Hjem MINE OPPSKRIFTERBRØD OG BAKST MELLOMGROV KNEIPP

MELLOMGROV KNEIPP

av Espen Nersveen

Tenkte jeg skulle teste ut vår nye Kitchen Aid maskin i går. Har nylig gått til innkjøp av Morten Schakenda sin fantastiske bakstbok fra sitt bakeri i Lom, så hva var vel mer naturlig enn å la en av hans oppskrifter samarbeide litt med vår nye maskin.

Jeg er en rookie på baking selv om jeg sannsynligvis har spist mer boller, brød og kaker enn resten av grünerløkka til sammen. Så det var virkelig på tide å få bakt et skikkelig godt brød, tanken på et par varme skiver med brunost og et stort glass melk var mer enn nok for å sette meg igang. Bare så synd at det skulle ta ca. 7 timer fra bakestart til eting.

Dette endte opp med å bli 3 brød.

INGREDIENSER

  • 1 1/4 kg hvetemel
  • 50 g sammalt rug grov
  • 50 g siktet rugmel
  • 50 g sammalt spelt
  • 50 g sammalt hvetemel
  • 50 g havremel
  • 40 g maltekstrakt
  • 1 l kaldt vann
  • 15 g fersk gjær
  • 20 g salt

SLIK GJØR DU DET

– Ha alle ingrediensene unntatt salt og gjær i en eltebolle, elt i 2 minutter og la så deigen hvile i 30 minutter.

– Tilsett salt og gjær, elt i 15 minutter på sakte fart og i 2 minutter på rask. Legg deigen i en stor oljesmørt bolle (jeg måtte bruke en kjele), dekk med plastfolie og la deigen heve til dobbelt størrelse i romtemperatur. Pass på at det ikke er trekk. Dette tar ca. 3 timer.

– Del deigen i like store emner, form dem runde, legg dem på en melet plate og dekk med plastfolie. La heve i 1 time. Smør brødformer, legg i brødene, strø med mel og dekk med plastfolie og la dem heve til dobbelt størrelse. Dette tok ca. 2 timer.

– Snitt brødene forsiktig i toppen og sett dem i en forvarmet ovn på 220 grader. Kast litt varmt vann i bunnen av ovnen, slik at det blir dannet litt damp, dette bidrar til sprø skorpe. Skru ned varmen etter 5 minutter til 180 grader og stek videre i ca. 35 minutter. Avkjøl brødene på rist.

Smør på en ekstremt usunn mengde smør, noen tykke skiver med brunost og hiv innpå en 10-12 skiver med en liter iskald melk til. Digg.

Mer snacks

2 kommentarer

Werner (NokEnMatblogg) april 12, 2010 - 10:12

Jeg er også rookie på baking, og har i tillegg panikk for grove melsorter (men elsker grovbrød). Uansett; hva er dommen over maskinen? Det bli snart kjøkkenmaskin på oss også (det skjer noe i sommer, det skal lages en liste, vi skal få masse ting…) Spørsmålet er hvilken maskin? Det er jo monstre, store, tunge, dyre monstre.

Espen Nersveen april 12, 2010 - 10:24

Min bitteekstremlille erfaring jeg har med maskinen er at den er perfekt til formålet. Har en kompis som har hatt en i årevis og bruker den hele tiden. Vel så viktig nesten for min del er at den er pen å se på, lekkert design som selv om den er stor og tung kler kjøkkenet. Koster jo skjorta men har vel noe sånt som 25 års garanti eller noe?
Brøllup ell? 🙂

Det går ikke å kommentere