Hjem VIN TIL MATENRØDVIN ROAGNA REGJERER

ROAGNA REGJERER

av Espen Nersveen

Luca Roagna kom med i familiens vinproduksjon i 1990, og ble med det femte generasjons vinmaker, men det var først i 2001 at han overtok ansvaret. Han har i relativt ung alder etablert seg som en av de virkelige premissleverandørene i Piemonte. En tradisjonalist, men samtidig en innovatør. Jeg fikk nylig muligheten til å smake meg gjennom hele hans 2008-årgang samt noen årganger av hans bauta Chrichet Paje.

En svært viktig faktor i Roagnas vinmarker er biodiversitet. Et mangfold av urter, gressarter, insekter og mikro-organismer sørger for at vinstokkene alltid er omringet av et frodig kaos, og det er umulig ikke å kjenne igjen en Roagna-vinmark. Naturen lager selv de beste druene, mener Roagna, og behandler vinmarken som en skog. Gjødsling er selvfølgelig helt uaktuelt, det samme er enhver form for sprøytemidler.

Roagna sine viner lages i tradisjonell stil med sen innhøsting og spontangjæring. Druene håndplukkes og presses forsiktig uten stilker. Maserasjonstiden er svært lang og varierer fra 60-90 dager før vinen blir lagret i minimum 5 år på store gamle eikefat. Chrichet Paje får hele 8 år. Vinene til Roagna har alle det til felles at de er ekstremt lagringsdyktige, men med godt med luft så drikker de overraskende fint også nå. Dog skal man ha ganske høy terskel for både syre og tanniner. Men med noe rustikt tilberedt kjøtt, smaksrike pastaretter, sopp, trøfler og parmesan på bordet så er det aldri feil med Roagna i glasset. Fra sine 13 hektar vinmark produserer de 60.000 flasker i året, men de kjøper også inn rundt 200.000 liter til serien Selezione di Luca Roagna.

Vinstokkene i Roagna sine vinmarker er tildels svært gamle, og nyplanting foregår ved deling av eksisterende planter istedet for innkjøp av kloner. Det første vineriet lå midt i landsbyen Barbaresco, men nå har de etablert seg i Castiglione Faletto som ligger midt i Barolo DOCG. Jeg var selv på besøk hos Luca i Barbaresco i fjor høst, og fikk både en omvisning rundt i de forskjellige vinmarkene samt en tur i kjelleren med innlagt smaking. En ekstremt entusiastisk og lidenskapelig fyr som i tillegg lager noen av Piemontes fremste viner. Sånne folk liker man.

Her kan du se en liten filmsnutt som ble satt sammen fra denne turen.

Roagna Barolo 2008
Klar og ren nese med aromaer av brunt lær, sopp, underskog og urter. Middels fyldig. Mørke aromaer av lakris og tjære. Solid strukturert med mørkt midtparti, kraftig syre og finslepte tanniner. God lengde.

Vinen er laget på Nebbiolo (100%) fra 25-50 år gamle stokker fra monopolvinmarken La Pira i landsbyen Casteglione Falleto.

Roagna Barolo La Pira
Dyp mørkrød, leskende og sødmefull frukt, lakris, eukalyptus, medisinskap og roseblader. Lett parfymert. Solid struktur, fint balansert og med en fin utvikling i munn. Vinen er noe bredskuldret, men bærer bra. Flott lengde med finslepne, men tydelige tanniner og integrert syre. Touch av alkohol og krydder i finish.

Vinen er laget på Nebbiolo (100%) fra 35-40 år gamle stokker fra monopolvinmarken La Pira i landsbyen Casteglione Falleto.

Roagna Barbaresco Paje 2008
Noe dempet, kjølig og lett jordlig nese. Deilig sursøt frukt, kjøttfull. Intens struktur, kraftig, men samtidig presis og linjær. Nydelig balansert og flott lengde. Tette, men integrerte tanniner og stødig syre. Noe lukket.

Vinen er laget på Nebbiolo (100%) fra den historiske vinmarken Paje i Barbaresco. Roagnas del er på 1,84 hektar med sørøstlig eksponering på 250 moh.

Roagna Barbaresco Asili Vecchie Viti 2008
Nydelig, solmoden og frisk frukt på nesa. Jordlig og mineralsk. Slank, elegant, delikat og tilnærmet feminin. Stilren, stram og smal, men med god konsentrasjon. Plenty med kirsebær og roseblader i munn. Tighter seg til solid i avslutningen med intens syre og livlige tanniner. Flott lengde.

Vinen er laget på Nebbiolo (100%) fra 55+ år gamle vinstokker fra en 0,23 hektar stor parsell i vinmarken Asili. Kun 1200 flasker produsert.

Roagna Barbaresco Montefico Vecchie Viti 2008
Tiltalende, leken og rødbærspreget duft. Floralt, svalt og kjølig. I munnen er den ekstremt elegant og fokusert. Linjær og presis. Delikat rødbærsfrukt, glatt som silke. Fantastisk konsentrasjon, solide strukturerte tanniner. Flott lengde. Flott vin.

Vinen er laget på Nebbiolo (100%) fra 55+ år gamle stokker fra en 0,24 hektar stor parsell midt i Montefico-amfiet. Kun 1200 flasker produsert.

Roagna Barbaresco Chrichet Paje 2004
Noe dempet. Solmodne bringebær og fantastisk mineralitet. Et slør av røyk. Struktur, konsentrasjon og balanse er helt strøkent. Plenty med finesse og eleganse iblandet voldsom kraft. Mørke aromaer av lær, lakris og tjære. Tight i finish med delikat syre, finkornete, slepne tanniner og ekstrem lengde. Lagringsprosjekt. En perfekt gave til de hittil ikke påtenkte barnebarna.

Vinen er laget på Nebbiolo (100%) fra den historiske vinmarken Paje i Barbaresco. Chrichet Paje kommer fra en 0,52 hektar stor kalkholdig parsell med 60 år og eldre stokker fra denne vinmarken. Lages kun i eksepsjonelle år. Kun 1680 flasker produsert.

Roagna Barbaresco Chrichet Paje 1999 Magnum
Vi var også så heldige at vi fikk smake en Chrichet Paje 1999 fra Magnumflaske.
Kompleks og dyp nese. Svært animalsk med lær, tobakk, sopp og røyk som fremtredende aromaer. Sinnsyk konsentrasjon, men allikevel sval. Nydelig mineralitet. Intens fruktighet, mørk rålakris og svart tjære. Perfekt balansert. Tanniner og syre er høyst tilstede, men pent integrert. Livlig, ungdommelig, men allikevel utviklet. Ekstrem lengde.

Vinen er laget på Nebbiolo (100%) fra den historiske vinmarken Paje i Barbaresco. Chrichet Paje kommer fra en 0,52 hektar stor kalkholdig parsell med 60 år og eldre stokker fra denne vinmarken. Lages kun i eksepsjonelle år. Kun 1680 flasker produsert.

Mer snacks

2 kommentarer

May Kristin september 19, 2014 - 22:37

Jeg har også vært på besøk hos Luca i Barbaresco. Herlig fyr, enda herligere vin 🙂

Det går ikke å kommentere