Hjem MINE OPPSKRIFTERGRILL & BBQ SVINENAKKE PÅ GRILLEN

SVINENAKKE PÅ GRILLEN

av Espen Nersveen
Mitt livslange kjærlighetsforhold til ribba vil aldri bli truet, men dersom jeg etter et par vinflasker for mye skulle blitt med en annen stykningsdel hjem så ville det nok vært svinenakken. Et støkke jeg alltid har hatt sansen for, og et utroskap jeg tror ribba ville hatt forståelse for og tilgitt, såpass uimotståelig er faktisk en perfekt tilberedt nakke. Grisedigg.

Pulled pork er laget på svinenakke, en rett som på få år er blitt tilgjengelig i mer eller mindre vellykkede utgaver fra Lista til Nordkapp. Svinenakke som ikke er revet i fillebiter derimot er mindre vanlig, selv om dette er uhyre smaksrikt, saftig og lett å få perfekt. Tilbereder du nakken på grillen tar man det hele enda et par hakk opp, med en deilig røyksmak.

Jeg fylte nylig opp handlekurven min hos Dyrket.no, en feiende flott nettbutikk med et stadig økende utvalg av økologiske og andre kvalitetsråvarer, og blant alt det gode som dukket opp på døra var blant annet denne svinenakken fra Høvikveien Kjøtt & Kolonial. En slakter som komisk nok er min nærmeste kjøtt-leverandør.

INGREDIENSER

  • 250 g svinenakke pr pers
  • bladpersille
  • rosmarin
  • olivenolje
  • hvitløk
  • sitron
  • salt og pepper
  • poteter
  • grønn salat

SLIK GJØR DU DET

– Så lenge man har et steke-termometer så er det uhyre lett å tilberede en svinenakke. Jeg fyrte opp grillen, fikk den mer eller mindre stabilisert på rundt 150 grader og la på nakken over indirekte varme. Husk å drysse på litt salt på kjøttet først da.

– Sånn, da kan egentlig nakken bare ligge og kose seg til den har oppnådd en kjernetemperatur på ca. 70 grader. I likhet med ribba så er også nakken en jovial type som gjør at det ikke går skeis selv om man tar den noen grader over eller under.

 

– Min nakke var på rundt 1 kg, og da tok det en times tid.

– Nakken ligger på grillen, så da kan man lage tilbehøret. Et kondiment som passer utrolig godt sammen med svinenakke, og egentlig alt annet kjøtt fra grillen, er «grønn guffe», bedre kjent som gremolata.

– Finhakk en bunt bladpersille, et par hvitløksfedd og en liten neve rosmarin. Hell over god olivenolje til du har en «guffe» og smak til med sitronsaft, salt og pepper. Herrejemini så godt det er.

– Jeg kokte også opp noen poteter. Hell av vannet og ha oppi et par klatter med smør, litt salt og pepper. På med lokket og rist løs. Dryss over litt gressløk.

– Måltidet rundes av med en enkel grønn salat. Jeg brukte ruccola og babyspinat som base, fylte på med fennikel i skiver, gode tomater og avokado. Nam. Skvis over litt sitron, hell over litt olivenolje. På med salt og pepper og vend alt sammen.

 

– Når nakken har nådd riktig temperatur trenger den en liten hvilepause på kjøkkenbenken. Om du dekker den med aluminiumsfolie og kjøkkenhåndkle kan den ligge sånn i flere timer og fortsatt være varm ved servering.

– Skjær nakken i skiver og hugg innpå. Sjukt godt.

– I vinglasset så hadde jeg faktisk vin. En vin som var oransje, en vin som duftet av aprikos og appelsiner, men som var utrolig forfriskende samtidig som den hadde struktur og pondus til å håndtere grillet svinenakke. Jeg hadde Denavolo sin oransje Dinavolino.

– Og du, sett av noen minutter til å sjekke ut alle go’bitene de har i kjøtt-sortimentet sitt på Dyrket.no. Feiende flott kjøttdisk.

Innlegget er sponset av Dyrket.no

 

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

Mer snacks

3 kommentarer

Andreas september 10, 2017 - 23:37

Hei Espen.

Kombinasjonen av kick-ass bilder og en humoristisk/uformell språkdrakt funker skikkelig bra. Tusen takk for en flott inspirasjonskilde, som jeg stadig vender tilbake til! Jeg gikk all-in på denne svinenakke-oppskriften din i dag med stort hell: Min nakke (2.3 kilo) krevde riktignok over 2.5 timer på grillen i temmelig stabile 150 grader, og rev med seg alt jeg hadde av tidsmargin. Mine gjester var antagelig like glade for at maten endelig kom på bordet som at den var god, men jeg vil si at den først og fremst var fantatisk god! 😉

Mvh, /Andreas

Espen Nersveen september 11, 2017 - 08:55

Halla
Takk for rause og trivelige ord mister. Veldig hyggelig å høre. Når det gjelder kjøttstykker som svinenakke, og særlig med tilberedning på grill så kan det absolutt lønne seg å legge inn endel slingringsmonn på tidsbruken. Kjøttet vil uansett lett kunne holdes varmt under litt folie og håndkle. Det viktigste er jo uansett at maten blir digg og gjestene happy, og det virker det som de ble så da er jo alt bare fryd og gammen. 😉

REVET SVINENAKKE STEKT I OVN – Heia Mat juni 12, 2019 - 12:42

[…] har flere oppskrifter på svinenakke her fra før, både delt som skiver fra grillen og som pulled pork fra grillen. Denne gangen skulle jeg steke den så lenge at jeg kunne rive den […]

Det går ikke å kommentere