Hjem MINE OPPSKRIFTERKJØTT GRISEGOD PORCHETTA MED APRIKOS OG PISTASJ

GRISEGOD PORCHETTA MED APRIKOS OG PISTASJ

av Espen Nersveen

Det er helt sjukt hvor mye vi kan takke grisen for. Fytti katta(?) så mye svinaktig god mat det dyret der kan ta kred for. Tenk hvor fattig søndagsfrokosten hadde vært uten bacon, barnebursdagen uten wienerpølse, julaften uten ribbe og bbq-restauranten uten spareribs og pulled pork. Nei, det livet orker jeg ikke å se for meg engang. Tristesse satt i system, eller hverdagen om du blir sammen med en vegetarianer. Er det ikke sjukt at de ikke er single alle som en?

 

Ribba er blant mine aller beste venner, sånn er det blitt når man har flyttet ut av byen og fått seg småunger, da lider det sosiale og man må knytte andre bekjentskaper. At vi har et fruktbart vennskap skal allikevel ingen ta i fra oss, jeg gir tid, omsorg og mye kjærlighet og i retur får jeg sprø svor, smeltet fett og smaksrikt kjøtt. Vinn vinn.

Porchetta er et fænsi ord for det langt mer selvforklarende navnet ribberull. En ribbe som fylles med godsaker og rulles. Enkelt og greit. Gjort skikkelig så skal du helst bene ut en hel pattegris og lage porchetta av det, men det går veldig fint med tynnribbe også. En smule enklere.

INGREDIENSER

  • 2 kg tynnribbe
  • 2-3 fedd hvitløk
  • en neve pistasjnøtter
  • en neve bløtlagte, tørkede aprikos
  • litt salvie
  • 1 l vann
  • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Jeg beregner 500 g ribbe til hver, man skal ikke forlate spisebordet sulten når det er gris til middag. Ideelt sett snitter du svoren i tynne striper på tvers, ca. 1 cm mellomrom, men min ribbe var allerede rutet så da ble det slik denne gangen. Deretter skjærer du vekk beina, og salte og pepre raust et par dager i forkant om du har mulighet til det.

 

– Legg ribba med svorsiden ned og dekk kjøttsiden med grovhakkede pistasjnøtter og tørket aprikos som har fått et par timer i vann. Litt grovhakket salvie er også veldig godt. Dette er klassiske smaker til porchetta, men alt som er godt går jo som kjent i grisen.

– Rull ribba tett sammen og bind den opp med hyssing. Legg ribba i en ildfast form, aller helst en som ikke er altfor stor. Fyll på 1 liter vann, og dekk formen med et par lag aluminiumsfolie.

– Stek ribba på 225 grader (ikke varmluft) i 45 minutter.

– Ta av folien, senk varmen til 200 grader og stek videre i 30 minutter. Så senker du temperaturen ytterligere, til rundt 130 grader og steker i rundt halvannen time til. Jeg pleier å steke min ribbe til den har en kjernetemperatur på 80 grader, men får som regel bra resultat på alt fra 70-85 grader. Så kompis er nemlig ribba, den leverer nesten uansett. BFF & Evig Kjærlighet.

 

– Forhåpentligvis har du nå fått en ganske så fin svor, eventuelt setter du opp varmen så høyt som ovnen tillater for å få den enda sprøere. Men da bør du følge nøye med så den ikke svir seg.

– En gris av dette kaliber fortjener noe godt i glasset, og jeg slurpet i meg en Riesling Kirchspiel Feinherb fra eminente Katharine Wechsler. Den har nemlig endel restsødme, som i samspill med syrligheten gjør den til en ypperlig match til fett ribbekjøtt. Løp og kjøp.

– Nøff nøff!

 

Mer snacks

18 kommentarer

Danielthebutcher mars 23, 2017 - 19:29

Fantastisk! 👍

proofreading-services.org mars 27, 2017 - 19:28

Wow! I thought that this might be something like a fried corn. You’ve surprised me a lot with this recipe!

Charlotte april 4, 2017 - 10:54

Fy søren denne så god ut!

Vidar april 5, 2017 - 19:33

Skal prøve denne i helgen, hva hadde du som tilbehør?

Espen Nersveen april 5, 2017 - 19:37

Jeg hadde appelsinkokte fennikel og en stappe laget på potet og pastinakk, samt en sjysaus fra porchettaen. Men jeg tenker at det kan også være veldig godt å servere den sammen med en digg grønn salat, kanskje med artisjokk, pære, parmesan og andre go’saker.

