og pepper og litt olje. Dette gjøres gjerne en dag eller to i forveien.

– I en ildfast form som har plass til ribba så har du i alle de andre ingrediensen unntatt plommene, husk å grovhakke hvitløk og ingefær.

– Legg en klump med aluminiumsfolie eller en asjett i bunn av formen og legg ribba over med svorsiden opp. Viktig at ribba har form som en liten haug for at fettet skal renne av og svoren bli sprø.

– Dekk så formen med to lag aluminiumsfolie og sett formen inn i en forvarmet ovn som holder 225 grader, gjerne varmluft.

– Stek ribba i 45 minutter, ta den ut, fjern folien og sett ribba tilbake i ovnen på 200 grader. Stek i halvannen time. Nå er kjøttet perfekt stekt og svoren sprø. Om den mot formodning ikke er blitt sprø så lek deg litt med grillelementet, men vær svært forsiktig da det fort blir brent.

– Ta ut ribba, legg den over på en skjærefjøl og la den hvile i 45 minutter.

– Sil sausen gjennom en finsiktet sil og ha ønsket mengde over i en kjele.

– Kok opp sausen og skum av fett fra overflaten. Del plommene i 4 og ha de i sausen. La den småkoke i minimum 15 minutter til den begynner å tykne.

– Mens ribba hviler så lager du agurksalaten. Del agurken i to på langs og med en mandolin så skjærer du svært tynne og fine skiver av agurken og har de over i en arbeidsbolle.

– Kutt opp chilien i svært tynne skiver på skrå, grovhakk mynten og ha det over i arbeidsbollen sammen med de andre ingrediensene. Med hendene så blander du alt lett sammen.

– Skjær opp ribba i ca 2 cm tykke skiver og legg på tallerken. Spe over saus med et par plommebiter og legg agurksalaten på toppen.

– En svært god grunn til å spise ribbe i mai, neste gang skal den på grillen.

Mer snacks

10 kommentarer

Stine mai 16, 2011 - 14:13

herregud for et bilde!

Espen Nersveen mai 19, 2011 - 13:37

🙂 takk

Fredrik Furuholmen mai 20, 2011 - 07:43

Fantastisk!

Gleder meg til å se hva du finner på når du slenger den på grillen!

Du nevner at denne retten var en del av en ambisiøs ni-retters. Kan ikke du skrive litt om den? Ikke nødvendigvis alle oppskrifter og fremgangsmåte, men hva serverte du?

Espen Nersveen mai 27, 2011 - 11:31

Tenkte jeg skulle skrive litt om menyen og serveringen ja, har bare vært litt mye i det siste.

Werner mai 20, 2011 - 19:03

Fy faen, godt å se at du fortsetter med sykt bra bilder. Ribbe er digg (har jeg skjønt etterhvert:)

Espen Nersveen mai 21, 2011 - 08:47

Snill du er Werner.Og ja, ribbe er legendarisk.

Rune november 1, 2013 - 11:50

Heisann, denne oppskriften er jo en vinner, og vi har lagd den med stort hell flere ganger. Nå som du er gått mer mot «heia vin», har du kanskje en vin å anbefale til denne retten?

Espen Nersveen november 1, 2013 - 13:49

Den er god den her, men vrien som vinmatch. Det er kun en type vin som kan takle denne retten og det er tysk riesling. Du har fett svinekjøtt og masse sterke smaker i tillegg. Gå for en Riesling av god kvalitet, gjerne med litt restsødme. En Keller RR, kanskje noe godt fra Mosel-dalen eller en Trocken Spätlese. Altså sent innhøstete druer med ekstra fylde og høyere sukkerinnhold.

Jeanette holen november 13, 2016 - 16:45

Hei! Denne er fantastisk ! Skal nok en gang servere denne til gjester og jeg trenger litt tips. Hva synes fu passer som forrett til dette ? Og hva bør man drikke til? Og hva annet enn agurksalat kan man ha ved siden av?

Espen Nersveen november 16, 2016 - 21:18

Heisann
Hva man serverer til er jo veldig åpent. Kanskje lage en salat med avokado og mango. Noe ala dette – https://heiamat.no/2016/03/11/mango-og-avokadosalat/

Dette er mat som skriver riesling, og da gjerne en med litt sødme. En riesling kabinett eller spätlese vil være strålende.

Til forrett ville jeg gått til sjøs, kanskje en laks ceviche, raskt og enkelt. – https://heiamat.no/2010/08/21/ceviche-av-laks/

Det går ikke å kommentere