Hjem VIN TIL MATENHVITVIN YPPERLIG CHENIN BLANC MED SKALLKONTAKT

YPPERLIG CHENIN BLANC MED SKALLKONTAKT

av Espen Nersveen
I Sør-Afrika skjer det mye spennende på vin-fronten, og kanskje særlig i Swartland hvor denne vinen er fra. Chenin Blanc er en utbredt hvitvins-drue her nede og dette er en særdeles spennende variant. Hele drueklaser har blitt spontanfermentert og druejuicen har fått hele 9 uker med skallkontakt. I give you; hipstervennlig oransjevin.

Jeg må nesten krype til korset og innrømme det faktum at jeg får et stadig åpnere vin-sinn. Jeg kommer aldri til å få nok av klassiske burgundere, syrefriske tyske rieslinger og roseduftende piemontesere, men parallelt med dette har jeg fått mer og mer sansen for de produsentene som tråkker opp nye stier. Prisene er ofte mer tilgjengelige, og så lenge de vet å jobbe renslig i kjelleren og få ut stabile viner så er det mye godt blant de nye «naturlige» vinene.

Dagens flaske havner så definitivt i denne klassen, med nevnte skallkontakt og økologisk produksjon. Produsenten heter Mother Rock og dette er en 100% Chenin Blanc fra en enkelt vinmark. Johan Meyer som er vinmakeren hos Mother Rock uttaler selv at han ønsker å lage «clean wines rather than funky wines». En produsent som ønsker å lage naturlige viner med karakter fra sitt terroir. Vinstokkene holder seg godt i en alder av 40+ år og er av typen bush vines, frittstående små vinbusker, som er vanlig i flate og tørre områder da buskene har et bladverk som gir nødvendig skygge til druene. Frukten er som regel mindre i størrelse, har tykkere skall og stor konsentrasjon. Røttene til disse buskene kan krype hele 20 meter under bakken i jakten på vann, og de er dermed ikke like utsatt for tørke.

Det er fascinerende hva skallkontakt og fermentering med hele klaser kan gjøre med en hvitvin. Aromabildet skifter helt karakter og blir både intenst og komplekst. Noen ganger blir det for mye av det gode, men her balanseres det hele fint og slutt-resultatet er ordentlig godt. Veldig matvennlig selvfølgelig, og kanskje i overkant potent uten, denne flasken drakk strålende til grillet hvit fisk og grillede grønnsaker.

En vin som må bestilles fra bestillingsutvalget, men det gjelder jo det meste av det som er godt. Det tar kun et par dager og koster deg ikke en krone. Om du har en nese som kan like duften av solmoden aprikos og en gane som kan like smaken av modne epler og appelsin så er dette en vin som vil falle i smak.

Mother Rock Liquid Skin Chenin Blanc 2016 | 235,-
Dyp oransje. Aromatisk, intens og tiltrekkende duft av aprikos, honning, kamferdrops og nøtter. Saftig i anslaget med smak av friske, solmodne epler og appelsin. Masse stofflighet og skallkontakten gjør seg til kjenne både aromatisk og strukturelt. Nesten tanninsk finish, med god lengde og tørr, slepen syre. Ekspressiv, men med finesse. Overraskende digg.

Mer snacks

1 kommentarer

Heia Mat – MIDDAG FOR ÉN PÅ GALT september 22, 2017 - 12:15

[…] frekkas i glasset. Mother Rock er et kjent navn i naturvinsmiljøet, og jeg har også delt en oransjevin fra denne produsenten her på bloggen tidligere. Fra Swartland i Sør-Afrika, og laget på druen Chenin Blanc. Vinen heter Force Majeure […]

Det går ikke å kommentere