Hjem VIN TIL MATENHVITVIN FORFRISKENDE ORANSJEVIN

FORFRISKENDE ORANSJEVIN

av Espen Nersveen

Ibsens ripsbusker er nå en ting, men prøv å si Denavolo Dinavolino noen ganger raskt etter hverandre du, gjerne med litt promille. Okey, det er kanskje ikke like vanskelig, men det var verdt et forsøk. Denavolo er nemlig produsenten som har laget den intenst oransje, aromatiske og forfriskende vinen Dinavolino. En vin som ruller på tunga som en klassisk ord-regle.

Oransjevin er noe så enkelt som hvitvinsdruer som blir behandlet som om de var rødvinsdruer. Vinen blir gjæret med drueskallet, noe som selvfølgelig gir farge, men også tekstur og tanniner. Det gir et helt annen smaksbilde og i produksjonssammenheng bidrar det til at man ikke trenger like mye svovel, noe som gjør naturvinprodusenter som Denavolo glad. Oransjevin kan til tider bli i overkant intense å drikke på terrassen, men de er svært spennende å matche til mat, og kanskje særlig til en rekke vegetariske retter som kan opptre kinkig i ledsagelse av hvitvin eller rødvin.

Bak roret på Denavolo-skuta står Giuilo Armani, en mann som har opparbeidet seg 5 hektar vinmark med en økologisk druemiks bestående i hovedsak av Malvasia, Marsanne, Ortugo og Trebbiano. Vingården ligger i Emilia-Romagna, og han lager i dag 3 forskjellige viner, men det er kun Dinavolino som så langt har fuktet min gane.

Dinavolino har fått 6 måneders skallkontakt, og har en delikat alkoholprosent på 11,5%. Vinen er selvfølgelig spontanfermentert, den er ufiltrert og har kun fått et lite dryss med svovling. Ikke 100% sikker på nøyaktig blend, men tror det er omtrent like deler malvasia, marsanne, ortugo og trebbiano pluss noe annet småsnacks.

Denavolo Dinavolino 2015 | 210,-
Duften er utpreget aromatisk, den oppleves parfymert i retning av blomstereng, med en forførende eim av appelsin og aprikos. Den er ørlite funky, men ikke noe mer enn man må forvente. Vinen er forfriskende, og frukten er saftig og velsmakende. Slank stil med en delikat syrlighet. Fin lengde, og slepne tanniner i avslutningen. En tiltalende oransjevin med et potensielt (vinstilen tatt i betraktning) bredt nedslagsfelt.

Mer snacks

1 kommentarer

Heia Mat – SVINENAKKE PÅ GRILLEN september 4, 2017 - 17:44

[…] – I vinglasset så hadde jeg faktisk vin. En vin som var oransje, en vin som duftet av aprikos og appelsiner, men som var utrolig forfriskende samtidig som den hadde struktur og pondus til å håndtere grillet svinenakke. Jeg hadde Denavolo sin oransje Dinavolino. […]

Det går ikke å kommentere