Hjem MINE OPPSKRIFTERFUGL CONFITERTE ANDELÅR

CONFITERTE ANDELÅR

av Espen Nersveen
Andeconfit, eller confiterte andelår, har vært en favoritt hos meg lenge, og jeg bestiller det ofte ute når jeg vil ha en smaksrik, fyldig og rustikk rett. Så da var det jaggu på tide at det kom ut en oppskrift på det her på bloggen. Det er nemlig helt sinnsykt digg, og ekstremt enkelt.

Confitering er en eldgammel konserveringsteknikk som går ut på at man tilbereder maten dekket av fett eller olje, og når dette settes kaldt så holder maten seg like godt i ekstremt lang tid. Men det tilfører også en nydelig smak, samt at maten blir både mør og saftig. Og det beste er at andefettet kan brukes gang på gang, du bare siler det etter bruk og setter det kaldt. Jeg hiver bare mat som er muggen eller lukter surt, og inntil andefettet gjør det så fortsetter jeg å bruke det.

Tiden er jo vår tids tvangstrøye, så en oppskrift som krever både forarbeid og flere timer med tilberedning skremmer jo bort stort sett det som fins av folk som leter etter middagstips på nettet. Det er voldsomt synd, for retter som denne, som krever litt tid, smaker alltid fantastisk og er stort sett svært enkle å lage. Andelår får du tak i på de fleste butikker som har fjærprodukter utover Prior sine. Andefett også, det kommer ofte i pakke á 1 kg, og det holder til å dekke en 6 lår hvertfall.

Så dra en Houdini, riv av deg tvangstrøyen, ta en tur i en velassortert matbutikk og server andelår i helgen. Garantert suksess.

andeconfit02

INGREDIENSER

  • 1-2 andelår pr. pers
  • andefett (ev. solsikkeolje)
  • hvitløk
  • ferske urter
  • salt
  • poteter
  • pastinakk
  • sellerirot
  • matfløte
  • smør

SLIK GJØR DU DET

– En ting som jeg mener er essensielt for å få best mulig smak er å salte lårene i forkant. En god dose salt, noen knuste hvitløksfedd og litt grovkutta urter gnis godt inn i lårene og legges i kjøleskapet i en brødpose eller lignende. De kan gjerne ligge over natten, men 6 timer holder fint.

– Før confitering skyller du lårene godt for å fjerne eventuelle saltrester og tørker de med kjøkkenpapir. Lårene legges i en ildfast form sammen med noen pepperkorn, hvitløksfedd, urter og eventuelle andre smaksgivende godsaker.

– Lårene dekkes så med andefett. Dersom det er komplett umulig å få tak i så kan du bruke solsikkeolje, men gjør en innsats for å få tak i fett først da. Når andefettet er kaldt så er det i fast form, og det kan kanskje være vanskelig å vite mengden som behøves, så om det er første gang du lager dette så kan du godt smelte fettet i ovnen først for så å helle det over lårene.

– Den ildfaste formen settes så inn i ovnen, og hvilken temperatur du velger å steke det på avhenger litt av tiden du har tilgjengelig. Jeg pleier å ha det på 150 grader i ca 2 timer. Da småputrer fettet og kjøttet blir ekstremt saftig og smaksrikt. Ser også oppskrifter på 100 grader i 5 timer osv, men ser ikke noen ekstra gevinst i det.

– Lårene er ferdig når du med letthet kan dytte kjøttet av benet. Da har du to valg, enten legger du både lår og fett i en tett beholder og setter det hele kaldt. Da kan det stå slik i månedsvis uten problemer. Når du så skal spise det bare løfter du lårene ut av fettet og steker de i noen minutter i panne eller i ovn på høy temperatur for å få det gjennomvarmt og gi det sprøtt skinn.

– For oss utålmodige som vil ha maten med engang så gjør du det samme. Ta lårene ut av fettet, og legg de på en rist eller i en annen form. Sett stekeovnen på maks temperatur, og når ovnen er varm steker du lårene med skinnet opp i 10-15 minutter. Da har du noen sinnsykt deilige andelår med mørt og saftig kjøtt og knasende sprøtt skinn. Andefettet siler du over i en lufttett beholder og settes tilbake i kjøleskapet. La det gjerne kjøle seg ned på kjøkkenbenken litt først.

andeconfit03

– Andelår er godt med en rekke tilbehør, klassisk bønnecassoulet, noen friske grønnsaker og smørdampet nykål eller med en rotpuré og poteter. Jeg lagde en puré på pastinakk og sellerirot. Disse grovkuttes og kokes møre i vann som akkurat dekker. Når det er mørt så kjører du det med en blender og sper inn litt smør og fløte til fin konsistens. Smak til med salt og pepper.

– Potetene kuttes i grove biter og kokes i saltet vann i 5-10 minutter. Potetene stekes så videre i panne med en god dæsj andefett. Nam.

