Hjem MINE OPPSKRIFTERFUGL Utbeina kyllinglår med rotmos

Utbeina kyllinglår med rotmos

av Espen Nersveen

Endelig kom vårfølelsen. Tørr asfalt, litt fuglekvitter og den herlige påskesola kom på en etterlengtet liten visitt. Etter noen timer med deilig kaffeslabberas inviterte vi vår gode venn og fattige student Herr Holm på en middag. På menyen stod utbenet og sammensurret kyllinglår fra Stange, en rotmos med stekte squashbiter, noen poteter, et par sopp og en sennepssaus.

Slik gjør du det
Ingredienser
Kylling

 • utbenet og sammensurret kyllinglår
 • timian
 • fersk hvitløk
 • hvitvin
 • smør
 • salt og pepper
Rotmos, potet og aromasopp

 • kålrot
 • søtpotet
 • hvitløk
 • melk
 • poteter
 • aromasopp
 • smør
 • salt og pepper
Sennepssaus

 • 0,5 dl stekesjy
 • 5 ss hvitvin
 • 2 ss grov sennep
 • 1 dl fløte/melk
 • 1 ts honning
 • 1 ss sitronssaft
 • salt og pepper

Kylling
– Ta kyllingen ut av kjøleskapet en times tid før tilberedning så den blir romtemperert. Gni den godt inn med salt og pepper. Sett en panne på høy varme med litt olje, tilsett kyllingen og brun kjapt på alle sider. Skru ned varmen, ha i litt smør, fersk hvitløk og en kvast med timian. La kyllingen surre og kose seg og spe smøret over kyllingen i et minutts tid. Hell litt hvitvin i panna og sett den så inn i en forvarmet ovn på 180 grader, la kyllingen steke i ca. 30 minutter. Husk å la den hvile minst 5 minutter før du deler opp og serverer.

Rotmos med squash
– Skrell, skyll og grovhakk kålrot og søtpotet. Skrell hvitløksfeddene og press de med neven så de «knekker». Vask og del squashen i terninger. Ha kålrot, søtpotet og hvitløk i en kjele og fyll opp med vann. Kok opp og la det stå og småkoke til alt er helt mørt. Sil av vannet og la det dampe av litt. Ha i litt smør, salt og pepper og mos sammen. Spe inn fløte/melk til du har ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. La kjelen stå på svak varme mens du rører jevnlig for å holde den varm frem til servering.
Varm litt smør i en panne og stek så squashen mør, men med tyggemotstand. Smak til med salt og pepper.

Poteter og sopp
– Jeg hadde valgt små poteter med rimelig jevn størrelse så jeg beholdt de hele. Er potetene for store til dette kan de kuttes i ønsket størrelse etter koking. Skyll potetene godt i rennende kaldt vann, børst forsiktig bort alt grums fra soppen, men ikke skyll da det vil gjøre de slimete. Ha potetene i en kjele, fyll opp med vann og kok opp. Tilsett en god porsjon med salt og la det koke i en 10 minutters tid mens de fremdeles er faste i formen. Sil av av vannet, ha de over i en ildfast form. Dryss over litt olje og krydre godt med salt og pepper. La de stå i ovnen sammen med kyllingen på 180 grader, litt avhengig av størrelse så bør de være ferdig etter en 30 minutters tid.
Soppen stekes raskt i litt smør og krydres med salt og pepper.

Sennepssaus
– Når du tar kyllingen ut av ovnen så hell det som er av stekesjy over i en liten kjele gjennom en finmasket sil. Tilsett hvitvinen og kok opp, tilsett så fløte/melk, sitron, sennep og honning. Kok opp igjen og smak til med salt og pepper. Kjøres kjapt med en stavmikser til det skummer rett før servering.

Håper det smaker 😉

Mer snacks

3 kommentarer

Tweets that mention Kompiskylling | Heia Mat -- Topsy.com april 5, 2010 - 11:37

[…] This post was mentioned on Twitter by Espen Nersveen. Espen Nersveen said: Jeg foreslår spontaninvitering av kompis til middag i kveld med servering av kylling, stekt potet og rotmos – https://heiamat.no/?p=519 […]

Den Fattige Student april 8, 2010 - 10:13

Først og fremst, grattis med matblog! Det er et nydelig lite barn dere her har skapt sammen!

Så til kompiskyllingen.
Det var to ting som funka denne kvelden, maten og folka.
Som du allerede har nevnt er jeg en fattig student, men de som har sett meg på kloss hold vet at jeg alikevel har greid å trøkke i meg min share av hva guds lille klinkekule har å tilby. Det er kanskje nettopp dette som vekket feederinstinkt i dere og det er jeg glad for.
Kompiskyllingen var så til de grader et kulinariske høydepunktene i mitt foreløpige korte liv, og denne opplevelsen vil jeg gjerne få lov å takke dere for.
Selv stilte jeg med litt for sterk kaffe…full av grut, og er fornøyd med det.
Både fordi det smakte helt sjukt digg (her var det kanskje særlig rotmos med squash som fikk meg til å få en tåre i øyenkroken) og fordi jeg fikk henge ut og samtalen med folk jeg er ekstremt glad i (noe som er veldig viktig for kveldens helhet), ble dette helt klart en ”terningkast 6” opplevelse.

Tusen takk for at jeg fikk lov å seile med MS Feeder.
Måtte jeg atter mønstre på, heise glasset og seile med dere til ferske havner og kulinariske avkroker.

D. F. Student

Espen Nersveen april 8, 2010 - 11:30

Hahahah.
Tror ikke du i dine villeste fantasier kan se for deg hvor feite vi skal bli sammen, det kommer til å bli helt syyyykt.

Takk for leken kommentar 😉

Det går ikke å kommentere