Hjem MINE OPPSKRIFTERFUGL CONFITERTE ANDELÅR OG LINSERAGU

CONFITERTE ANDELÅR OG LINSERAGU

av Espen Nersveen
Confiterte andelår er fett, salt, mektig og jæskla smaksrikt. Perfekt vintermat med andre ord. Når det som her serveres med linser så ryker nok behovet for kveldsmat den dagen du serverer dette til middag. Nesten alt blir godt confitert, og andelår er selvsagt en selvskreven råvare. Retter som lager seg selv og som smaker så godt kan man ikke få nok av.

Det aller beste blir om du confiterer i andefett, men det går også fint å bruke solsikkeolje. Du må gjerne ha noen hvitløk og noen ferske urter i formen også for å gi ytterligere smak. Jeg serverte andelårene med kokte linser, men de kan serveres i et nesten schizofrent antall retter som spenner fra salater, via tacos til så og si alt av asiatisk. Jeg har tidligere skrevet om andelår servert med rotmos og poteter, samt andelår tilberedt sous vide og servert som ferske vårruller.

andecon03

 

Denne mengden er fin til 4 personer.

INGREDIENSER

 • 6 andelår
 • andefett
 • 5-6 fedd hvitløk
 • noen kvaster med urter
 • LINSER
 • 160 gram puy-linser
 • 8 dl kyllingkraft
 • finhakket gulrot, fennikel, selleristang eller noe annet godt
 • en neve bladpersille
 • et par desiliter solsikkeolje
 • sitron
 • god olivenolje

SLIK GJØR DU DET

– Andelårene må få oppmerksomhet først. Hell grovt havsalt på et fat, legg på andelår og press de litt ned i saltet. Hell så grovt havsalt over andelårene. Sett kaldt og la stå i noen timer (2+).

– Sett en ovn på 140 grader. Skyll andelårene godt så alt saltet blir borte. Legg de i en passende ildfast form med skinnsiden opp og fordel hvitløk og urter rundt i formen. Legg på andefett til det dekker. Andefettet er jo nå i fast form, men det smelter raskt og dersom du har lagt på litt lite så bare fyller du på. Har du ikke nok fett så kan du også fylle på med solsikkeolje.

– Confiteres så i 2-3 timer. Med en kniv så kan du underveis kjenne om de er ferdig dersom du lett kan løsne kjøttet fra benet.

andecon04

 

– Så går vi over på linsene. Jeg brukte grønne puy-linser, men røde linser funker også fint. Linsene kan fint kokes i vann, men smaker enda bedre om du koker de i kyllingkraft. Ta ca. 5 ganger så mye væske som linser. Skyll gjerne linsene godt i forkant. Noen linser bør også vannes ut i et par timer.

– Kok linsene som det står beskrevet på pakken, det er stort sett snakk om 20-25 minutter. De skal ha tyggemotstand, men være møre. Like før de er ferdigkokt kan du ha i litt finhakkede grønnsaker som gulrot, fennikel, selleristang eller noe annet godt du har liggende, og koke videre i et par minutter.

– Sil så av væsken og smak til linsene med salt og pepper, en skvis sitron og litt god olivenolje.

– For å være litt ekstra fænsi så friterte jeg litt bladpersille. Du trenger kun noen desiliter olje i en liten kjele, temperatuen er riktig når du har i en tresleiv og det begynner å bruse rundt sleiva. Da tar du kjelen tilside, og legger i en liten neve med bladpersille eller noen andre urter. Vær obs på at det kan sprute litt olje, så hold unger unna og vær forsiktig. Selve friteringen tar bare noen få sekunder. Løft de opp med en hullsleiv og over på litt kjøkkenpapir. Dryss over salt.

– Legg linsene over på en dyp tallerken, og løft andelårene opp av fettet og over på tallerken. Dryss over litt god olivenolje, litt maldon-salt og friterte urter. Digg mat er servert. Kos deg.

– Andefettet siler du gjennom en finmasket sil over i en passende kontainer. La avkjøle seg på kjøkkenbenken før du setter den i kjøleskapet til neste gang du skal confitere noe. Jeg har brukt mitt andefett mange ganger.

andecon02

 

LagreLagre

Mer snacks

1 kommentarer

Heia Mat – ANDECONFIT MED SØTPOTETMOS september 19, 2017 - 17:16

[…] fett og digg at smaksløkene blir viltre bare av å tenke på det. Aller best blir det om man confiterer de selv, men det er faktisk overraskende høy kvalitet på flere av de ferdige utgavene også, og da er […]

Det går ikke å kommentere