Hjem VIN TIL MATENGODE KJØP NY DRUEOPPDAGELSE

NY DRUEOPPDAGELSE

av Espen Nersveen

Rekk opp hånda alle som har kost seg med en flaske eller to laget på druen Kerner den siste uken. Se der du, det var ikke så mange. Før jeg poppet denne flasken så måtte jeg også ha holdt hånda i ro. Vinmonopolet flommer heller ikke akkurat over med kerner, men legendariske (ikke nødvendigvis i positiv forstand) Blue Nun inneholder noen prosent av denne druen, den er heldigvis ikke sammenlignbar med denne go’biten.

Kerner dukket først opp i 1929 som en blanding av riesling og schiava. Den økte i popularitet blant annet i østerrike, tyskland og nord-italia på 70-tallet grunnet sin motstandsdyktighet mot frost, men siden den tid har mengden kerner-vinranker gradvis sunket, og det er kun plantet 90 hektar med denne druen i Trentino – Alto Adige (helt nord i Italia på grensen mot Østerrike) der dagens flaske er hentet fra. Det er synd, for basert på denne ene flasken jeg har smakt av druen kerner så er det ingen grunn til å trappe ned produksjonen. Superdigg hverdagsvin, og den har flere likhetstrekk med sin mor riesling. At munkene som har produsert denne vinen har laget druejuice siden år 1130 gjør ikke produktet mindre sjarmerende.

Abbazia di Novacella Gaudium Kerner 2013 | 170,- | 87 poeng
Tettpakket med kjøttfull og solmoden gul frukt, duft av blomster, nøtter og en ganske så salt mineralitet. Balansert, fyldig og forfriskende med en syre som får tenna til å løpe i vann. Sitrondrops i væskeform. En superjuicy vin fra et nytt druebekjentskap for mitt vedkommende. Må passe utmerket til en kremet pastarett eller en risotto med noe sjømat. Hvem hadde trodd at en munkeprodusert kerner fra Süd-Tirol var så digg?

Mer snacks