Hjem VIN TIL MATENHVITVIN EN SAFTIG SVIPPTUR TIL SØR-AFRIKA

EN SAFTIG SVIPPTUR TIL SØR-AFRIKA

av Espen Nersveen

I min søken etter god vin og med et selvpålagt ønske om å smake bredere og utvide vin-horisonten så tok jeg turen til Swartland i Sør-Afrika. Eller vent nå litt, det var vel sludd og minusgrader? Hmm, nei, det var en fyr fra Sør-Afrika som tok med seg vinene hit for at vi kunne smake. Sånn var det ja. Jeg er uansett takknemlig for at Adi Badenhorst tok turen, for vinene hans falt så definitivt i smak.

Andre Adrian Badenhorst vokste opp i vinmarkene og produserte sin første vin som 13-åring. Han har jobbet hos blant annet Chateau Angelus i Bordeaux og Alain Graillot i Rhone i tillegg til mange produsenter i Sør-Afrika.

I 2008 etablerte han sitt eget sted utenfor Malmesbury i Swartland. En forlatt vingård med gamle vinstokker og granittholdig jordsmonn. Her har han nå 28 hektar med 40-50 år gamle vinstokker. Han jobber etter tradisjonelle metoder, han sprayer ikke i vinmarken, bruker en stor andel hele klaser og gjærer og modner vinene på en miks av sement og gamle foudre. Adi Badenhorst er en staut og solbrun rakker med sølvgrått hår i en stram hestehale. Han produserer viner med en eminent fruktkvalitet, de er saftige og delikate, med ryggrad og struktur. Topp kvalitet til gunstige priser. Flink er han. I tillegg er hele fire av fem viner tilgjengelig i basisutvalget så det er bare å sjekke linkene nedenfor og ta turen til nærmeste pol.

A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2015 | 159,- | 86 poeng
Middels dyp gul. Dufter delikat av blomster, lett kjølig stenfrukt, lime og mineralitet. Oppleves frisk og saftig med lett fyldig og delikat frukt, blomster og sitrus. Lett syrlig finish med god lengde. Deilig og ukomplisert.

A.A. Badenhorst Secateurs Shiraz Grenache Cinsault 2014 | 162,- | 85 poeng
Dyp rød. Intens, livlig og parfymert nese. Saftige og solmodne mørke bær. Slør av lakris, krydder og urter. Fin konsentrasjon og pent strukturert med slepne, integrerte tanniner. Flott frukt som bærer fint med ryggrad. Lett kirsebær-syrlig og fast ettersmak.

A.A. Badenhorst Secateurs Mourvedre 2014 | 182,- | 86 poeng
Dyp rød. Dyp, mørk og noe sødmefull duft av mørke bær med et streif av lakris. Mørk, solmoden og saftig frukt i munn, noe urter som gir karakter. Litt lakris og tjære. Fin nerve. God lengde med definerte tanniner.

A.A. Badenhorst Family Red Blend 2013 | 251,- | 88 poeng
Dyp mørkrød. Innbydende, solmoden, mørk frukt. Noe skogsbær, krekling og solbær. Lett parfymert, noe krydder, urter og et streif av noe vegetalt. Ekstremt saftig og digg frukt som oppleves moden, balansert og delikat. Flott struktur og konsentrasjon. Særdeles god lengde med tørrende, men slepne tanniner. En flott vin.

A.A. Badenhorst Ramnasgras Cinsault 2014 | 285,- | 90 poeng
Lys rød. Delikat, særdeles innbydende og ren duft. Rødbærsfrukt i retning bringebær, rips og roseblader. Noe urter gir karakter. Oppleves saftig og elegant. Noe urtepreg og et hint av lakris, men smaken defineres av en særdeles pen, solmoden og frisk fruktkarakter. Friskheten blir med inn i en lang og lett syrlig ettersmak sammen med delikate og halvfaste tanniner. En strålende vin.

Badenhorst_Wines

Mer snacks