– Siden dette er en ganske fettrik og aromatisk matrett så krever den en vin med saftig og gjerne litt sødmefull frukt samt frisk syre for å skjære gjennom fettet. En vin fra Piemonte laget på barbera-druen utmerker seg dermed som en god match. Jeg plukket frem en barbera fra billigkroken i kjelleren, en Barbera d’Alba Donna Margherita av Giovanni Rosso til 160 kroner. Ikke den mest komplekse vinen på markedet, men en innbydende, saftig og fruktdreven vin med god syrekvalitet som matchet maten fint.

andeconfit04

Mer snacks

42 kommentarer

Ørjan oktober 18, 2013 - 09:13

Nydelig Espen!!

Espen Nersveen oktober 18, 2013 - 10:40

Takk skarru ha Ørjan.

art oktober 18, 2013 - 09:23

Dette må vel gjøre seg ypperlig sous vide?

Espen Nersveen oktober 18, 2013 - 10:43

Dette kan i aller høyeste grad gjøres sous vide ja. Ser at tendensen der ofte er 10-12 timer på 78 grader. Så krispes opp i ovn.

Kent R. Eikebø oktober 18, 2013 - 11:36

Fett! Dette skal prøves – riktig god helg, Espen

Espen Nersveen oktober 18, 2013 - 12:57

Godt å høre. God helg!

Magne D. Antonsen oktober 18, 2013 - 14:56

Digg!

Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange lesere? Ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

🙂

Espen Nersveen oktober 18, 2013 - 16:44

Så flott a Magne. Andeconfit til folket. 😉

Marianne oktober 18, 2013 - 17:58

Hei!

Takk for fin oppskrift:-)

Andeconfit er en av mine favoritter. Hvis du vil prøve litt annerledes tilbehør, kan jeg anbefale følgende: Risotto milanese (m/safran), haricot verts (lett forvellet, slik at de beholder sprøheten, m/sitron og salt) & småløk i rødvinssirup (m/sukker og stjerneanis). Det blir en perfekt blanding av fett, salt, søtt, syrlig og crispy – samt en flott fargebombe! Om jeg må få si det selv… 😉

Espen Nersveen oktober 18, 2013 - 18:11

Mye fine forslag her, andeconfit er en ekstremt anvendelig og fleksibel råvare. Er jo utrolig deilig med asiatiske smaker også. 🙂

Maria oktober 19, 2013 - 09:31

Herlig!!!! Endelig en enkel & fantastisk oppskrift. Takk for at bloggen din finnes. EXCEPTIONAL…

Espen Nersveen oktober 19, 2013 - 10:31

Tusen takk Maria. Håper retten faller i smak.

Giovanni Rosso Barbera d’Alba Donna Margherita 2011 | Heia Mat oktober 21, 2013 - 08:55

[…] Den deilige syren vil bryte fint, og matche bra, med fett- og smaksrik mat. Vi drakk den til confiterte andelår og det taklet vinen fint. En deilig kombinasjon. Vinen vil nok også drikke fint til retter av […]

Ingerd oktober 21, 2013 - 14:05

Dette ser jo herlig ut, men tviler på at jeg får tak i ande- fett. Godt gjort å finne lårene her i byen…:) Er det noe jeg kan erstatte det med?

Espen Nersveen oktober 21, 2013 - 14:27

Dette er herlig. 🙂
Dersom du ikke får tak i andefett så kan du bruke solsikkeolje, dette gir jo ikke like mye smak som andefett, men er allikevel et fullgodt alternativ.

Anders oktober 21, 2013 - 18:16

om jeg ikke tar feil mener jeg man får kjøpt andefett på Meny butikker, man får hvertfall kjøpt andeconfit der med andefett i seg fra Gårdsand den er også veldig god 🙂

Espen Nersveen oktober 21, 2013 - 19:02

Den fra Gårsand er vel ferdig konfitert tror jeg? Altså at lårene er ferdig kokt, men at de fortsatt ligger i fettet? Det fettet kan jo brukes på nytt siden.

Ellen oktober 22, 2013 - 05:30

Oh Lord, dette må prøves! Omnomnom! Takk for en enkel og oversiktlig oppskrift 😀

momin4inch oktober 22, 2013 - 13:59

En «velassortert» butikk??!! Slikt finnes jo ikke i Norge lenger. Selv om noen butikker blir større og prisene høyere, er det den samme «skiten» over alt.
Jeg er så møkk lei av disse store kjedene som eier Meny, Ultra, Kiwi, Rema, Rimi, Joker etc.etc.etc. og alle selger samme møkkamat som DE har bestemt at jeg skal spise!
Har i årevis prøvd å finne andre butikker med et bredere sortiment, og det er ikke det at lommeboken på noe sett og vis er velfylt, men jeg er villig til å betale for ordentlig mat. Ikke «fabrikkmat» eller halvfabrikata over en lav sko.
Pls.(!) gi meg eksempler på en godt «velassortert» butikk i Oslo eller omegn!

