Det er fascinerende hvor mye god mat som fins der ute. Hvem skulle trodd at halen på oksen, kroppsdelen som stort sett brukes til å vifte bort fluer, er så innihampen digg. Førstemann som valgte å tilberede dette kjøttstykket må ha vært ganske så sulten og smått desperat, men vi er mange som skylder vedkommende en stor takk den dag i dag. «Oksehalens venner» er nå et medlem rikere.

Det var i forrige uke, under mitt første besøk i Mathallen at råvaren ble kjøpt inn. Jeg saumfarte disken hos Slakterhuset, og fikk øye på oksehalene. Og til en meget god pris, kun 59,- kroner kiloen. Dette skulle jeg ha med hjem. En sveip innom Sultan for noen grønnsaker og middagen var i boks.

Denne mengden er for 3 personer.

INGREDIENSER

  • 1,4 kg oksehaler
  • 2 gulrøtter
  • 1 selleristang
  • 2 løk
  • 4 hvitløksfedd
  • 3 dl hvitvin
  • 2 laurbærblad
  • 2 stjerneanis
  • olivenolje
  • salt og pepper
  • timian

SLIK GJØR DU DET

– Finn frem en passe stor kjele med lokk som du også kan sette i ovnen. Sett ovnen på 160 grader.

– Kutt gulrot, selleristang og løk i mindre biter. Del hvitløksfeddene i to.

– Salte og pepre oksehalene godt og brun de i en varm kjele. Gjør det i flere omganger slik at du får en ordentlig brun og fin karamellisering. Legg så kjøttet tilside.

– Fres grønnsakene i samme kjele til det er blitt blankt. Hell så hvitvinen over grønnsakene, la det koke i et par minutter for å få bort alkoholsmaken. Imens det koker så skraper du godt i bunnen av kjelen slik at du får løsnet alt som eventuelt har satt seg fast.

– Ha så oksehalene tilbake i kjelen sammen med stjerneanis og laurbærblad. Fyll så opp med vann til det akkurat dekker.

– Sett kjelen i ovnen, sett på lokk og la stå i 4-5 timer. Kjøttet skal lett falle av benet når det er ferdig.

– Ta kjelen ut av ovnen og la det kjøle seg litt ned. Plukk så kjøttet av oksehalene, du kan godt fjerne eventuelle større fettbiter, kast bena. Fjern stjerneanis og laurbærblad.

– Kok så grønnsakene, kjøttet og kraften ned i en 20 minutters tid til du har fått en saftig kjøttragu.

– Hiv oppi en god neve med finhakket timian, salte og pepre godt og hell over noen gode klunker med olivenolje. Her er det viktig å smake seg frem til det er perfekt. Ikke vær redd for saltbøssa.

– Jeg serverte oksehalene til pasta, men her kan du være kreativ. Kanskje lage en sykt god sandwich? Eller hjemmelaget gnocchi? Fylte ravioli? Husk å riv over en god mengde fersk parmesan uansett hvordan du serverer det.

Velbekomme. Heia oksehaler.

oksehaler03

Print Friendly