Hjem VIN TIL MATENGODE KJØP FRA STUPBRATTE VINMARKER I RIBEIRA SACRA

FRA STUPBRATTE VINMARKER I RIBEIRA SACRA

av Espen Nersveen

Med fare for å gjenta meg selv; Spania ass. Det er meget mulig at det kun er jeg som er sent ute, men det kommer så mye god vin fra dette landet nå at det er vanskelig å holde følge. Den nye generasjonen vinmakere har lagt de amerikanske eikefatene ut på Finn.no, hovedfokuset er flyttet fra kjelleren til vinmarken og ren frukt og lokal typisitet er på agendaen.

Fra det nordvestre hjørnet av Spania har en ny produsent nå tatt turen til kjølige Norge. Ikke fordi Pedro Rodriguez (vinmakeren hos produsenten Guimaro) er så glad i vårt friske og klare høstklima, men fordi våre smaksløker kommer til å falle for den presise og delikate fruktstilen vinene hans besitter. Regionen som omfatter hele det nordvestre hjørnet av Spania heter Galicia, og her finner du vinregionen Ribeira Sacra. En region som ble geografisk beskyttet (D.O. – Denominación de Origen) så sent som i 1997.

Ribeira Sacra er virkelig et skue, med stupbratte, dramatiske og ufremkommelige vinmarker langs elvene Mino og Sil. Tenk Mosel, Priorat og Cote-Rotie. Området har lang historie, men siden alt arbeid i de terrasserte vinmarkene må foregå manuelt så har kostnadene tilknyttet produksjonen skapt store utfordringer for produsentene. Det er totalt 1.250 hektar dyrket vinmark i Ribeira Sacra, og det er rødvinsdruen Mencia som står for størstedelen (85%) av produksjonen, med Albarinho og Godella som de viktigste druene på hvitvinsfronten. Nesten hele produksjonen forblir i Spania, og det er kun 2% som blir eksportert. Det er allikevel et område som har fått økt oppmerksomhet de siste årene, og her i landet har den strålende biodynamiske produsenten Dominio do Bibei med vinen Lalama sørget for at mange har fått sansen for både druen Mencia og regionen Ribeira Sacra.

Etter fredag som var, den 3 november, vil også to viner fra produsenten Adegas Guimaro kunne bidra til å øke vår bekjentskap til vinene og regionen. En produsent som har kuttet bruken av sprøytemidler i vinmarken, de bruker hele klaser som fottråkkes i åpne kar, svovelbruken er minimal og vinene lagres i brukte fat. De er også i ferd med bli sertifisert økologisk. Et strålende eksempel på utviklingen i det nye Spania, der yngre krefter kommer inn med nye ideer, masse energi og tro på fremtiden. For fremtidig suksess så hjelper det selvfølgelig også at vinene er uimotståelige.

Guimaro Ribeira Sacra Mencia 2016
Pris: 199,90,-
Varenummer: 7946501
Bestillingsutvalget

Druer fra flere plotter med rundt 40 år gamle vinstokker. Friske og parfymerte røde hagebær med litt urter, lakris og krydder på duft. Ungdommelig og delikat smak av kirsebær og bringebær, god konsentrasjon og en syrlig og frisk ettersmak. En lekkerbisken både for seg selv og til spanske skinker og retter av svin.

Smaksnotat

Guimaro Guitar Finca Meixeman 2015
Pris: 296,-
Varenummer: 7948701
Bestillingsutvalget

Enkeltvinmark med 70 år gamle vinstokker fra 4-500 meters høyde. Hele klaser, lang maserasjonstid og rundt ett års lagring på brukte, franske eikefat. Dyp og konsentrert rød bærfrukt, urter og kalkmineraler på duft. Veldig saftig og presis frukt på smak. God konsentrasjon med et syrlig grep i avslutningen. En seriøs vin med ryggrad og substans som vil drikke nydelig til lam, lettere viltretter, høstgryter og kjøtt fra grillen.

Smaksnotat

foto: Adegas GuimaroLagreLagreLagreLagreLagreLagre

Mer snacks