Tid er kjærlighet er det noe som heter. Hvis så er tilfelle så er jeg bekymret på kjærlighetens vegne, det er jo ingen som har tid til noe som helst lengre. Når det kommer til mat så virker det som om det kun eksisterer kjærlighet til retter som tar mindre enn 30 minutter. Jeg er også glad i raske middager, men det er ikke kjærlighet. Det er bare et kjapt ligg, digg iblant, men trist i lengden.

oksekjake04

Jeg har svært sansen for de litt mindre opplagte stykningsdelene til dyrene jeg spiser, og har tidligere lagt min elsk på oksehaler og svinekjaker her på bloggen. Og takket være de fisefine folka på Maschmanns så har jeg god tilgang på mye moro mat. I dag var det kjakene som skulle til pers, og etter første smak var det liten tvil. Dette var kjærlighet. Hvor lang tid det tok? Ikke mye, 4-5 timer bare, og maten lager seg jo selv.

Selve teknikken på denne type råvarer er jo ekstremt enkel. Kjøttet deles opp i passe stykker, brunes i en gryte, grønnsaker tilsettes og alt dekkes med kraft, mørkt øl, vin eller vann. Inn i ovnen på 140 grader og noen timer senere er maten klar. Himmelsk mat.

oksekjake04b

INGREDIENSER

 • 350 gram oksekjaker pr pers
 • gulrot
 • løk
 • hvitløk
 • selleristang
 • fennikel
 • rødvin/hvitvin
 • oksekraft
 • vann
 • ferske urter
 • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Oksekjakene er på ca. 500 gram hver, og trenger litt renskjæring. Bort med sener og overflødig fett. Jeg deler de så opp i passe serveringsstykker.

– Kjakene saltes og brunes hardt i en gryte, gjerne av støpejern om du har det i skapet.

– Kutt opp grønnsakene og fordel de i to hauger. Den ene halvparten skal gi smak til kraften, og den andre halvparten skal i helt til slutt.

– Når alle kjakene er godt brunet legger du de til side, og freser så halvparten av grønnsakene i samme gryte. Hvilke grønnsaker du bruker er helt opp til deg, dette skal kun gi smak til kraften. La gjerne en stjerneanis eller to frese med grønnsakene i denne prosessen, men fjern de før du går videre til neste punkt.

oksekjake04c

– Når grønnsakene er blitt blanke og fine så har du kjøttet tilbake i gryta, hiver i litt ferske urter og fyller på med en salig blanding av rødvin, hvitvin, oksekraft, og litt vann. Igjen er mulighetene mange da råvarene er så omgjengelige at de blir gode nesten uansett hva du bruker av væske og blandingsforhold så bruk det du har tilgjengelig. Noen desiliter med kraft, noen desiliter med vin og resten vann funker supert.

– Kok opp væsken på komfyren, og sett så gryte med lokk inn i ovnen på 140 grader. Sånn, knappe 30 minutter med arbeid, og nå har du 4 timer til rådighet. Bruk den fornuftig, kanskje bruke tid på noe som fortjener litt kjærlighet?

– Etter 4 timer løfter du ut kjøttstykkene. Siler av kraften og heller denne tilbake i gryta. Tilsett den resterende halvparten av grovkuttede grønnsaker og kok disse i en 15 minutter til de er møre.

oksekjake05

– Til oksekjaker liker jeg å servere en luftig og smaksrik pure, enten laget på potet eller rotgrønnsaker som sellerirot, pastinakk eller persillerot.

– Legg en solid mengde pure i en dyp tallerken, så en oksekjake og følg opp med å øse over kraft og grønnsaker. Fantastisk mat med intens smakskonsentrasjon og smeltende konsistens. Dette er selvfølgelig mat for Mons, men også for alle de som måtte være døpt noe annet.

– Noen av dere vil sikkert mene at oppskriften er for lite konkret, med fokus på valgfrihet og muligheter, men jeg mener at det er viktig å slippe seg litt løs på kjøkkenet, prøve og feile. Og dette er mat som det nesten er umulig å kløne til. Gode råvarer og godt med tid er alt som skal til.

– Velbekomme.

oksekjake06

LagreLagre

Print Friendly, PDF & Email