Det er så mange stykningsdeler som fortjener et bedre post mortem enn det de får i dag. Det er så mye mørhet, så mye smak, så mye nytelse som bare forsvinner inn i kjøttkverna og som ender opp i et eller annet farseprodukt. Pokker heller, gi oss hele dyret tilbake. Svinekjaker er så overlegent mye bedre enn enhver svinefilet, og servert med en skikkelig fløtesmørdynket rotmos blir det et måltid en konge verdig.
Denne oppskriften stod også på trykk i Matmagasinet NORD sin ellevte utgave. Les mer om dette her.
INGREDIENSER
- 2-3 kjaker per person
- 2 gulrøtter
- 2 fennikel
- 2 sjalottløk
- 2 selleristenger
- 2 hvitløksfedd
- 2 stjerneanis
- 1 liter mørkt øl med mye smak
- 1 sellerirot
- 3 pastinakk
- fløte
- smør
- salt og pepper
SLIK GJØR DU DET
– Svinekjakene renskjæres for sener og overflødig fett.
– 1 gulrot, 1 fennikel, 2 sjalottløk, 2 hvitløksfedd og 1 selleristang grovkuttes.
– Kjøttet saltes, pepres og brunes i en passe stor gryte. Ta ut kjøttet, og fres grønnsakene blanke i samme gryte.
– Tilbake med kjøttet, sammen med to stjerneanis og fyll opp med mørkt øl til det nesten dekker. Gi det et lite oppkok og sett kjelen med lokk i en forvarmet ovn på 140 grader.
– Etter ca. 2 timer er kjøttet ekstremt mørt og helt perfekt. Løft kjakene forsiktig ut av gryten, sil kraften og ha den tilbake i gryta. Reduser kraften til halvparten.
– Finhakk 1 gulrot, 1 fennikel og 1 selleristang og legg det i kraften sammen med kjakene. La stå i et par minutter på lav varme til kjøttet er varmt igjen. Grønnsakene tilfører en deilig krønsj og friskhet.
– Sellerirot og pastinakk skrelles og kuttes i mindre biter. Kokes møre i vann, siles og moses til en rotmos med litt grov tekstur.
– Tilsett så mye fløte og smør som fastlegen og vekten synes er greit, og smak til med salt. Legg opp rotmos i en dyp tallerken sammen med to svinekjaker. Hell over litt av kraften med grønnsaksbitene, og pynt med ”håret” til fennikelen. Nyt et episk kjøttmåltid.
3 kommentarer
Hei,
Jeg skal servere svinekjaker til mine mat- og vinglade foreldre til helgen og tenkte å ta utgangspunkt i denne fristende oppskriften. Lurer dog på om det passer å bruke rød/hvitvin og kraft i stedet for øl? Eller går det fint med øl i panna og vin i glasset? 🙂
Heisann
Det går veldig fint å koke kjøttet i øl, og servere vin til maten. Det gjør jeg hver gang. Det er bare godt. Men du kan fint koke det i annen væske også, jeg ville nok gått for hvitvin, men kanskje ispedd noe kraft for fylde. Det som er bra med mørkt øl er at det er syrlig, aromatisk og har en fin fylde.
God middag!
Hei! Hvor mange porsjoner er denne oppskriften beregnet for?
Det går ikke å kommentere