Hjem VIN TIL MATENHVITVIN FORFØRENDE NATURVIN

FORFØRENDE NATURVIN

av Espen Nersveen

2017 var året jeg virkelig fikk sansen for druen chenin blanc, og jeg har i hele år jaktet, smakt, drukket og nytt talløse flasker laget på denne frekkasen av en drue. Hvordan det er mulig å være såpass rik og fyldig, og samtidig så detaljert, frisk og syrlig er for meg en gåte. At svaret på denne gåten ligger i bunnen av en av disse flaskene er jeg overbevist om så her er det bare å kjøre på videre.

Om druen chenin blanc har vært min åpenbaring på druefronten så har Spania vært det samme på vinlandsfronten. Gåten Spania kommer jeg nok aldri til å løse, den fremstår så kompleks at jeg har mer tro på å løse rubiks kube bak ryggen med promille. Så i stedet for å skulle få has på hele landet i en smekk så tar jeg det gradvis. Prisgunstige og digge viner fra spennende regioner med nytenkende produsenter havner til stadighet på kjøkkenbordet, og om gåten så aldri blir løst så skal jeg i det minste hygge meg på reisen.

Escoda-Sanahuja er så definitivt en av disse nytenkende produsentene. Med tilholdssted i appellasjonen Conca de Barberà kultiverer de ni hektar vinmark etter biodynamiske prinsipper. Joan Ramon som driver domenet har vært en viktig figur i denne nye bølgen med spanske produsenter som bare vokser og vokser og stadig plukker opp nye surfere. Han er også en av fire partnere bak Bar Brutal i Barcelona som er blitt et slags kultsted for naturvinsfolk.

Druene håndplukkes og selekteres, vinen er spontanfermentert, og får 1-2 dagers skallmaserasjon før den modnes videre på amforakrukker. Ufiltrert og usvovlet. Den er gyllengul på farge og du kjenner litt struktur og tørrhet fra skallmaserasjonen. En rik, aromatisk og fortreffelig vin. Den har definitivt et eim av naturvin i seg og en halvtime med luft er lurt, men den fremstår først og fremst som en veldig solid flaske med vin. En vin som i aller høyeste grad også vil kunne kle årets juleribbe.

Escoda-Sanahuja Els Bassots 2013
Pris: 279,90
Varenummer: 1977701
Bestillingsutvalget

Dyp gyllengul farge. Intens og kompleks duft av nedfallsepler, appelsin, mango og fersken. Rik, fersk og tiltalende fyldig frukt på smak. Knusktørr, men flott balansert med en strukturert utgang, snerten syre og deilig fruktdreven ettersmak. Shit så digg.

Smaksnotat

Mer snacks

1 kommentarer

Anette februar 9, 2018 - 11:07

Denne hørtes spennende ut. 🙂

Det går ikke å kommentere