Hjem MINE OPPSKRIFTERGRØNNSAKER OG VEGETAR BRATWURST & SURKÅL

BRATWURST & SURKÅL

av Espen Nersveen
Pølser og surkål. Så utrolig enkelt, men akk så godt. Surkålen mekkes selv selvfølgelig, og pølsene må være gode og gjerne litt grove. Litt sennep og noe godt i glasset så er dette smaksrike og rustikke måltidet i boks.

Dette måltidet ble definert etter vinen jeg skulle drikke. Jeg skulle en tur opp til hytta vår på fjellet med noe møbler (forøvrig sjukt at jeg ikke har laget et eget innlegg om vår nye hytte), og hadde med en flaske riesling fra Alsace. Jeg ville spise noe godt, men som ikke krevde all verdens. Løsningen ble å koke litt kål og steke noen pølser. Masse smak, liten innsats, topp resultat.

brat01

 

Pølsene var det Annis Pølsemakeri i Mathallen som stod for, kålen var produsert av moder jord, sannsynligvis med et lett preg av sprøytemidler uten at jeg bet meg merke i det. Vinen var av høy klasse og solo-turen til hytta ble svært så trivelig. Holsåsen = Kjærlighet.

Denne surkålen har jeg funnet i en av Tom Victor Gausdals bøker og den er knalldigg. Dette er nok surkål til 4 stk.

INGREDIENSER

  • 1 kg hodekål
  • 2 grønne epler
  • 2 ss karve
  • 1 ss salt
  • 35 g sukker
  • 4 dl kyllingkraft
  • 1 dl hvitvinseddik
  • bratwurst
  • sennep

SLIK GJØR DU DET

– Kålen snittes i tynne strimler. Eplene deles på midten, kjernen fjernes og resten rives grovt.

– Legg kål, eple, sukker, salt og karve lagvis i en gryte. Dette med lagvis er ikke voldsomt nøye dersom du rører litt rundt i gryta før og underveis. Det viktigste er bare at alt blandes jevnt.

– Hell over kyllingkraft og hvitvinseddik, jeg foretrekker eple-eddik.

– Kok opp og la småkoke under lokk i halvannen times tid. Gjerne lengre. Smaken blir dyp og intens, og balansen mellom det syrlige og det søte er fantastisk. Smak til med salt og pepper.

– Bratwürsten stekes i panne med olje og smør.

– Sett sennep på bordet, fyll vin i glasset og spis deg stappmett på gris og kål. Innertier.

brat02

 

Mer snacks

1 kommentarer

EDLE DRÅPER FRA MARKUS MOLITOR – Heia Mat november 1, 2018 - 23:41

[…] kan drikke dette til nesten hva som helst. Perfekt til sushi selvfølgelig, men også til bratwurst og surkål, ja, jeg dropper øl’n og koser meg med dette til spare ribs også jeg. Kjøp inn en flaske, […]

Det går ikke å kommentere