Etter at min interesse for vin har skutt i været så blir man fort fristet til å kjøpe dyr og fin vin. Men noe av det viktigste med vinkunnskap må jo være det å vite hva som er bra i (nesten) alle prisklasser. Vite hva som er gode kjøp under 200 kroner samtidig som man vet hvilke årganger og produsenter man bør kjøpe når man skal handle for 600 kroner.

Det er dette jeg jobber mot, jeg leser bøker, jeg surfer på nettet, jeg smaker vin og jeg er lutter øre når folk som kan mer enn meg åpner munnen. Jeg er faktisk i gang med å gjøre om deler av kjelleren til vin-kjeller. 😉 Det er smått stilig.

I dag er det en litt rimeligere vin som blir beskrevet, men det er også noe av det bedre du får i den prisklassen. Vi skal til burgund, en hvitvin på chardonnay produsert av Vincent Girardin.

Vincent Girardin startet opp med to hektar vinmark i 1992. Siden den gang har virksomheten økt til 25 hektar vinmark med en stor andel av disse i Puligny-Montrachet. Vinmarkene drives i dag økologisk uten bruk av verken kunstgjødsel eller kunstige plantevernsmidler. I tillegg til å produsere fra egne vinmarker kjøper han også inn druer fra andre appelasjoner. Totalt produserer han vin fra rundt 60 forskjellige appelasjoner og den totale produksjonen ligger på ca. 500.000 flasker.

Druematerialet til denne flasken kommer i hovedsak fra Puligny-Montrachet og Mersault. Druene plukkes for hånd og får et par dagers kald prefermentering før temperaturen økes og alkoholgjæringen starter. Vinen gjæres i sin helhet på 18-20 grader i ståltanker. 40% av vinen får 8-9 måneders lagring på brukte fat før tapping.

FAKTABOKS

  • Produsent: Vincent Girardin
  • Land: Frankrike, Burgund
  • Drue: 100% Chardonnay
  • Årgang: 2010
  • Alkohol: 13%
  • Utvalg: Basis
  • Varenummer: 1049901
  • Pris: 168,-
  • Poeng: 85

SMAKSNOTATER

Det første som treffer nesen er mineraliteten, men både syrligheten fra grønne epler og sødmen til pærer er tilstede. Den har en ung og ren karakter. Vinen er frisk og krisp på tungen og mineraliteten og syrligheten er med fra start til slutt.
Den har en litt oljete tekstur idet den forlater munnen, fin lengde og en frisk men avslepen syrlighet som kysser tennene dine adjø. (Rimelig poetisk eller hur?).

Den mangler jo dybden, elegansen og kompleksiteten som de bedre hvite burgunderene er kjent for, men så koster jo denne flasken skarve 159,- kroner, noe som er et røverkjøp etter min mening.

Jeg drakk denne til laks med nøttesmør, og det er en perfekt match. Funker til alt av fisk og skalldyr. Og syrligheten til denne vinen tar gjerne imot litt fete, smørbaserte sauser.

Se om de har flasken på ditt lokale pol, eller kjøp den på Vinmonopolet.no.

Print Friendly, PDF & Email