Hjem VIN TIL MATENHVITVIN CALIFORNIAVIN FRA VINARIUS

CALIFORNIAVIN FRA VINARIUS

av Espen Nersveen

Vinimportøren Vinarius hadde denne uka en nyhetssmaking med vin fra California, og jeg var invitert. Jeg pakket ned solkrem, pass, dollars og forhåpninger i rumpetaska. Åja, ikke i selve California nei, men i en kjeller i Oslo Sentrum, hmm, okey. Mine subjektive smakspreferanser heller fort mot kjølighet, frisk frukt og mye syre. Som regel det motsatte av hva som tilbys fra de forente stater. Men jeg lot skepsisen bli igjen hjemme, og dro dit med åpent sinn. Og jaggu dro jeg ikke derfra med flere positive opplevelser, de deler jeg her med dere.

Jeg fokuserte i utgangspunktet på vin laget på druene Chardonnay og Pinot Noir for å se hvordan de står opp mot sine motstykker, og forbilder, fra Burgund. Noe var nye årganger av eksisterende produkter og noe var helt nye produkter. Felles for de alle er at de blir gjort tilgjengelig i bestillingsutvalget i november.

KISTLER VINEYARDS

En velrennomert og høyt verdsatt produsent med 24 hektar vinmark i Sonoma Coast, Dry Creek Valley og Russian River Valley, og alle er utelukkende dyrket med Chardonnay og Pinot Noir, hvis kloner er hentet fra nettopp Burgund. Druene presses hele og alle vinene blir vinifisert etter tradisjonelle Burgund-prinsipper. Vinene spontangjæres og kun franske eikefat (maks 40% ny eik) blir brukt.

KISTLER MCCREA SONOMA MOUNTAIN CHARDONNAY 2010

FAKTABOKS

 • Produsent: Kistler
 • Land: USA, California
 • Drue: 100% Chardonnay
 • Årgang: 2010
 • Alkohol: 14%
 • Utvalg: Bestilling
 • Varenummer: 521301
 • Pris: 499,-

 

SMAKSNOTATER

Klar, gyllengul farge. Bløt, fyldig og aromatisk nese med modne gule frukter og tropiske tendenser. Noe eikepreg er det, men det er fint inkorporert i vinen. Svært høy viskositet, altså en fyldig og kremete munnfølelse, som nesten fester seg i ganen. Smaker som pasjonsfrukt, honning, smør, nøtter og sitrondrops. Nydelig konsentrasjon, fin syrlighet og svært god lengde med et lett og behagelig bitterstikk i avslutningen. Nam.

Vinen har selvfølgelig en noe mer varm, moden og fatpreget stil enn kjølige burgundere som jeg personlig foretrekker, men jeg ble positivt overrasket over konsentrasjonen og kompleksiteten i aromabildet. Rett og slett en deilig vin. Hvorvidt den forsvarer prisen får være opp til hver enkelt å vurdere.
Denne årgangen er utsolgt, men 2011 kommer på polet i november.

KISTLER SONOMA COAST PINOT NOIR 2009

FAKTABOKS

 • Produsent: Kistler
 • Land: USA, California
 • Drue: 100% Pinot Noir
 • Årgang: 2009
 • Alkohol: 14%
 • Utvalg: Bestilling
 • Varenummer: 520901
 • Pris: 449,-

SMAKSNOTATER

En klar mørkrød farge. På nesen er det også mørkerødt med innslag av moreller med en krydret og lett animalsk profil. Anslaget er både friskt og slankt med floralitet og rødbærsfrukt. Middels fyldighet med et ganske så rustikt preg. I munnen oppleves frukten litt mørkere, men med en nydelig, fersk, saftig, elegant og sødmefull karakter. Nyanser av lakris, krydder og mørkerøde roseblader er også tilstede. En fin syre er integrert i avslutningen og vinen har en svært god lengde. Noe alkoholpreg i ettersmaken, men totalt sett en veldig fin Pinot Noir.

Jeg smakte meg nylig gjennom femten flasker fra Cote de Nuits i burgund og det hadde vært svært interessant å putte denne midt inn i denne flighten for å se reaksjonene.
Denne årgangen er også utsolgt, men 2012 kommer på polet i november.

kistlervin

OJAI VINEYARDS

Filosofien deres er å lage Burgund- og Rhône-inspirerte viner. Ojai har langtidskontrakter på kjøp av druer fra vinbønder i de beste og kjøligste terroirene i Santa Barbara.

Dette er en ny produsent for importøren, som blir gjort tilgjengelig nå i november, så de har enda ikke fått noe varenummer hos vinmonopolet. Jeg smakte meg gjennom alle deres fire viner og ble nysgjerrig for videre utforskning.
Vinene som var gjort tilgjengelig for oss og som også kommer på polet var Chardonnay Puerta Del Mar 2011, Chardonnay Santa Barbara 2012, Pinot Noir Santa Barbara 2012 og Syrah California 2011.

Fellesnevneren for alle var en ganske så kjølig og frisk stil. Slank fruktkarakter, behagelig og integrert syre og god lengde. Jeg opplevde de som ganske europeiske i stilen, og med en aromaprofil som jeg personlig satte pris på. Prisnivået var heller ikke skremmende med utpriser på 249,- til 279,- norske kroner. En produsent jeg kommer til å holde et øye med, og sannsynligvis skaffe meg et par flasker av.

ojai

BOGLE VINEYARDS

Bogle-familien har dyrket vin i Clarksburg, litt sør for Sacramento, siden 60-tallet. De har kontrakt med vinbønder som sprer seg over et vidt geografisk område, og de beste Pinot Noir-druene får de fra Russian River og Monterey. Bogle jobber økologisk med en rekke sertifiseringer, og etterstreber druetypiske viner.

Jeg ønsker å trekke frem Pinot Noir 2011 som jeg smakte og nøt. Vinen kommer i november og prisen er svært gunstige 169,- kroner. Dette var en fruktdreven, fersk, saftig og leskende Pinot. Ikke utpreget kompleks, men behagelig, svært tilgjengelig og med frisk rødbærsfrukt, slank munnfølelse og lett syrlig avslutning. Fine smaksnyanser med aromaer som jordbær og kirsebær. Noe lær, tobakk og fatpreg runder av smaksbildet. Myke tanniner.

Mine smaksløker konkluderte raskt med at dette er et godt kjøp.

bogle

(hovedfoto: www.kistlervineyards.com)

Mer snacks