Hjem VIN TIL MATENFRANSK VIN KRAFT OG FYLDE FRA ALSACE

KRAFT OG FYLDE FRA ALSACE

av Espen Nersveen
Jeg har i det siste lest meg opp litt på Alsace, dette hvitvins-produserende vakre landskapet på grensen til Tyskland. Når temaet er Alsace så er det umulig å komme utenom produsenten Zind-Humbrecht, et navn med historie helt tilbake til 1600-tallet og som årlig lager noen av de beste flaskene herfra.

Riesling fra Alsace kan på sitt beste ha en energi og kompleksitet som er helt fantastisk. De har som regel også litt restsødme, og når denne balanseres med frisk syre så blir resultatet en ekstremt matvennlig vin.

Zind-Humbrecht har drevet økologisk og biodynamisk siden 1997, og ønsker at hver enkelt vin skal smake av sitt lokale terroir. Alsace har nemlig et ganske så unikt geologisk mangfold. Kombiner dette med varierende klima og du har grunnen til at det dyrkes hele 9 forskjellige hvitvinsdruer samt Pinot Noir i Alsace. Fordel disse druene på kun tre appelasjoner (Alsace, Alsace Grand Cru og Cremant d’Alsace) så er det ikke alltid så lett å orientere seg.

Men tilbake til dagens flaske. Jeg måtte jo spise litt samtidig, og kokte dermed opp en liten gryte med sursøt surkål, hev noen Bratwurst i panna og satte sennepsskåla på bordet. Det sies om maten i Alsace at de bruker franske råvarer til tysk matlaging. Forholdsvis presist. Det viktigste er uansett at maten og vinen går hånd i hånd, og det gjorde de så absolutt her. Kanskje jeg åpner noe riesling fra Alsace til ribbe etterhvert også?

Denne vinen er faktisk i basis-utvalget, og dermed tilgjengelig så og si overalt. Basisutvalgets beste hvitvinskjøp skrøt DN om 2013-årgangen. Selv om min flaske var fra 2014 så kan jeg ikke si meg uenig, en strålende vin.

Zind-Humbrecht Riesling Clos Häuserer 2014 | 295,-
Dette er ikke en riesling som går stille i gangene. Her oser det av aprikos, gule epler, honning og blomster. En rik fruktstil med flott konsentrasjon og pen fylde. Den spytt-produserende spisse syren og det mineralske preget balanserer det hele. Smakene tar tak og blir værende. En nytelse.

Mer snacks

1 kommentarer

Heia Mat – BRATWURST & SURKÅL november 7, 2016 - 20:05

[…] møbler (forøvrig sjukt at jeg ikke har laget et eget innlegg om vår nye hytte), og hadde med en flaske riesling fra Alsace. Jeg ville spise noe godt, men som ikke krevde all verdens. Løsningen ble å koke litt kål og […]

Det går ikke å kommentere