Hjem MINE OPPSKRIFTERFUGL HELSTEKT KYLLING FRA HOVELSRUD GÅRD

HELSTEKT KYLLING FRA HOVELSRUD GÅRD

av Espen Nersveen

Hovelsrud Gård, merk deg navnet først som sist. Dette er en gård som på ganske kort tid har etablert seg helt i øverste sjiktet hva gjelder levering av økologisk kylling. De er allerede representert i en rekke restauranter og er nå tilgjengelig for folk flest i Kiwi. Dette er store kyllinger som egner seg perfekt for helsteking.

Så lenge kyllingen er av god kvalitet så skal det vanskelig gjøres å helsteke en kylling tørr. Det er en så og si feilfri metode, og kyllingen blir både saftig og smaksrik. Med litt planlegging så er det ypperlig å steke en hel kylling som søndagsmiddag, også kan restene brukes til noe enklere senere i uka. Jeg lagde kylling-fajitas av restene, og det kommer det en liten oppskrift på om et par dager. Men først helstekingen.

Jeg stekte kyllingen på en rist over en form med rotgrønnsaker, lagde en enkel saus basert på creme fraiche og slang sammen en frisk salat. I glasset hadde jeg en superdigg Beaujolais. Et mer eller mindre komplett måltid spør du meg.

HELSTEKT HOVELSRUD-KYLLING

Hovelsrud Gård, merk deg navnet først som sist. Dette er en gård som på ganske kort tid har etablert seg helt i øverste sjiktet hva gjelder levering av økologisk kylling. De er allerede representert i en rekke restauranter og er nå tilgjengelig for folk flest i Kiwi. Dette er store kyllinger som egner seg perfekt for helsteking. FUGL HELSTEKT KYLLING FRA HOVELSRUD GÅRD European Print oppskriften
Nok til: 4 Forarbeid: Koketid:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hva synes du? 3.6/5
( 35 vurderinger )

Ingredienser

 • 1 hel kylling
 • 1 sitron
 • 3-4 hvitløksfedd
 • smør
 • salt
 • grønn salat
 • rotgrønnsaker
 • 1 boks creme fraiche
 • 1 buljongterning
 • 2 fedd hvitløk
 • 2 ss sennep
 • saften av en halv sitron

Sånn gjør du det

- Skyll kyllingen under kaldt vann, og tørk den med tørkepapir. Dryss salt både inne i kyllingen og på overflaten. Med en skarp kniv så stikker du en rekke små snitt over hele sitronen, knus et par hvitløksfedd og legg både sitron og hvitløksfedd inne i kyllingen. Det gir en masse god smak.

- Bruk fingrene til å lirke løs skinnet fra kjøttet, men vær forsiktig så du ikke lager noen sprekker eller hull i kyllingskinnet. Skjær noen skiver med smør og stikk dette under skinnet. En smørklatt over hvert bryst, og en smørklatt inn mellom låret og brystet.

- Skrell de rotgrønnsakene du er mest glad i, del de i mindre biter og legg de i en ildfast form. Jeg pleier å bruke potet, gulrot og pastinakk. Også knuser jeg noen hvitløksfedd og legger i formen sammen med noen urtekvaster. Dryss over litt olivenolje og en ganske raus mengde salt.

- I en ovn som holder 180 grader og er satt på varmluft så setter du den ildfaste formen nederst i ovnen, og kyllingen på en rist like over rotgrønnsakene. Min kylling var på hele 2,5 kg og da vil jeg anta at det tar rundt 1,5 timer. Det er der låret møter resten av kyllingen som tar lengst tid så sjekk gjerne temperaturen her, og når den måler 64 grader så er kyllingen ferdig. Eventuelt kan du lage et lite snitt der mot slutten av steketiden og se om væsken som renner ut er klar.

- La kyllingen hvile i minst 15 minutter før du begynner å dele den. Begynn med å ta av lårene, og dermed brystene. Låret deles i to, og brystet i skiver. Danderes pent på fat og settes på bordet.

- Salat og saus tilberedes mens kyllingen er i ovnen. Jeg lager ofte en utrolig enkel saus på creme fraiche, som jeg synes er knallgod både til kylling og ovnsbakte rotgrønnsaker. Finhakk to hvitløksfedd og ha de i en liten kjele sammen med to spiseskjeer sennep. Ta en boks med creme fraiche i kjelen, og smuldre opp en buljongterning med kyllingkraft. Bland alt sammen og varm det forsiktig opp til det begynner å småputre. La putre i ca. 10 minutter. Skvis over saften av en halv sitron, smak til med salt og eventuelt mer sitron.

- Grønn salat er grønn salat. Jeg tar en pose med ferdigvasket salat, slenger oppi litt avokado, tomat og kanskje fennikel. Skviser over litt sitron, litt olivenolje og salt. En salat som er like tilfeldig som den er god.

- Da var det middag. Og husk å spar på restene da, man kaster jo ikke mat, og hvertfall ikke kylling. Det er fordelen med å lage en stor kylling til søndagsmiddagen, da er hovedingrediensen til restemiddagen allerede ferdig.

#sponset

Sjekk ut hvor smooth kyllingene har det da.

LagreLagreLagreLagreLagreLagreLagreLagreLagreLagre

Mer snacks

6 kommentarer

SIDESALAT PÅ MINUTTET – Heia Mat november 12, 2018 - 16:44

[…] kan du i teorien spise deg mett på dette, men det er også nydelig ved siden av ovnsbakt kveite, helstekt kylling eller grilla entrêcoté. Så enkelt. Så fresht. Så fine farger. Så godt. Mat er enkelt når man […]

KYLLINGFAJITAS – Heia Mat juni 13, 2019 - 16:05

[…] om dagen så helstekte jeg en kylling fra Hovelsrud gård, dette er økologiske og lykkelige kyllinger som har fått leve lenge og dermed […]

Harald Jørgensen juni 21, 2019 - 06:35

Hei. Hvem butikker fører kylling fra Hovelsrud? Siden Brennpunkt sendte den sjokkerende dokumentaren om svin. Så er kun de beste produsentene av mat godt nok for oss, slik som Hovelsrud kylling.

Espen Nersveen august 15, 2019 - 09:58

Hei, så denne først nå jeg. 🙂
Jeg tror faktisk du får hel kylling fra Hovelsrud på Kiwi. Eventuelt blir det spesialforretninger som Maschmanns, Gutta på Haugen, og kanskje Mathallen?

Helstekt Kylling | Flaaten april 21, 2020 - 13:42

[…] Oppskriften i sin helhet finner du her – HELSTEKT KYLLING! […]

Bjørn mars 26, 2021 - 11:48

Hei

Dersom du skulle anbefale en hvitvin til denne retten hva hadde du tatt frem da? Helst fransk….

Det går ikke å kommentere