Hjem MINE OPPSKRIFTERDESSERT OG KAKER ENKEL SITRONTERTE MED MARENGS

ENKEL SITRONTERTE MED MARENGS

av Espen Nersveen
En sitronterte på tungen er som en pil fra amor midt i hjertet. Følelsene tar overhånd og jeg kjenner en lett forelskelse for denne terten som balanserer det søte og det syrlige på ypperlig vis. Ordentlig søt med en underliggende bittersyrlighet og lett sprø på bunn. Hmm, beskriver jeg terten eller frua nå tro? Denne varianten er ekstremt snasen, og samtidig veldig enkel å lage. Det er terta si det.

Jeg har tidligere lagt ut en oppskrift på sitronterte med italiensk marengs, og selv om den også var uhyre god så var oppskriften fra Heston Blumenthal og da faller fort raskt og enkelt ut av ligninga. Denne varianten derimot er helt på høyden smaksmessig, men langt enklere å sette ihop.

sitronterte02

 

Jeg brukte en terteform på 28 cm, og jeg vil absolutt anbefale en med løs bunn. Da er det lekende lett å få terten ut av formen når den er ferdig stekt og dandert.

INGREDIENSER

  • PAIBUNN
  • 300 g hvetemel
  • 200 g kaldt smør i terninger
  • 100 g melis
  • 1 egg
  • SITRONKREM
  • 2 dl ferskpresset sitronsaft
  • 160 g sukker
  • 2 hele egg
  • 6 eggeplommer
  • 1 ss maisenna
  • 120 g kaldt smør i terninger
  • MARENGS
  • 4 eggehviter
  • 40 + 140 g sukker

SLIK GJØR DU DET

– Vi begynner med tertebunnen. Smuldre sammen mel, melis og smør enten for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Jeg synes det er like greit å gjøre det for hånd, tilsett egget og bland og kna det til en deig. Pakk den i plastfilm og legg den i kjøleskapet i minst 1 times tid, gjerne allerede kvelden i forveien.

– Ta ut deigen og legg den mellom to bakepapir. Kjevle den ut til et par mm tykkelse (må muligens romtemperes noe før det lar seg gjøre), og legg den over i en terteform. Dekk til eventuelle sprekker og hull i deigen. Prikk bunnen med en gaffel og sett den kaldt i 30 minutter. Dekk bunnen med aluminiumsfolie og fyll den med tørkede erter, mynter, ris eller noe annet som vil hindre bunnen fra å heve og kanten fra å trekke inn fra terteformen.

– Varm opp ovnen til 180 grader og stek tertebunnen i 10 minutter. Fjern folien med innhold og stek videre til bunnen har fått en lett gyllen farge. Hos meg tok det ganske nøyaktig 15 minutter. La den stå og kjøle seg ned på kjøkkenbenken.

sitronterte03

 

– I en kjele så visper du sammen sitronsaft, maisenna, sukker, hele egg og eggeplommer. Visp hele tiden mens du varmer det opp mot kokepunktet. Idet det begynner å småboble i kjelen så visper du i 30 sekunder til før du tar kjelen vekk fra varmen. Nå er kremen blitt fyldig og fin. Tilsett smøret og rør dette inn i den varme sitronkremen. Hell sitronkremen over i den stekte tertebunnen, og sett den i kjøleskapet i 2 timer til kremen er stivnet.

– Pisk sammen eggehviter og 40 gram sukker til en halvstiv marengs. Tilsett resten av sukkeret og pisk den helt stiv. Marengsen kan smøres utover terten eller du kan bruke en sprøytepose og få det enda mer fænsi. Siden jeg er en så jæskla jordnær type velger jeg selv å smøre det utover med en sleiv før jeg svir av marengsen med en gassbrenner.

– Sånn, da er terten klar for momsing. Fråtsetime. Kjærligheten til sitronen er en evigvarende romanse.

 

Mer snacks

30 kommentarer

Johanne november 23, 2015 - 14:28

Hei! Bruker du hele deigmengden til denne mengden fyll?

Vennlig hilsen Johanne

Reply
Espen Nersveen november 24, 2015 - 10:44

Nei, det blir litt deig til overs. Jeg bruker litt deig til å reparere, og av og til lager jeg en liten miniterte ved siden av.

Reply
Nina januar 27, 2016 - 10:51

Hei,
Kjøpte en slik en i mathallen og den var kjempe god. Har lyst til å bake den selv.
Mitt spørsmål er trenger man ikke å steke marengsen?
Og risen som må legges i terten, skal det være ukokt ris?

Reply
Espen Nersveen januar 27, 2016 - 13:06

Marengsen stekes ikke nei, den er ferdig når den er pisket. Og risen er ukokt, men du kan gjerne bruker erter, bønner, kronestykker. Det som er viktig er at det fyller bunnen, og har såpass med vekt at bunnen ikke hever nevneverdig under steking.

