Hver eneste dag sitter det tusenvis av nordmenn rundt spisebordet, og på menyen er det en eller annen form for pasta. Spaghetti, ravioli, tortellini, lasagne osv. Pasta er en kjær hverdagsfavoritt da det er billig, raskt og enkelt. Sånn folk vil ha det. Men hvor mange av pastaspiserne lager sin egen? Jeg vil anta at det er svært få. Det må vi gjøre noe med.

Pasta er jo uhyre enkelt. Ja, noe av det enkleste man kan lage på sitt eget kjøkken. Du trenger kun to ingredienser, egg og mel, noe de aller fleste har tilgjengelig til enhver tid. Jeg har i det siste laget endel pasta, og har bestemt meg for at pasta er noe man lager, ikke noe man kjøper. Så fra og med i dag så skal all pastaen vi spiser lages for hånd. Beklager Sopps, beklager Barilla, men jeg lager faktisk bedre pasta enn begge dere til sammen. (Ok, det kan hende at det en sjelden gang vil bli kjøpt inn litt tørket pasta av høy kvalitet, men det snakker vi ikke om).

Dersom du syntes ingredienslisten er litt lang så skriv den for Guds skyld ned, kjedelig å dra i butikken også komme hjem med bare egg for eksempel. 100 gram hvetemel og 1 egg er passe til 1 person så sant det er litt tilbehør til pastaen.

pasta03

INGREDIENSER

  • 100 g hvetemel
  • 1 egg

SLIK GJØR DU DET

– Vei opp melet og legg det i en stor haug på benkeplaten.

– Lag en liten grop midt i melet, og knekk i eggene.

– Visp eggene sammen med en gaffel også gradvis ta med deg litt og litt mel i vispingen.

– Etterhvert så går du over til å bruke hendene og knar det hele godt sammen. Om blandingen blir for våt så sper du på med litt mel, om blandingen blir for tørr så kan du knekke inn et egg til også eventuelt litt mel.

– Deigen skal bli fast og smidig. Kna deigen godt i en 10 minutters tid. Pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskap i minst 30 minutter. Gjerne over natta om du vil.

– Så finner du frem pastamaskinen din, alt du trenger er en enkel manuell sak som du får kjøpt en rekke steder for en bilig penge. Et must-have.

pasta02

– Begynn på størst mulig åpning og sveiv pastadeigen gjennom et par ganger. Så tar du gradvis smalere åpning til du er fornøyd med tykkelsen, til spaghetti avslutter jeg med åpning nummer 6. Om du skal lage lasagne eller ravioli f.eks så vil du jo ha disse pastaplatene. Men dersom du vil lage spaghetti så setter du på tilbehøret for det og sveiver pastaen en runde til.

– Ha litt mel på benkeplaten og vend den ferdige pastaen i melet. Kast litt rundt på det slik at du får melet jevnt spredt utover. Dette forhindrer at pastaen klebrer seg sammen.

pasta04

– Sånn, da var pastaen ferdig laget. Nå gjenstår kun kokingen.

– Kok opp en stor kjele med godt saltet vann, legg i pastaen og rør litt rundt i kjelen. Etter noen få minutter er pastaen ferdig. Sil av vannet og bland inn litt olje og kanskje litt salt.

– Server pastaen med det du måtte ønske, være seg en ragu, tomatsaus, bolognese eller noe annet kreativt. Føl deg som en italiener og nyt livet.

– Grattis med hjemmelaget pasta.

– I dag hadde jeg braiserte svinekjaker til pastaen, det var farlig godt og kommer i et eget innlegg. I glasset hadde jeg en Langhe Nebbiolo fra Vajra, smaksnotat på denne kommer også. Mye å glede seg til med andre ord.

pasta05

Print Friendly, PDF & Email