Hjem VIN TIL MATENFRANSK VIN LEKENT LEVERT FRA JURA

LEKENT LEVERT FRA JURA

av Espen Nersveen
Domaine du Pelican har med vinene fra 2014 levert sin tredje og muligens beste årgang så langt. Dette er den smått legendariske produsenten Domaine Marquis d’Angerville fra Volnay i Burgund sitt Jura-prosjekt, og med 15 hektar vinmark så er det allerede på størrelse med det de har i Burgund.

At det er samme vinmaker som står for begge produksjonene er så absolutt mulig å smake seg frem til, særlig når gjelder deres røde Trois Cepages som inneholder 60% pinot noir, 35% Trousseau og 5% Poulsard. Her som i Volnay er det fokus på den friske, rene stilen hvor presisjon og detaljrikdom er viktigere enn kropp og tyngde.

Historien skal ha det til at det hele startet med en flaske vin i Paris. Guillaume d’Angerville ba om å få en vin servert blindt og det eneste kriteriet var at flasken skulle være fra utenfor Burgund. Det han fikk servert var han så overbevist om at var fra Burgund at han lurte på om vinkelneren hadde glemt hva han ba om. Det viste seg å være en flaske fra Jura og produsenten Stephane Tissot. Dette gjorde at han begynte å lete etter vinmarker i Jura, og i dag har altså Domaine du Pelican sin tredje årgang i polhyllene, eller i hvert fall lagerhyllene, da dette som så mye annet godt er i bestillingsutvalget, og lettest å få kjøpt over nett.

Domaine du Pelican Arbois Chardonnay 2014 | 315,- | 90 poeng
Energisk, dyp og rik med flott konsentrasjon i frukten. Litt spicy med bred og spenstig syre. Dufter av blomster, aprikos og honning. Superjuicy og mineralsk finish med sjarmerende bitter avskjed.

Domaine du Pelican Arbois Savagnin 2014 | 315,- | 90 poeng
Dette er snadder. Intens og dyp, men samtidig kjølig og særdeles syrefrisk. Kompleks nese med gjærbakst, nøtter, honning og blomstereng. Spiss syre som balanseres av en delikat smak av moden stenfrukt. Mineralsk og karakterrik.

Domaine du Pelican Arbois Tres Cépages 2014 | 315,- | 91 poeng
Ekstremt tiltalende Pinot-drevet duft. Rødbærsfrukt som fremstår ren, slank og transparent. Som å tygge på søte, kjøttfulle kirsebær der det lett bitre skallet bidrar med struktur og et slør av tanniner. Flott lengde, flott nerve, flott vin. Superjuicy nytelse.

(flaskebildene er hentet fra produsent, og årgangene er dermed ikke korrekte)

Mer snacks