Espen Nersveen oktober 22, 2013 - 14:03

Selv handler jeg alle de mindre tilgjengelige produktene på Maschmanns på Skøyen, men Mathallen har jo også mye bra.

ståle januar 1, 2020 - 16:35

Bare å gå til Jacobs på Holtet…..det du ikke finner der har du ikke behov for…

Cecilie oktober 22, 2013 - 17:21

*Vann i munnen* Takk for velskrevet oppskrift – jeg setter pris på noen språklige krumspring sammen med ren fakta. 🙂
Denne skal defintitvt prøves, av ei som akkurat har oppdaget matlaging med and på hjemmebane.

Espen Nersveen oktober 22, 2013 - 20:29

Takk du. And er topp på hjemmebane. 🙂

Ingerd oktober 23, 2013 - 09:29

Hei momin4inch! Hvis du synes utvalget av matbutikker er dårlig i Oslo bør du ta deg en tur til resten av landet! Her i Molde finner du en fiskebutikk, ingen slakter. Mega er gourmetbutikken vår.

Catrin oktober 23, 2013 - 19:22

Hei! Dette skal jeg helt klart lage. Har søkt litt på nett etter en oppskrift god, mørk, kraftig linsecassoulet (sånn på Le Puy-aktige linser) men kan ikke finne det. Har du tilfeldigvis en god slik 🙂
Har sagt det før og sier det igjen: takk for god matblogg!

Espen Nersveen oktober 23, 2013 - 19:51

Så bra, andeconfit er snacks. Jeg har en oppskrift på linser, men hvorvidt den kan kalles kraftig vet jeg ikke. Men den er god. 🙂

Her er den!

Nyhetsblogg oktober 23, 2013 - 22:05

Veldig bra blogg! : )Ditt innlegg er lagt i vår Nyhetsblogg! : )

Vilde november 3, 2013 - 13:31

Ble suksess første gang jeg lagde dette. Nydelig oppskrift. Jeg smelta fett fra en hel and, men det holdt dessverre ikke til å dekke lårene. Brukte litt solsikkeolje i tillegg.

Har du prøvd de ferdigconfiterte lårene fra Gårdsand? Vil du i så fall anbefale de? Blir jo i så fall en fantastisk helgemiddag de gangene man har dårlig tid.

Espen Nersveen november 4, 2013 - 08:19

Supert.

Jeg har ikke prøvd de nei, meget mulig at de er gode de, men jeg liker jo å lage ting selv jeg da. 😉

Janne november 14, 2013 - 19:29

Hei! Umulig å finne kun andelår der jeg bor, men det går kanskje like bra å dele en hel and i fine stykker og confitere det også? Takk for morsom og inspirerende blogg, gleder meg til å prøve ut mange av oppskriftene dine! Hilsen Janne.

Espen Nersveen november 20, 2013 - 19:38

Heisann
Andebryst er ikke så egnet for konfitering da dette er et mørt stykke i utgangspunktet. Men du kan jo kjøpe en hel and, steke brystene i panne og konfitere lårene. Jeg har oppskrift på begge metodene. 🙂

Liv januar 23, 2014 - 17:40

Hei Espen, jeg skal lage confit lørdag og ramlet over oppskriften din. Kan du si noe om hva slags urter du bruker til dette?
Og i Oslo har de andefett på Meny, og på Ultra (eller Centra) på Colosseum. Jeg kjøper på verdens beste slakter, Strøm-Larsen på Torshov. 🙂

Espen Nersveen januar 23, 2014 - 19:42

Det blir en fin lørdag. 🙂
Jeg pleier å bruke timian eller rosmarin. Mine favoritt-urter.

Lykke til.

Andeconfit Sous Vide | Heia Mat februar 14, 2014 - 12:23

[…] hyppig bestiller ute om jeg spiser på en fransk bistro. Jeg har tidligere lagt ut oppskrift på andeconfit tilberedt i stekeovn, denne gang derimot havnet det i sous […]

Camilla januar 16, 2016 - 15:35

Med å sette kaldt, mener du I kjøleskap eller fryser.

Espen Nersveen januar 19, 2016 - 10:07

Kaldt i mitt hode er alltid kjøleskap, selv om fryser jo er enda kaldere. 🙂

Heia Mat – CONFITERTE ANDELÅR OG LINSERAGU februar 20, 2016 - 12:25

[…] som spenner fra salater, via tacos til så og si alt av asiatisk. Jeg har tidligere skrevet om andelår servert med rotmos og poteter, samt andelår tilberedt sous vide og servert som ferske […]

Anne Helga Joensen oktober 15, 2016 - 16:58

Har kjøpt ferdig confitert på Coop Obs. Fettet tas vare på til flere lår ☺

Espen Nersveen oktober 17, 2016 - 11:24

Godt er det uansett. 🙂

Arild desember 14, 2016 - 16:20

Hei
Det er vel ingenting i veien for å confitere hele anda?

Espen Nersveen desember 16, 2016 - 10:32

Kanskje litt praktisk vrient? Dessuten kan brystene fort bli tørre så er greiest å bare ta låra. De er best.

Ingunn januar 7, 2020 - 10:15

Hei, hva anbefaler du som forrett til denne retten?

Det går ikke å kommentere