Hjem VIN TIL MATENRØDVIN NOEN SNASNE VINFLASKER

NOEN SNASNE VINFLASKER

av Espen Nersveen

Vinens verden er enorm, og selv om man er som meg og har en forkjærlighet for vin fra de klassiske områder i Europa så er det nesten uendelig med go’saker å smake på. Det er ofte spennende vin-arrangementer i Oslo, og det å delta på messer hvor man kan smake mye på kort tid er særdeles lærerikt. Jeg var nylig på Vinfeber, en vinmesse i regi av Moestue Grape Selections, og der kom jeg over flere snasne vinflasker. Mine favoritter deler jeg nå her med dere.

comando

DELIKAT OG ELEGANT FRA SPANIA

Vi begynner i Spania, en hylle jeg sjelden besøker når jeg er på vinmonopolet. Men dette nye samarbeidsprosjektet er rett og slett uhyre spennende, og vinene er ekstremt delikate. Comando G er samarbeidsprosjektet som består av tre forskjellige vinmakere med base i en provins litt vest for Madrid. De lager viner på Grenache fra østvendte vinmarker ca. 1000 meter over havet. Viner som oser av eleganse og friskhet. Ingen nye fat og ingen overmodne aromaer i sikte. Bare ren frukt, eleganse og balanse. Pur vinglede. Dette er virkelig løp og kjøp.

Comando G La Bruja de Rozas 2014 | 235,-
Ekstremt delikat, floral og mineralsk Grenache fra Spania. Det er silkemyk rødbærsfrukt, et hint av urter, en saltaktig mineralitet og en lett krydret og deilig finish med finpolerte tanniner. Snasen og lettdrikkelig.

Comando G Rozas 1er Cru 2014 | 325,-
En sval, delikat og fruktig duft. Fortsatt floral og elegant med bringebær og noe mørkere bær. Noe krydder og et touch av noe vegetalt. Ren frukt, tydelig struktur, god konsentrasjon og flott lengde, med pent integrerte tanniner. Heia Spania.

crozes

SYRAH FRA CROZES HERMITAGE

Neste stopp er i nord-rhône, området Crozes Hermitage og druen Syrah. Alain Graillot er en forholdsvis fersk vinmaker som startet produksjonen med innkjøpte druer før han gradvis kjøpte opp sine i dag 20 hektar med vinmark. Han driver økologisk og høster druene for hånd. Domaine de Lises drives av hans sønn Maxime og hans 6,5 hektar vinmark.

Domaine de Lises Crozes Hermitage 2013 | 264,-
En veldig typeriktig Crozes Hermitage som dufter fantastisk, følger opp i munn og sitter lenge. En rik nese med mørke skogsbær, animalske noter og noe krydder og urter i bakkant. Delikat, frisk og saftig i munn. Flott konsentrasjon i frukten, lett spicy. Delikate tanniner og god lengde. Drikker godt.

Graillot Crozes Hermitage La Guiraude 2013 | 400,- (kommer 1. mai)
En skikkelig go’bit. Saftig og juicy, men samtidig konsentrert og strukturert. Klassisk Syrah på duft med mørke skogsbær, pepper og animalske noter. Frukten oppleves ekstremt ren, og er fløyelsmyk i munn. Hint av vanilje i bakkant. Energisk og strukturert. Fin syrlighet, pent integrerte tanniner og god lengde.

poderi

PODERI COLLA I PIEMONTE

Så skal vi til Piemonte, og til produsenten Poderi Colla. Colla-familien har lange røtter i Piemonte, men vinhuset Poderi Colla ble først etablert i 1994. De har tre eiendommer med tilhørende vinmark. Cascina del Drago rett utenfor Alba, der vinifikasjonen finner sted, Tenuta Roncaglie i Barbaresco og Tenuta Dardi le Rose i Bussia-dalen like ved Monforte. Jeg var så heldig å få besøke de i Monforte for noen år siden og fikk da også hilse på gamlefar Beppe Colla som er en legende å regne i Piemonte.

De har i dag 27 hektar vinmark, og en produksjon på rundt 150.000 flasker. De produserer viner i en stil jeg personlig liker godt med ren frukt bygget på et solid og robust fundament. En tradisjonell vinstil.Poderi Colla Bricco del Drago 2010
 | 250,-
Dette er Dolcetto (85% dolcetto, 15% nebbiolo) i øvre sjiktet. Fersk, saftig og leskende mørk frukt, med solid bærende struktur i underkant. Fin fylde og flott frukt. Syrlig og fast avslutning. En ekstremt matvennlig vin som kan matche fint med rødt kjøtt, pasta og pizza.

Poderi Colla Barbaresco Roncaglie 2012 | 380,-
En delikat, feminin og elegant nese preget av roseblader og rødbærsfrukt. Vinen tar med seg den lette og nesten transparente fruktigheten inn i anslaget, før strukturen fra vinmarken og teksturen fra Nebbiolo-druen tar tak. Tørr og fast avslutning med fin syrlighet.

Poderi Colla Barolo Bussia Dardi Le Rose 2011 | 450,-
Typeriktig, åpen og rødbærsfruktig nese. Elegant og floral med mineralske innslag. Syrlig og delikat i munn med særdeles ren og fint konsentrert frukt. Tight avslutning vitner om stort lagringspotensiale. En skikkelig deilig Barolo fra en topp vinmark.

cahors

JUICY MALBEC FRA CAHORS

Siste stopp på ruta er sør-vest i Frankrike, og ønologen Fabien Jouves som styrer skipet Mas del Périé. De har 15 hektar vinmark som håndteres med biodynamiske metoder. De holder hus i en liten landsby i Cahors. Jouves jobber med druen Malbec og ønsker å produsere viner med ren frukt og raffinement. Vinene hans fremstod ukompliserte, svært delikate og med flott og ren frukt. Absolutt å anbefale om man ønsker noe lettdrikkelig og saftig som samtidig har substans.

Fabien Jouves Tu Vin Plux aux Soirées 2014 | 179,-
En deilig, leken og ukomplisert vin. Rik, sødmefull og flørtende nese. Flott frukt som er leskende, frisk og delikat. Mineralrik og urtete. Saftig og juicy.

Mas del Périé Cahors Les Escures 2014 | 186,-
Fortsatt lekent med sødmefulle, saftige kirsebær som kaster seg mot deg. Noe vegetalsk og animalsk på duft. Livlig, frisk og ren frukt, med lett syrlig finish.

Mer snacks