Reply
Nina januar 27, 2016 - 11:28

Jeg har ikke gassbrenner 🙂

Reply
Espen Nersveen januar 27, 2016 - 13:07

Man brenner av marengsen i hovedsak for det visuelle, så det trenger du ikke, men ønsk deg gjerne det til bursdag. Er en morsom gadget. 🙂

Reply
Britt Tove Hjortland februar 19, 2016 - 17:35

Denne må prøves ? Har gått til innkjøp av former + gassbrenner, lurer på om dette går veien ?

Reply
Espen Nersveen februar 20, 2016 - 11:51

Kult. Dette går nok fint, men sørg for å holde litt avstand med gassbrenneren i starten og sveip flammene fort over kaken. Blir fort svart. 😉

Reply
Britt Tove Hjortland februar 21, 2016 - 09:20

Ok, takk for tipset ?

Reply
Erlend Volden februar 27, 2016 - 22:02

Alternativ til brenner er jo bare å gjøre som du gjør med svora på ribba. Max guffe rett under grillen.
Funker fint!
Dødsdigg oppskrift!

Reply
Espen Nersveen februar 28, 2016 - 10:27

Grille marengs. Crazy ass.

Reply
Britt Tove mars 3, 2016 - 09:22

Mission completed 🙂 Tertene ble veldig bra, såg knallgod ut (lagde flere små istedenfor en stor), kjekt å kunne “imponere” venner og familie 😀

Reply
Espen Nersveen mars 3, 2016 - 09:25

Så bra da. Alltid stas å imponere. 😉

Reply
Ingjerd april 5, 2016 - 08:02

Du har en kjempeflott blogg med nydelige oppskrifter! Kan anbefale å erstatte litt av melet med mandelmel. Gir en god crunch og smak?

Reply
Espen Nersveen april 27, 2016 - 11:14

Takk takk, mandelmel er en fin ide. 😉

Reply
Ingunn august 2, 2016 - 01:11

Hvor lang tid i forveien kan man lage denne kaka? Vil den forsatt være fin etter 2 dager?

Reply
Espen Nersveen august 2, 2016 - 08:24

Det burde absolutt gå fint. Når jeg en sjelden gang har rester fra denne kaken så momses den over flere dager. 🙂

Reply
Linn desember 31, 2016 - 14:00

Kan man bruke potetmel i stedet for maizenna?

Reply
Iben februar 27, 2017 - 20:32

Hei! Bor i Danmark og finner ikke maisenna.. har du noen forslag til hva jeg kan erstatte det med? 🙂

Reply
Espen Nersveen mars 2, 2017 - 08:42

Hei
Rart du ikke finner Maisenna i Danmark, kanskje det heter noe annet bare? Maismel? Du kan muligens erstatte med potetmel, men det har jeg ikke prøvd så vet ikke om det virker og hvor mye du må bruke.

Reply
Iben mars 1, 2017 - 14:24

oog tåler paien med marengsen på noen timer i kjøleskapet før jeg brenner den og serverer?

Reply
Espen Nersveen mars 2, 2017 - 08:43

Paien tåler fint å stå litt i kjøleskap ja, det går fint.

Reply
Iben mars 2, 2017 - 16:26

fant maisenna! Måtte bare reise over halve København til en av byens to menyer 😉 nå blir det pai!

Reply
Espen Nersveen mars 4, 2017 - 09:59

Gi lyd om hvordan den ble da? Dette er en av mine favoritter.

Reply
Iben september 13, 2019 - 19:27

Huhei, her kommer jeg igjen over to år senere gitt! 🙂

Mye som har skjedd de to siste årene, men denne oppskriften ble og er fortsatt en av mine absolutte favoritter og lages flere ganger i året til festlige lag. Vil bare si tusen takk for alle de fantastiske oppskriftene du deler! Og liker godt at vin har blitt et enda mer sentralt tema på bloggen de siste årene. Go Espen!

Reply
Anne Lena mars 10, 2018 - 21:34

Denne har jeg laget atter en gang i dag og den blir like fantastisk hver gang. Super oppskrift 🙂

Reply
Ida desember 23, 2018 - 09:54

Årlig julevennemiddag, med alt fra hummersuppe, rypetartar og torsk – til denne sitronterten som ALLTID blir suksess! Selv de som normalt har all selvdisiplin i verden, kom ut på kjøkkenet og lurte på om det var mulig å få et liiiiite stykke til!

Reply
Espen Nersveen desember 23, 2018 - 21:58

Så hyggelig å høre. Sliter med å beherske meg selv jeg når den står på bordet.

Reply
SITRONKAKE I BRØDFORM – Heia Mat april 27, 2019 - 09:59

[…] av mine mest populære oppskrifter på denne bloggen er faktisk en søtsak med sitron, nemlig en sitronterte med marengs. Den er superenkel og superdigg. Men jeg blir ikke overrasket om denne rakkeren av en oppskrift […]

Reply
Jenny mai 27, 2019 - 13:52

Hvor lenge kan man ha den i kjøleskapet med marengs på, skal ha den i en konfirmasjon så lurer på om man kan ta marengsen på kvelden før. 🙂

Reply

Legg igjen en kommentar til Nina Avbryt

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.