Espen Nersveen april 5, 2017 - 19:38

Er du Vidar som jeg spilte basket med for ørten år siden på Bjørnegård? Isåfall hei. 😉

Vidar april 6, 2017 - 18:07

Det stemmer Espen, er din gamle lagkamerat fra basketbanen! Prøver å være en ivrig hobbykokk, og finner mye god inspirasjon fra bloggen din. Skal ut nå å kjøpe ribba

Espen Nersveen april 6, 2017 - 18:19

Kult. Mat er moro. Får håpe du finner en fin ribbe og at oppskriften faller i smak. 😉

Bjørn Myklebust april 6, 2017 - 22:43

En variant av denne jeg pleier å bruke er å grille den med en rotisserie. Litt olje på svoret før grilling og godt med salt/pepper til steking. Justerer/trimmer bort svor s.a. det kun er ytterste laget som har svor når den er bundet opp, og gode saftige kjøttlag innover. Jeg har en ferdig preppet i kjøleskapet nå som skal på grillen på søndag for å nytes under sykkelrittet Paris-Roubaix 🙂
Dette er utrolig godt å servere på hamburgerbrød med en god bbq saus til samt coalslaw.
Tenkte å bake brioche denne gangen i stedet for å kjøpe hamburgerbrød i butikken så hvis du har en god oppskrift liggende hadde det vært flott!

Espen Nersveen april 7, 2017 - 09:46

Rotisserie er frekt. Dette var en forholdsvis liten ribbe så all svoren havnet på utsiden, men hvis ikke må den fjernes ja. Neste gang skal jeg også lage et snitt midt i kjøttet for å få inn et lag ekstra med urtefyll.

Brioche er helt nydelig, brukte det sist jeg laget pulled pork, men har ikke laget det selv enda. Men det må jeg få gjort. Paris-Roubaix blir jo knallbra, setter mine dollars på den feteste fyren i feltet, Peter Sagan. 😉

Bjørn Myklebust april 7, 2017 - 10:41

Frekt, men praktisk. Har en gassgrill med strålevarme på bakveggen som egner seg glimrende til dette formålet 🙂

Da tenker vi likt. Den for øyeblikket råeste og mest laid-back sykkelproffen i feltet må jo være Sagan.

Det å snitte kjøttet er en god ide, ja. Jeg pleier å blande loffsmuler med urtene også for å bevare mer av fuktigheten som ellers ville forsvunnet fra herligheten.

Espen Nersveen april 7, 2017 - 18:38

Kos deg med porchetta, brioche og sykkel. For en herlig troika. 😉

Line J desember 14, 2017 - 18:14

Hei Espen. Lekker oppskrift som jeg skal teste i helgen. Hva tror du om risotto som tilbehør? Kanskje med litt aprikos og noe grønt…

Espen Nersveen desember 14, 2017 - 21:59

Det høres ikke feil ut det. Jeg tenker at risottoen kan være ganske clean jeg, siden det er så mye på gang med porchettaen. Tror ikke dere trenger å bekymre dere for å bli mette i det minste. Kraftig kost x 2. 😉

Therese Ljosdahl oktober 28, 2018 - 07:18

Hei! Tenkte å teste ut denne og ble nysgjerrig på appelsinkokt fennikel. Gjør du det så enkelt som å koke fennikel med appelsin eller er det mer magi bak det tilbehøret?

Espen Nersveen november 1, 2018 - 21:07

Søren, denne gikk meg hus forbi. Men ja, det er mer eller mindre så enkelt. Kutt fennikel i tynne skiver og kok de i appelsinjuice og litt korianderfrø. 2 fennikel til 5 dl juice ca. Kok inn juicen og smak til med salt, pepper og kanskje litt sukker. NAM!

Kristian Eriksen oktober 31, 2018 - 11:40

Tenker på denne til jul som en variant til juleribba…
Hva tror du da kunne vært godt som fyll?

Spennende oppskrift! skal testes som den er nå ganske snart.! med tilhørende vin tips!

Espen Nersveen oktober 31, 2018 - 23:24

Hva er ikke godt? 😜 Sennep er nydelig, ganske litt eple, salvie. Nøtter er digg. Men det er veldig godt med bare salt og pepper også.

Det går ikke å kommentere