Bortsett fra mine planer om å lage risotto i lang tid, så er mitt eneste forhold til retten fra programmer som Hells Kitchen, der det virker å være den ene retten de aldri får til. Den ender alltid opp med å bli enten for grøtete eller for lite kokt. Så det var med blandede følelser jeg skrudde på gassen og gjorde mitt aller første forsøk.

Og det er med lettet hjerte, mettet mage og storfornøyde smaksløker jeg kan si at jeg egentlig ikke hadde noe som helst å bekymre meg over. Selve tilberedningen var jo egentlig veldig enkel, krever bare kontinuerlig konsentrasjon. Men kanskje det viktigste av alt er at råvarene er bra og ikke minst at kraften du skal bruke er smaksrik og god. Selve risen er jo rimelig smaksløs så da blir det jo desto viktigere at smakene som blir tilsatt gir deg vann i munn.

Se oppskrift på kyllingkraft her.

Slik gjør du det
Ingredienser
 • 150 gram risottoris (carnaroli)
 • 2 dl tørr hvitvin
 • 6 dl kyllingkraft
 • sjalottløk
 • hvitløk
 • parmesan
 • sopp
 • kyllingbryst
 • olivenolje
 • smør
 • salt og pepper

 

Risotto
– Ha kyllingkraften i en kjele, gi den et lite oppkok før du skrur ned varmen til svak putring. Finhakk sjalottløk og hvitløk og surr dette sammen med litt smør i en panne på medium varme. Når løken er blitt blank, men før den har fått noen farge tilsetter du risen.

– Bland risen med løken og smøret så det får litt varme. Hell så oppi hvitvinen og rør jevnlig til væsken nesten er kokt helt inn. Så tilsetter du litt og litt kraft til risen er perfekt al dente, det skjedde etter ca. 6 dl kraft i mitt tilfelle.

– Underveis freser du soppen i en annen panne før du blander den inn med risottoen. Slå så av varmen, ha oppi litt smør, en neve med revet parmesan og litt god olivenolje, sett på lokk og la det stå og kose seg i en tre minutters tid. Med lokket på så vil varmen fra risen jobbe seg inn i smøret, oljen og osten. Da det var så mye smak i kyllingkraften trengte ikke jeg å tilsette noe særlig med salt eller pepper, men dette må du smake deg frem til. Ta av lokket, bland alt godt sammen og ha over på tallerken.

Kyllingbryst
– Sørg for å ta kyllingbrystene ut av kjøleskapet i god tid før tilberedning så det oppnår romtemperatur. Salte og pepre godt på begge sider og ha det over i en varm panne med litt olje. Stekes med skinnsiden ned til det får en fin brunfarge, skru så varmen helt ned, snu kyllingen og tilsett litt smør, hvitløk og timian i panna.

– La brystet kose seg litt i dette smøret så det trekker til seg mest mulig smak. Spe gjerne smør med en skje fra panna og over kyllingen. Sett så panna inn i en forvarmet ovn på 180 grader og la det stå i et kvarters tid. Hvor lenge varierer veldig med tykkelsen på brystet, husk å la kjøttet hvile i hvertfall 5 minutter før det deles og serveres.

Anrett med en god porsjon risotto i bunn, skjær kyllingen i jevne fine biter og legg forsiktig over. Pynt med en liten timiankvast. Hugg inn på mens det er varmt, for dette er godt.

Print Friendly, PDF & Email