Nå er det en hel måned siden vi kom hjem fra en uke i Piemonte, dette området i nordvest-Italia kjent for sin matkultur og sine fantastiske viner. Det var en tur som var ekstremt inspirerende, og et sted jeg definitivt kommer til å besøke igjen. Mange ganger.
Vi var 1 staut og 2 vanlige karer som dro på tur. En motebevisst, kaffekar som helst vil sitte på Stortinget, med et utseende som kombinerer sjarmør og terrorist på en helt unik måte. En skikkelig go’gutt med et noe lavt tyngdepunkt rent visuelt, reiseleder og vår mentor hva gjelder mat, vin, kjærlighet og livet generelt. Også meg da, han staute.
Formålet med turen var enkelt og greit, vi skulle spise oss enda feitere, og vi skulle drikke det vi kom over av god vin. Turen var godt planlagt på forhånd, og vi skulle innom en rekke vin-produsenter. Jeg nevner i fleng, «Le Piane» i Boca, «Produttori del Barbaresco» i Barbaresco, «Tenuta il Sogno» og «Scarpa» i Nizza Monferrato, «Poderi Colla» og «Poderi Aldo Conterno» i Monforte, «Massolino» i Serralunga og «Vajra» i Barolo.
Besøkene var fantastiske, vi tuslet i vinmarker, smakte fra ståltanker og smakte fra flaske. Gavmildhet, gjestfrihet og fine folk. Det er ingen overdrivelse å si at i Piemonte så er det mat og vin hvorhen du snur deg. I Norge må man ha mat og/eller vin som interesse, en hobby utenom det vanlige livet for å spise godt og drikke godt. Det er ingen i Piemonte som har mat og vin som hobby, det ligger i ryggmargen fra fødselen av.
Vi bodde to netter i La Morra, vi handlet kanin, steinsopp og grønnsaker på markedet i Asti og kokkelerte, sang og drakk i vår flotte, leide leilighet. Så gikk turen til Monforte og det mest unike hotellet jeg har bodd på, Saracca. Et eldgammelt bygg, pusset opp, 7 rom, restaurant, vinbar. Stedet å bo dersom man skal til området. Dæven døtte. Vi spiste oss ihjel, vi drakk Baroloer fra de 6 siste ti-år, det ble fuktig, det ble sent, og de to jeg reiste med delte seng. Men det lar vi ligge. What happens in Piedmont, stays in… etc.
Dette var en tur som fyret oppunder min interesse for vin, som fikk meg til å innse hvor essensielt mat og drikke er i nytelsen av livet, og som gjorde meg mer bevisst på hva jeg vil bruke tiden og pengene mine på her hjemme. Jeg vil anbefale alle som deler min interesse og lidenskap for mat, råvarer og vin til å ta turen til Piemonte. Påfyll. Av. Alt.
Takk for meg, sees snart.
14 kommentarer
herregud. take me there. NOOOOOOOOOOWWWWWWWW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mitt favorittsted på jorden!
Stikker innom i sommerferien vet jeg. Deilige bilder!
Hadde en lignende tur i Piemonte i August. Et besøk jeg ikke glemmer med det første. Var du innom vinkjelleren på Tornavento? 90 000 flasker!!
Var ikke i kjelleren der nei, det får bli neste gang. 90.000 er decent. 😉
Lengter tilbake – sånn helt uten videre! Flotte bilder!
Hei Espen!
Flott artikkel og bilder. Vi reiser som du vet 11 – 13 Oktober. Vi treffer blinkskudd som innhøsting og trøffelfestival som visstnok skal være ubeskrivelig bra.
Jeg reiser til Piemonte for å lukte på jord, sveve i vinåkere og sist men ikke minst. SPISE NEBBIOLO til frokost.
Jeg må ærlig innrømme å si jeg aldri har smakt en eldre Barolo. Så jeg kan vel kanskje få nippe litt i denne fantastiske regionen.
Jeg kjøpte meg sort trøffel fra France for litt siden. Smaka godt !!! Men jeg vil spare kruttet til den hvite i Alba, i kombo med nydelig mat.
Hvordan er det å få tak i litt eldre viner der nede? Prismessig osv.
Hva betalte dere for godt med drikke og for å fylle opp påsan?
Eirik:
Et tips er Enoteca Grandivini i Alba.
Han har mye god Vintage i kjeller’n. Ok priset og nydelig fyr:)
http://www.grandivinialba.com/
Hils gjerne Enrico fra Meg:)
Marius
Allerede vært i kontakt med han. Holdt av noen flasker vi. For litt siden 😉
[…] lille gevinsten man unner seg uten noen annen grunn enn at man har lyst på litt vin til maten. Som Piemonte-frelst så er det ikke sjeldent at vinen kommer fra akkurat denne regionen nord i Italia, så også […]
Hei Espen!
Skal til Nord-Italia om en uke, inkludert 3 netter (kun 3 desverre) i Piemonte. Siden vi kun har 3 netter er jeg keen på å treffe blink på restauranter og vingårder vi besøker. Kan du trekke frem noen steder du hadde prioritert å besøke?Vi skal bo i Barolo by, men har selvsagt bil, så er fleksible på avstander..
PS: Helt rå bilder i denne artikkelen!
Gled deg.
La Coccinella i Serravalle er veldig bra, eneste stedet i mils omkrets med knallbra sjømat. Bovio i La Morra er også veldig bra. Antica Torre i Barbaresco er knallbra, veldig bra for lunsj.
God tur.
Var i Piemonte i september 2013. Besøkte Roberto Voerzio, Produttori del Barbaresco, Barale, Chiara Boschis, Franco Conterno, Paolo Conterno, Boroli, Massolino, Anselma. Drar tilbake til høsten.
Har planer om å besøke G. Rinaldi, F. Rinaldi, Scarpa, Malvira, Cerreto, Prunotto, F. Roddolo og Burlotto…
Høres fantastisk ut. Tror jeg må en tur til Piemonte neste høst gitt. God tur!
Det går ikke å kommentere